Postovani, zabrinut sam oko nalaza ultrazvuka srca. Da li sam dobro razumeo da imam prolaps mitralne valvule i mitralnu regurgitaciju? Zanima me sta smem, ili ne smem od fizickih aktivnosti. Da li se moze nekako pomoci oko ove bolesti i koja je njena prognoza, i da li ce se pogorsavati vremenom. Nalaz je:
Prednji mitralni kuspis voluminozan sa rano sistolnim propadanjem u levu pretkomoru (sindrom prolapsa) Leva pretkomora normalnih dimenzija. Leva komora normalnih sistolnih i dijastolnih dimenzija, bez segmentnih ispada u kinetici. Aorta u korenu normalna trivelarna ocuvane separacije i koaptacije. Desne srcane supljine normalne, perikard urednog nalaza.
struktura/ referentno/ mere
koren aorte/ od 37mm/ 31
separacija kuspisa/ >16 mm/19
leva pretkomora / do 40mm/26
desna komora/<25mm/18
leva komora/referentno/mere
edd/do 56mm/ 51
ESD/do 40mm/32
EF/>60%/65%
septum/<11mm/8
zadnji zid/<11mm/7
Zabrinut za oboljenje srca
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Okt 09, 2012 4:38 pm
Re: Zabrinut za oboljenje srca
Nemate razloga za zabrinutost,ukoliko je mr blaga do umerena.Mr se vrednuje skalom od 1 do 4.Pri čemu 1 označava trivijalnu formu mr,koja ne zahteva nikakvo lečenje.U pogledu fizičke aktivnosti,ne postoje nikakva ograničenja,naravno ukoliko je sve ostalo sa srcem u redu(što i potvrđuje Vaš uz nalaz).Dakle,zdravi ste.
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Okt 09, 2012 4:38 pm
Hvala puno doktore na odgovoru!
Inace, zaboravio sam da napisem za mitralni protok: Mr trag, a trikuspidalni protok: tr trag u dva mlaza.
Da li je to nesto opasno?
Inace, zaboravio sam da napisem za mitralni protok: Mr trag, a trikuspidalni protok: tr trag u dva mlaza.
Da li je to nesto opasno?
Mislim da imam nesto slicno ili isto...Pre 8 godina utvrdjeno mi je na eho srca...PROLAPS NEKONORARNOG AORTNOG VELUMA 2+. Pre nekoliko dana vrednost toga je bila 3+cak 4...sto znaci da se pogorsava...Moze li neko da mi pojasni sta ja to uopste imam i da li je to sad opasno i kakve moje aktivnosti u normalnom zivotu mogu da budu ?
Hvala!
Hvala!