Biohemijske i hematoloske analize
Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita
Re: Biohemijske i hematoloske analize
Pozdrav,moze li neko da mi objasni sta je to analiza PCT jer sam pre par dana radio kompletnu krvnu sliku i dao urin i doktorka kaze da je sve u redu ali mi nije jasan taj PCT jer vidim da se dosta razlikuje od normalnih vrednosti.Treba da bude od 0.158-0.425 L/L a kod mene je 0.19,nije mi jasno dal je to neka greska jer vidim da na listi kompjuter sam uokviri neke vrednosti ako malo odstupaju ili su blizu donje ili gornje granice,a ovaj PCT nije uokvirio a toliko odstupanje.Hvala na odgovoru.
Poštovani,
Radila sam test krvi na antitela na Candidu (ELISA test) i ovo su rezultati. Ako dobro tumačim, rezultati su negativni, tj. nije otkrivena Candida u krvi, zar ne?
Unapred hvala na odgovoru.
VIRUSOLOŠKA SEROLOGIJA
CANDIDA IgM 43,5U/mL <60,0 ELISA
CANDIDA IgG 57,5U/mL <40,0ELISA
Granič.:40-100,
Pozit.:>100
Radila sam test krvi na antitela na Candidu (ELISA test) i ovo su rezultati. Ako dobro tumačim, rezultati su negativni, tj. nije otkrivena Candida u krvi, zar ne?
Unapred hvala na odgovoru.
VIRUSOLOŠKA SEROLOGIJA
CANDIDA IgM 43,5U/mL <60,0 ELISA
CANDIDA IgG 57,5U/mL <40,0ELISA
Granič.:40-100,
Pozit.:>100
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Dec 08, 2012 3:11 pm
Zamolila bih za tumacenje sledeceg nalaza ako neko zna.
Mama je vadila krv i izmedju ostalih rezultata dobila i ove:
CHOLESTEROL: 4.9 mmol/l (Ref.vrednosti 3.1-5.2)
HDL-l: 0 (Ref.vrednosti 0.84-1.5)
LDL: 0 (Ref.vrednosti 0-3.9)
TRIGLYCERIDES: 1.09 (Ref.vrednosti 0.5-1.75)
Kako ona dva (sto sam boldovala) mogu imati vrednost nula?
Hvala.
Mama je vadila krv i izmedju ostalih rezultata dobila i ove:
CHOLESTEROL: 4.9 mmol/l (Ref.vrednosti 3.1-5.2)
HDL-l: 0 (Ref.vrednosti 0.84-1.5)
LDL: 0 (Ref.vrednosti 0-3.9)
TRIGLYCERIDES: 1.09 (Ref.vrednosti 0.5-1.75)
Kako ona dva (sto sam boldovala) mogu imati vrednost nula?

Hvala.

imam 32 god. zensko sam. bila sam kod doktora radi otezanog gutanja jer me je prije toga bolilo grlo, a sad cekam rezultate brisa grla i nosa. Imam uvecanje zlijezde krajnika. Brinu me nalazi krvi koji su :SE Er 1 sat 3 (0-10)
Leukociti 11.6 (3,4-9,7)
eritrociti 4,78
hemoglobin 136,00
Hematokrit 39,80
MCV 83,3
MCH 28,5
MCHC 342
Trombociti 262
RDW 10,7
MPV 5,5
Urin:
u.leukociti 14-16
eptelne celije malo
bakterije
nesto
Zeljezo 28,5
molim vas da mi dadte neki odgovor jer me bas brinu ovi leukociti
Read more: http://www.doktor.rs/forum/lab-dijagnos ... z2FCade74S
Leukociti 11.6 (3,4-9,7)
eritrociti 4,78
hemoglobin 136,00
Hematokrit 39,80
MCV 83,3
MCH 28,5
MCHC 342
Trombociti 262
RDW 10,7
MPV 5,5
Urin:
u.leukociti 14-16
eptelne celije malo
bakterije
nesto
Zeljezo 28,5
molim vas da mi dadte neki odgovor jer me bas brinu ovi leukociti
Read more: http://www.doktor.rs/forum/lab-dijagnos ... z2FCade74S
postovani imam 25 godina, molila bih tumacenje krvne slike sledecih parametara
WBC 3.9 10E9/L ( 3.5-10.0 10E9/L )
LYM 1.7 43.7%L ( 0.8-4.1; 20-46 %L )
MID 0.4 10.4% ( 0-1.8; 0-10 %M )
GRAN 1.8 R3 45.9%G ( 2-7.8; 40-70 %G )
Navescu vam i ostale parametre krvne slike
RBC 4.11 ( 3.8-5.8 )
HGB 131 ( 119-175 )
HCT 37.4% ( 36-51% )
MCV 91.1 fL ( 80-97 fL )
MCH 31.9 pg ( 26-32 pg )
MCHC 350 g/l ( 310-360 g/l )
RDW 14.1% ( 11.5-14.5 % )
PLT 195 (140-440 )
MPV 10.4 ( 6.8-10.4 fL )
