Nije 4e već najmanje 10e mesečno ako se prima minimalac i to za nekog bez radnog staža. Već za plate od 40-50 hilj din je preko 20e, ako hoćeš baš da znaš. Ne znam stvarno odakle ti ta suma od nepunih 400 din. Pojedinačno gledano to jeste mali iznos, ali, pretpostavljam, zamišljeno je da se odvaja od ukupne sume a ne razboljevaju se svi osiguranici. Ima bar 10% onih koji ili ne idi kod lekara ili se ne razboljevaju ozbiljno a sve je više onih koji idu privatno. Plus, tu su razne participacije za svako viđenje sa medicinskim osobljem, dotiranje i slično. Većina lekova ima nekakvo učešće. A za zdravstvo odlazi i deo budžetskog priliva od poreza.
Sam ministar je govorio o tome. Nije da mu nesto verujem, ali i 10e su smesne pare, u odnosu na cene lekova na svetskom trzistu, a za vecinu ozbiljnijih bolesti se moraju kupovati strani lekovi... Npr. dovoljno je samo pogledati cene inostranih citostatika i shvatiti da je svaki dinar koji ode u zdravstvo cisto presipanje iz supljeg u prazno. Pa bilo koji uredjaj da bolnice kupuju, moraju se odobravati dodatna sredstva. I onda dolazimo do toga da u Srbiji postoji 2 PET CT skenera na 8000000 ljudi, a da u Nemackoj ide jedan na 100000 stanovnika. Opet kazem, resenje je u vecim akcizama na sve sto negativno utice na zdravlje.
A što se tiče inspektora (mislim prvenstveno na muške): Nisam videla ni jednog koji se ne može podmititi sa obilnim ručkom i alkoholom (najčešće viski, votka, vinjak, kvalitetna rakija), padaju i na skupe cigarete. Doduše, postoje situacije kada se negativan izveštaj ne može izbeći, jer će mu tada pobeći fotelja, ali i to se da prolongirati do maksimuma. E, TU JE GLAVNI PROBLEM!
Potpisujem...
Ne jurim pogresnu kokosku, cim ste se Vi ,,PRIMILI`` na temu.Obzirom da ste mlad covek, verovatno da znate da Vam nema spasa u ovoj zemlji gde nista nije postavljeno kako treba.Stvarno ne lecim se putem interneta,nego hocu da mladi razmisle sta ce da rade ako se razbole, a ne rade, roditelji im ne rade ili imaju toliko male plate da ne mogu da im plate ni vadjenje krvi kod privatnika.....Kako cete da steknete penziju i od cega cete a prezivite kad budete imali 70, 80 godina.Vi, omladinci razmislite o mom slucaju.On je za mene zavrsen.Ja sam opet zaradila taj novac ali ne bih da ga ponovo dam za neku privatnu lekarsku uslugu.Za zdravstveno izdvajam 1850 dinara sa polovinom plate.To je 44400 dinara godisnje.Radim 22 godine i nikada do sada nisam bolovala ni od najobicnije prehlade.Sta sada kazete na sve?
OK, sto se mene tice, odgovarala bi mi i americka varijanta. Ko hoce da placa osiguranje, neka ga placa, ko nece, drzava je duzna da mu pruzi hitnu medicinsku pomoc u situaciji kada je zivot ugrozen. Onda biste mozda tu operaciju platili ne 4000 vec 10000e, posto bi mogle da se kreiraju ekonomske cene usluga... Mislim, ja bih stvarno zeleo besplatno zdravstvo za sve, ali u situaciji gde je 90% stanovnistva gojazno, gde 50% ljudi pusi, gde 30% ljudi pije i jos 10% se drogira, a drzava ubira minimalne prihode iz cigareta, alkohola i cokolade npr. (zasto je to tako i ko koga tu stiti niskim akcizama i taksama, drugi put), nerealno je i sa ne 10 ili 20e mesecno, vec i sa 50 ocekivati besplatno lecenje za sve ljude i sve bolesti... A moze i ovako: uspostaviti sistem kontrole razloga oboljevanja i ukoliko je on izazvan nezdravim zivotom, naplatiti lecenje. Tj, zasto bi ova drzava dugovala nekom pusacu lecenje, ako je on sam radio na svoju stetu ceo zivot i na taj nacin opteretio budzet kupovinom citostatika kad oboli od raka. Ista analogija primenjena i na alkohol i na slatkise, pecenje... Onda ne bi ni bile potrebne akcize. Lako je kriviti sistem i pljuvati po nekome, a ne biti odgovoran prema sebi i raditi na svom zdravlju...
Cogito ergo doleo....