Dijagnostika Magnetnom rezonancom

Podforum za sva pitanja vezana za dijagnostičke procedure, skener, rendgenski snimci, magnetna rezonanca, scintigrafija, gastroskopija, kolonoskopija, kolposkopija. Tumačenja, saveti, edukacija.

Moderator: moderato

Odgovori
marky353
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 14, 2005 12:09 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Dijagnostika Magnetnom rezonancom

Post od marky353 »

Posto sam licno iskusio ovaj tip dijagnostike,zelim da prenesem postupak ostalim ljudima na forumu.Cisto da znaju o cemu se radi.
Elem,razlika izmedju mag.rezonance i skenera je mala.Kao da se slikate obicnim aparatom i digitalnim.
Znaci ,vidljivost je jasnija nego kod skenera,ima vecu moc prodiranja u tkiva i samim tim i preged istog.
U toku snimanja,koje traje oko 30 minuta u zavisnosti sta snimate,cujete razne zvukove koji variraju.Stvar je individualne prirode ali meni se javljalo u slabinskom delu osecaj kao da me greje nesto.Recimo da sam tog momenta stavio vuneni topli dzemper.Kratko traje.Inace sam snimao abdomen i karlicu.
Negde na polovini snimanja,znaci posle nekih 15 minuta,dobijate kontrasno sredstvo -inekciju u venu-.
Potom vas jos malo snimaju i to je to.Rezultati se cekaju od 7-10 dana.
Govorili su mi da je zastrasujuce i tako to,medju tim nema ni Z od zastrasujuceg.Samo lezite i slusajte tehnicara koji vas inace tokom pregleda vidi putem kamere i mozete mu uvek reci da se zaustavi i sl.Mada prilikom snimaja izuzetno je vazno da se ne pomerate.Ali izuzetno vazno.
Na snimcima koje sam dobio se jasno i lepo vide sve strukture organa koje su mi snimali.Zaista izuzetna,bezbedna i laka metoda a i nema zracenja kao kod skenera ili rentgen aparata.
Kome treba vise informacija neka se javi na PP.
marky353
Novi član
Novi član

Ispravka

Post od marky353 »

Elem,razlika izmedju mag.rezonance i skenera je mala.Kao da se slikate obicnim aparatom i digitalnim
------------------------------------------------------------------------
Hteo sam reci da nije mala razlika vec VELIKA.
Jedna
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 27, 2006 11:35 am

Re: Ispravka

Post od Jedna »

marky353 napisao:Elem,razlika izmedju mag.rezonance i skenera je mala.Kao da se slikate obicnim aparatom i digitalnim
------------------------------------------------------------------------
Hteo sam reci da nije mala razlika vec VELIKA.
Ja cu samo da dodam: I SKUPLJA!

Sama ispitivanja MR su mnogo skuplja nego CT skenom, a i manje MR aparata ima u zemlji nego skenera. :D
marky353
Novi član
Novi član

skuplja jeste ali...

Post od marky353 »

slazem se da je skuplja dijagnstika mag.rezonancom nego ct skenerom i da je manje aparata u zemlji ALI kada se sagleda da je nivo zracenja izuzetno mali u odnosu na rezonancu ,kada se sagleda da je vidljivost a samim i dijagnostika mnogo jasnija i tacnija u odnosu na ct scan-onda je zasigurno prednost mnogo veca i bolja.medjutim,u zemlji postoje centri koji poseduju aparate i u kojima se uz uput lekara specijaliste i dalje moze izvrsiti dijagnostika uz minimalnu participaciju od 600 dinara,sto je smesna cifra morate priznati.E sad,kome se zuri i zeli kaficu dok ceka pregled onda neka se isprsi.
ljubichica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 03, 2007 2:10 pm

Post od ljubichica »

Interesantno koliko malo odgovora za jednu tako savremenu dijagnostičku metodu. Nova sam na ovom forumu i zanima me da li postoji neko stručan na primer tehničar ili doktor koji ima da pruži više informacija u vezi sa MR.

Mene zanima nešto konkretno. Koja su stanja kontraindikovana za primenu MR? Da li u kontraindikovana stanja spada i dvostruki bajpas?

Da li je moguće da doktor neurolog pacijentu sa bajpasom preporuči MR, isti pacijent ode po uput kod lekara opšte prakse i dobije ga? Tehničar koji radi na MR tek kada se pacijent skinuo u majicu primećuje da je rađena operacija i kaže da je to kontraindikovano. Nešto mi je u ovom sledu događaja nelogično i zato me zanima ko je ovde prvi trebalo da odreaguje?

Hvala unapred na odgovoru
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 2:58 pm

Post od Jefimija »

MR je u potpunosti sigurna metoda. Ne postoji zračenje, jer ne radi po principu CT-a. Jedine kontraindikacije su strana tela u organizmu sa magnetnim svojstvima(metal)...razne proteze, pacemaker. Koliko ja znam te cevčice koje se ugradjuju kod by-pass se prave od materijala koji nemaju magnetna svojstva :) jedino ako su Vam ugradili pacemaker ( metalnu spravicu koja daje ritam Vašem srcu ).
mecavnik
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 12, 2007 8:19 pm

info u vezi centara

Post od mecavnik »

Pomenuli ste centre gde se moze obaviti MR uz participaciju.
Na koje centre mislite?
U Institutu u Kamenici se ceka oko godinu dana sto je priznacete zaista dugo, a ja postajem pomalo nestrpljiva.
Ako znate za centre u kojima se ne ceka taaako dugo bila bih vam veoma zahvalna...
marky353
Novi član
Novi član

Centri za mag.rezonancu

Post od marky353 »

U Beogradu skoro svaka klinika poseduje aparat za MR.Uz uput specijaliste i overen od strane maticnog fonda ( za pacijente iz unutrasnjosti) svako moz3e zakazati pregled i snimanje.Ceka se od nekoliko nedelja do nekoliko meseci sve u zavissnosti sta se trazi za pregled.
Privatne klinike kao sto su BEOMEDIKA,ANLAVE i druge da ne nabrajam takodje poseduju aparate ali su skupi i naravno ne ceka se dugo na pregled.
MR pregled je postao rutina u Srbiji tako da zaista zarad zdravlja ljudi ,pacijente ne treba slati na RTG,SKENER i sl.Dosta nam, je zracenja od bombi i sl.
Svako za sebe treba da razmisli o tome pre nego se odluci na neki drugi metod snimanja osim MR.
Po meni je za sada vodeca ekipa lekara na KC Bezanijska Kosa.Njihovi izvestaji su najdetaljniji i vidi se da ljudi rade zaista a ne kao u drugim centrima gde gledaju da opisu samo krupne promene u organizmu.
Odgovori