sedimentacija 5 MM/X
UREA 4.1; ACT 15; ALT 11; GLUKOZA 5.1; HOLESTEROL 5.0; KREATININ 72; TRIGLICERIDI 0.8;
WBC 3.9 10E9/L ( 3.5-10.0 10E9/L )
LYM 1.7 43.7%L ( 0.8-4.1; 20-46 %L )
MID 0.4 10.4% ( 0-1.8; 0-10 %M )
GRAN 1.8 R3 45.9%G ( 2-7.8; 40-70 %G )
Navescu vam i ostale parametre krvne slike
RBC 4.11 ( 3.8-5.8 )
HGB 131 ( 119-175 )
HCT 37.4% ( 36-51% )
MCV 91.1 fL ( 80-97 fL )
MCH 31.9 pg ( 26-32 pg )
MCHC 350 g/l ( 310-360 g/l )
RDW 14.1% ( 11.5-14.5 % )
PLT 195 (140-440 )
MPV 10.4 ( 6.8-10.4 fL )
sedimentacija 5 MM/X
UREA 4.1; ACT 15; ALT 11; GLUKOZA 5.1; HOLESTEROL 5.0; KREATININ 72; TRIGLICERIDI 0.8;
Pozdrav,
S obzirom da vec vise od godinu dana imam povećane limfocite i smanjene granulocite, uputili su me na hematologa gde je ustanovio da imam 68% limfocita, znači u porastu.
Inače se osećam jako loše, imam vrtoglavice, mučnine povremene, ne dobijam na kilaži, trnjenje ruku i nogu, pojačano se znojim, posebno noću...
Trenutno čekam imunološke analize, a izgleda da su hormoni štitne žlezde dobri.
Za sad kažu da je nezahvalno davati bilo kakve pretpostavke, ali je meni to neophodno dok čekam rezultate.
Ako sve ovo bude u redu, rekli su da tragamo dalje, samo en znam šta će biti onda sledeće.
Pošto godinama pijem kontraceptivne, rekli su mi da prestanem.
O čemu ovde može da se radi?
S obzirom da vec vise od godinu dana imam povećane limfocite i smanjene granulocite, uputili su me na hematologa gde je ustanovio da imam 68% limfocita, znači u porastu.
Inače se osećam jako loše, imam vrtoglavice, mučnine povremene, ne dobijam na kilaži, trnjenje ruku i nogu, pojačano se znojim, posebno noću...
Trenutno čekam imunološke analize, a izgleda da su hormoni štitne žlezde dobri.
Za sad kažu da je nezahvalno davati bilo kakve pretpostavke, ali je meni to neophodno dok čekam rezultate.
Ako sve ovo bude u redu, rekli su da tragamo dalje, samo en znam šta će biti onda sledeće.
Pošto godinama pijem kontraceptivne, rekli su mi da prestanem.
O čemu ovde može da se radi?
Nadam se da ste svi dobili odgovore na koje sam blagovremeno pisao.
Posto sam kasnio, odgovore mozete naci u Vasem inboxu.
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije
spec. med.biohemije
Ovom temom mozete podeliti Vase interesovanje, porbleme, polemike... u svemu sto se tice laboratorijske dijagnostike, tj. biohemije i hematologije.
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije
spec. med.biohemije
Ukratko: od nove godine imam problem sa lupanjem srca.Medjutim pre 4-5 nedelje ja dobijem temperaturu 37.2 koja traje konstantno stim da mi se javio ubrzan rad srca.pri svakom ustajanju meni puls skoci.trenutno temperatura ide do 37 samo.takodje doktori su mi nasli pesak u bubrezima.Povremeno osecam probadanje sa leve strane ponekad i sa leve strane ledja.Svi prethodni rezultati su bili dobri.Kad sam radio ultrazvuk srca kardiolog mi je rekao da mi je neki virus zakacio srce i da mi je perikard zadebljao i da nije nista strasno.
Test na koksaki
IgG elisa 172,6 u/ml referenti opseg <100
IgM elisa <10 u/ml referenti opseg <50
radio sam danas ponovo neke analize, rendgen pluca kazu nema nista i srce nije uvecano.E sad za krv sta mu znaci SE 4/8?glukoza 6.3 urea u krvi 7(2.6-6.5)kreatini 93.
Kod urina leukociti 2-4 bakterije retke,epitelne celije retke, retki kristali kalcijum oksilata.
