zalisci
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Mar 06, 2008 1:55 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
zalisci
Uradio sam ultrazvuk srca i utvrdjeno je da mi 3 srcana zaliska propustaju.Nalaz je bio sledeci:prednji mitralni 1+,Trikuspid valve 2+,Pulmonary valve-mlaz srednjeg stepena.ZAKLJUCAK:prolaps prednjeg mitralnog kuspisa sa blagom mitralnom insufijencijom;umerena trikuspidna i pulmonalna insufijencija.Mozete li da mi odgovorite koliko je ovo ozbiljno stanje.Interesuje me da li mogu da nastavim sa uobicajenim aktivnostima,da li mogu da se bavim fizickim aktivnostima i koje bi mi najvise odgovarale.Isao sam ranije redovno u teretanu a sad ne znam da li smem.Imam 38 godina,inace nisam dobio nikakve lekove samo treba da se javim na kontrolu za 8 meseci.
niste naveli dimenzije srcanih supljina koje su vam izmerene, ali s obzirom na to da vam nije predlozena hospitalizacija znaci da jos uvek niste za operaciju. popustanje zalistaka je proces koji se redovnim ultrazvucnim kontrolama srca prati. kojom brzinom ce ici ne moze se pretpostaviti! zato morate biti redovni na kontrolama i sva pitanja u vezi fizicke aktivnosti morate postaviti kardiologu koji vas prati i ima kompletan uvid u vase stanje! ukoliko vam bude predlozena hirurska zamena valvule prihvatite predlog bez oklevanja, jer kada se propusti pravi momenat stanje srca se operacijom ne moze u potpunosti sacuvati!
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Mar 06, 2008 1:55 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
zalisci
Hvala na brzom odgovoru!Napisacu jos neke podatke sa nalaza, ne bih hteo da budem preopsiran ali evo:Aorta normalnog promera u korenu.Velumi centralno postavljeni ocuvane separacije.Leva pretkomora normalnog promera.Supljina leve komore normalnog promerai ocuvane EF u mirovanju.Septum i ostali zidovi normalne debljine i ocuvane kinetike.Desne srcane supljine i arterija pulmonalis normalnih promera.Na trikuspidnoj valvuli regurgitacioni mlaz 2+ uz povisen sistolni pritisak u desnoj komori.Perikard b.o.Bio bih vam zahvalan ako bi ste mogli da prokomentarisete ove nalaze.Inace ne osecam se dobro konstantno imam pritisak u grudima i kao neku naduvenost i kratak dah.Da li bih trebao da se javim lekaru i pre isteka tih 8 meseci?Hvala jos jednom.