wpw sindrom
wpw sindrom
Molim za kratko objasnjenje sta je to wpw sindrom i koje posledice mogu nastupiti i kakav je uopste postupak lecenja, odnosno koje mere se trebaju preduzeti da bi koliko toliko bilo normalno funkcionisanje.Zabrinuti brat.
WPW sindrom (Wolff-Parkinson-White) nastaje kao posledica postojanja nenormalne veze između komora i pretkomora koje u normalnim uslovima nisu povezane direktno nego preko tzv. sprovodnog sistema.
Stanje je opasno zbog toga što postoji mogućnost da se razviju opasne aritmije (ventrikularna fibrilacija ili komorski flater) koje mogu da ugroze život.
Pristup je individualan, a ovo treba da leči iskusan kardiolog. Moguće je lečenje antiaritmicima, a moguće je i potpuno izlečenje primenom radiofrekventne ablacije (kateterom koji se uvede direktno u srce pronađe se to što povezuje komoru i pretkomoru i "spali" se strujom). Koje lečenje se primenjuje zavisi od EKGa, holtera, odgovora na lečenje lekovima i mišljenja kardiologa.
Stanje je opasno zbog toga što postoji mogućnost da se razviju opasne aritmije (ventrikularna fibrilacija ili komorski flater) koje mogu da ugroze život.
Pristup je individualan, a ovo treba da leči iskusan kardiolog. Moguće je lečenje antiaritmicima, a moguće je i potpuno izlečenje primenom radiofrekventne ablacije (kateterom koji se uvede direktno u srce pronađe se to što povezuje komoru i pretkomoru i "spali" se strujom). Koje lečenje se primenjuje zavisi od EKGa, holtera, odgovora na lečenje lekovima i mišljenja kardiologa.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
Zahvaljujem na odgovoru.A sada i konkretno u vezi wpw sindroma i osobi koja ga ima.To je moj mlađi brat koji ima 35 godina, radi kao profesionalni vozač m/v u PZP Beograd i ovih dana se ženi.
S toga Vas molim gde može kod nas da se radi intervencija koju ste spomenuli, ako uopšte može.
Puno pozdrava.
S toga Vas molim gde može kod nas da se radi intervencija koju ste spomenuli, ako uopšte može.
Puno pozdrava.
Drago mi je da je neko pojasnio sta je wpw sindrom i sad mi je jasno sta imam.
Kod mene je sigurno neka blaza varijanta ali ga sve jedno imam.Kada se opteretim fizicki tipa kosatka,fudbal(gde ima naglih pokreta-cimanja) dobijem aritmiju(ubrzan rad srca bar za duplo-po mojoj proceni) sto nije ni malo prijatno.
Interesuje koliko je opasna operacija,da li je rutinska,koliko kosta(da li je pokriva socijalno i koliko),gde se izvodi i slicne informacije.
Unapred hvala.
Kod mene je sigurno neka blaza varijanta ali ga sve jedno imam.Kada se opteretim fizicki tipa kosatka,fudbal(gde ima naglih pokreta-cimanja) dobijem aritmiju(ubrzan rad srca bar za duplo-po mojoj proceni) sto nije ni malo prijatno.
Interesuje koliko je opasna operacija,da li je rutinska,koliko kosta(da li je pokriva socijalno i koliko),gde se izvodi i slicne informacije.
Unapred hvala.
wpw sindrom
Ljudi ne igrajte se !
Kad je srce u pitanju obavezno kontaktirajte kardiologa.
Moj sin je trenirao vaterpolo,na svakih 6 meseci imao je kontrole kardiologa i laboratorije .Nakon tri i po godine treniranja i kontrola i sti kardiolog je konstatovao WPW sindrom i SOK.Prvo nismo hteli da poverujemo a onda smo dosli do Tirsove i vanserijskog kardiologa Dr Vukomanovica.Uradio je sve potrebne preglede ,EHO,EKG,HOLTER i na kraju supramaximalni test opterecenja.Tek nakon tog testa dao je zeleno svetlo da dete moze nastaviti sa treninzima uz kontrole na 3 meseca kod sportskog i na 6 meseci kod kardiologa.
NARAVNO,NAMA JE ZIVOT DETETA NA PRVOM MESTU i odustali smo od bavljenja ovim sportom.
Dakle,dragi prijatelji ,ovo je primer a moj savet OBAVEZNO KOD LEKARA DA SE URADE SVI TESTOVI .BOLJE SPRECITI...
Kad je srce u pitanju obavezno kontaktirajte kardiologa.
Moj sin je trenirao vaterpolo,na svakih 6 meseci imao je kontrole kardiologa i laboratorije .Nakon tri i po godine treniranja i kontrola i sti kardiolog je konstatovao WPW sindrom i SOK.Prvo nismo hteli da poverujemo a onda smo dosli do Tirsove i vanserijskog kardiologa Dr Vukomanovica.Uradio je sve potrebne preglede ,EHO,EKG,HOLTER i na kraju supramaximalni test opterecenja.Tek nakon tog testa dao je zeleno svetlo da dete moze nastaviti sa treninzima uz kontrole na 3 meseca kod sportskog i na 6 meseci kod kardiologa.
NARAVNO,NAMA JE ZIVOT DETETA NA PRVOM MESTU i odustali smo od bavljenja ovim sportom.
Dakle,dragi prijatelji ,ovo je primer a moj savet OBAVEZNO KOD LEKARA DA SE URADE SVI TESTOVI .BOLJE SPRECITI...
WPW sindrom
...i jos nesto...nikada nije imao srcanih tegoba,aritmije,tahikardije,zamor...jednostavno,lekar nam je rekao da je to urodjeno ali da se kod nekog "aktivira" a kod nekog ne.Znaci,kod nas je u stanju mirovanja ali smo u opreznosti jer postoji.Inace,kod slucajeva gde nema tegoba bitno je samo pratiti ....nema lekova...
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Apr 04, 2009 10:12 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
imam 15 godina i prije pola godine ustanovili su mi da imam wpw sindrom nakon podatka da je to takodje imao stari brat koji je operiksao u svedskoj.iskreno u zadnje vrijeme poceo sam se zabrinjavati,idem u teretanu ali bez vecih napora.doktor mi je rekao da smijem da se bavim aktivnostima.propisali su mi presolol 100mg,jedna i po tableta na dan.ako neko nesto zna o ovoj bolesti molio bi da mi odg. :roll: