Vitamin C posredno olaksava bolju resorpciju gvozdja jer sprecava njegovu oksidaciju iz Fe 2+ u Fe 3+ oblik, koji nije lako usvojiv. Umesto Fe-a deo vitamina C se oksiduje. Preporucujem preparat Errferin, koji je u obliku sirupa, sadrzi organsko vezano gvozdje (za jabucnu kiselinu), vitamin C i dr. sastojke,
Pozz
ruza je napisao:
Već duže vremena pijem gvožđe i vitamin C, ali nisu mi neke stvari jasne, pa rekoh da pitam...
Prvo, koji vitamic C je najbolje piti - u tabletama, u prahu ili šumeće tablete? Ja sada pijem BioFar-ove šumeće tablete od 500 mg. U apoteci su mi rekli da je taj vitamin C prirodan i da nije agresivan za želudac. Međutim, čujem priče da ti šumeći ne vrede ništa, da su mnogo bolji ovi u tabletama. I još, da šumeći oštećuju želudac. Za sada ne mogu da se požalim da mi je ovaj BioFar-ov težak za želudac, ali, možda će se posledice osetiti kasnije. Štaviše, nekoliko puta sam popila tablete i njih sam osetila. Opet, neko kaže da je vitamin C u prahu (onaj u kesicama) najbolji.
Drugo, kad se pije vitamin C - odmah kad se popije i gvožđe, ili malo kasnije ili možda tek posle jela? Gvožđe gledam da popijem makar pola sata pre jela, i to znam da je bitno, ali kad se pije vitamin C, ne znam. Jedno vreme sam ove šumeće tablete pila posle jela, da bih zaštitila želudac a i mislila sam da možda i čaša vode (rastvorenog vitamina) smeta resorpciji gvožđa, kao što bi smetala hrana. Posle sam pomislila da je možda ipak bolje popiti vitamin C pre jela, pa sam počela da ga pijem 10-ak minuta posle gvožđa. Pitala sam u apotekama (a i neke lekare) - pričali su drugačije.
Ako se piju tablete, da li se izmrve, rastvore u malo vode ili se progutaju cele (je l' ovo zadnje opasno za želudac)?
Volela bih da ispravno pijem, kad već pijem (i to dugo). Posavetujte me, ako znate...
Hvala unapred svima!