E sad pise da imam hgb 180 MCH 33.5 (26-32) i MCHC 410 (310-360)? Ovo zadnje me najvise zanima
Read more: http://www.doktor.rs/forum/kardiologija ... z2OYnYrEXL
Test na koksaki
IgG elisa 172,6 u/ml referenti opseg <100
IgM elisa <10 u/ml referenti opseg <50
radio sam danas ponovo neke analize, rendgen pluca kazu nema nista i srce nije uvecano.E sad za krv sta mu znaci SE 4/8?glukoza 6.3 urea u krvi 7(2.6-6.5)kreatini 93.
Kod urina leukociti 2-4 bakterije retke,epitelne celije retke, retki kristali kalcijum oksilata.
E sad pise da imam hgb 180 MCH 33.5 (26-32) i MCHC 410 (310-360)? Ovo zadnje me najvise zanima
Read more: http://www.doktor.rs/forum/kardiologija ... z2OYnYrEXL
Vrednosti koje ste naveli kod testova na koksaki vir. pokazuju povisenu koncentarciju specificnih imunoglobulina koji potvrdjuju tu dijagnozu.
Novije analize koje ste radili odnose se na: SE je sedimentacija 4/8 oznacava vrednosti sedimentacije u prvom satu / u drugom satu.
Ne znam da li ste pazili na pravilo o jelu pre vadjenja krvi, ali nivo glukoze Vam je na gornjoj granici. Blago povisena koncentracija uree moze biti uzrok peska u bubrezima ili povecan unos proteina.
Nalaz urina je u redu. Kalcijum oksalat.. to vam je kamen/pesak koji imate.
MCHC predstavlja prosecnu koncentraciju hemoglobina u eritrocitima. S obzirom da je kolicina hemoglobina 180g/L ocekivano je da ce i ova vrednost biti povisena.
Novije analize koje ste radili odnose se na: SE je sedimentacija 4/8 oznacava vrednosti sedimentacije u prvom satu / u drugom satu.
Ne znam da li ste pazili na pravilo o jelu pre vadjenja krvi, ali nivo glukoze Vam je na gornjoj granici. Blago povisena koncentracija uree moze biti uzrok peska u bubrezima ili povecan unos proteina.
Nalaz urina je u redu. Kalcijum oksalat.. to vam je kamen/pesak koji imate.
MCHC predstavlja prosecnu koncentraciju hemoglobina u eritrocitima. S obzirom da je kolicina hemoglobina 180g/L ocekivano je da ce i ova vrednost biti povisena.
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije
spec. med.biohemije
Poštovani,
Dobio sam rezultate medicinsko-biohemijskih pretraga i odstupanja se odnose na:
Leukociti 13,1
Hematokrit 38,40
MCV 77,3
MCHC 38,3
MPV 5,3
Neutrofilni granulociti 75,6
Željezo 6,30
TIBC 44,3
Prilikom analize imao sam blago povišenu temparaturu, glavobolju i bolove u mišićima.
Trebam li biti previše zabrinut ili je posredi samo promena krvne slike zbog gripe?
Dobio sam rezultate medicinsko-biohemijskih pretraga i odstupanja se odnose na:
Leukociti 13,1
Hematokrit 38,40
MCV 77,3
MCHC 38,3
MPV 5,3
Neutrofilni granulociti 75,6
Željezo 6,30
TIBC 44,3
Prilikom analize imao sam blago povišenu temparaturu, glavobolju i bolove u mišićima.
Trebam li biti previše zabrinut ili je posredi samo promena krvne slike zbog gripe?
Vase analize koje ste naveli se javljaju kod prehlade i gripa.
Gvozdje je negativni reaktant akutne faze, sto ce reci da se ono samo po sebi snizava kada smo prehladjeni.
Vi nemate grip, vec bakterijsku infekciju. Sto se moze odraziti na kasalj, crvenilo grla, bolovi pri gutanju, curenje nosa, otezano disanje.
Povecajte unos vitamina C uz dosta tecnosti i ukoliko je konsultujte Vaseg lekara za neki antibiotik, ako je potrebno.
Gvozdje je negativni reaktant akutne faze, sto ce reci da se ono samo po sebi snizava kada smo prehladjeni.
Vi nemate grip, vec bakterijsku infekciju. Sto se moze odraziti na kasalj, crvenilo grla, bolovi pri gutanju, curenje nosa, otezano disanje.
Povecajte unos vitamina C uz dosta tecnosti i ukoliko je konsultujte Vaseg lekara za neki antibiotik, ako je potrebno.
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije
spec. med.biohemije
-
- Stalni član
Ne znam da li ste mislili i na mene. Nisam dobila Vasu poruku.Nikola M. napisao:Nadam se da ste svi dobili odgovore na koje sam blagovremeno pisao.
Pa i ne moze. To je greska do laboratorije. Ti rezultati se izdaju na 2 decimale. Kao 0.00
A oba da budu 0 nije moguce.
A oba da budu 0 nije moguce.
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije
spec. med.biohemije
-
- Stalni član