Danas sam bila na UZ abdomena, i uočeno je Ab.aorta blago zadebljalog zida, lumen do 15mm. Inače imam 36 godina, LDL i trigliceride na granici (nemam kod sebe nalaze, pa ne mogu baš da napišem tačne vrednosti). Dr mi je preporučio snimanje krvnih sudova kolor doplerom. Poprilično sam uplašena, i značilo bi mi neko objašnjenje dok ne obavim sve preglede. I neki savet, šta treba da menjam u načinu ishrane, jasno mi je da cigarete mogu da zaboravim, kretanje je dozvoljeno, zar ne, čak poželjno?
hvala unapred
Zadebljanje abdominalne aorte
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Ja to ne bih uzimao zdravo za gotovo, i ja snimam ljudima abdomen ultrazvukom, zid abdominalne aorte nikad nisam jasno uocio, osim ako nije kalcifikovan. Uradite te dopunske dijagnosticke metode ako bas treba, ali siguran sam da nije to sve tako alarmantno kao sto moze da zvuci.
Sve najbolje.
Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Apsolutno! Ultrazvuk abdomena je ipak veoma ogranicen i veoma su retka stanja kada se samo na osnovu ultrazvucne dijagnostike donose definitivni zakljuci. Rekao bih da se kod ultrazvuka abdomena maltene samo kod kamena u zucnoj kesi pristupa operaciji bez dopunskih imaging metoda - sve ostalo zahteva skenere, MR, IVP i slicno...U suštini, neke male promene bi se teško precizno uočile UZ?
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
UZ je jako egzaktna i precizna Dg metoda ali na zalost mnogi, smatrajuci da znaju UZ jer su u KG-u dobili sertifikat za pohadjanje teoretske nastave i uzeli 3x sondu u ruke, pisu zaista gluposti. Otud i sa pravom rasprostranjeno misljenje da je UZ insuficijentna dijagnosticka metoda.
AAo je sasvim normalnog lumena i sve do 20mm ne smatra se da postoje aneurizmaticne promene. Debljina zida? Ako je zadnji, on je normalno zadebljao i deluje UZ ateromatozno izmenjen i kalcifikovan. Treba imati iskustvo pa reci da li je to "normalan" nivo izmenjene AAo (zbog konstantnog "udaranja" pri pulsaciji u kicmeni stub) ili patoloski.
Na osnovu nalaza AAo se ne postavlja indikacija za dopler krvnih sudova ali ako imate bilo kakve cirkulatorne smetnje, uradite taj dopler, pa cega god treba, zasto ne? To vam je isto UZ, samo se pritisne drugo dugmence
AAo je sasvim normalnog lumena i sve do 20mm ne smatra se da postoje aneurizmaticne promene. Debljina zida? Ako je zadnji, on je normalno zadebljao i deluje UZ ateromatozno izmenjen i kalcifikovan. Treba imati iskustvo pa reci da li je to "normalan" nivo izmenjene AAo (zbog konstantnog "udaranja" pri pulsaciji u kicmeni stub) ili patoloski.
Na osnovu nalaza AAo se ne postavlja indikacija za dopler krvnih sudova ali ako imate bilo kakve cirkulatorne smetnje, uradite taj dopler, pa cega god treba, zasto ne? To vam je isto UZ, samo se pritisne drugo dugmence

sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 8:42 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
za draganvma
Postovani Dr ,
nisam Vas dobro razumela...pa vas molim da redefinisete vas post...
Znate sta me u njemu najvise zbunjuje...ako je lumen tog krvnog suda suzen na 20mm( a normalno je mnogo, bas dosta siri) zar to nije uslov za nastanak (postepeno se razvija i suzenje i prosirenje ) aneurizmatsko prosirenje ...potom i talozenje kalcijuma. Diskutant pre vas u svom postu rece -da moze sa sigurnoscu videti, na UZ, kada su prisutne kalcifikacije.Mislim da ima dobar certificat...
))
Podosta sam citala iz anatomije i histologije ali izraz
" normalno zadebljanje "
ne procitah...( normalno jaci zid - to da ...Kad govorite o zadebljanju to je vec patolosko stanje i ne moze se reci normalno zadebljanje Valjda suzenje nastaje zbog talozenja ateromatoznih ploca i to istovremeno i zadebljava zid i suzava ga!itd...
Poz.R.
PS
Razmislite zbog cega vam (pomalo "sa patosom" ovako pisem ).
Ma sta napisali u ev. odgovoru necu vam odgovoriti jer bi to onda bila svadja a ja ne zelim da se svadjam...jes da mi ponekada "proradi zivac"
)) R.
nisam Vas dobro razumela...pa vas molim da redefinisete vas post...
Znate sta me u njemu najvise zbunjuje...ako je lumen tog krvnog suda suzen na 20mm( a normalno je mnogo, bas dosta siri) zar to nije uslov za nastanak (postepeno se razvija i suzenje i prosirenje ) aneurizmatsko prosirenje ...potom i talozenje kalcijuma. Diskutant pre vas u svom postu rece -da moze sa sigurnoscu videti, na UZ, kada su prisutne kalcifikacije.Mislim da ima dobar certificat...

Podosta sam citala iz anatomije i histologije ali izraz
" normalno zadebljanje "
ne procitah...( normalno jaci zid - to da ...Kad govorite o zadebljanju to je vec patolosko stanje i ne moze se reci normalno zadebljanje Valjda suzenje nastaje zbog talozenja ateromatoznih ploca i to istovremeno i zadebljava zid i suzava ga!itd...
Poz.R.
PS
Razmislite zbog cega vam (pomalo "sa patosom" ovako pisem ).
Ma sta napisali u ev. odgovoru necu vam odgovoriti jer bi to onda bila svadja a ja ne zelim da se svadjam...jes da mi ponekada "proradi zivac"

Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.
))