VISOKE VREDNOSTI HDL

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: vlada99, moderato

omegabn
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 21, 2007 12:12 am

VISOKE VREDNOSTI HDL

Post od omegabn »

imam visoke vrdnosti ldl (stetnih masnoca) nikakvom dijetom i nacinom ishrane nisam mogla da ih skinem.davali su mi cholipan od 10 nista,sada su mi dali sortis od 10 pa cu da vidim.inace imam ceste skokove pritisaka koji nisu vezani za neke stresne situacije,lekar mi je rekao da ima veze za masnocama.holesterol mi je 6. ldl 2.11.trigliceridi tu i tamo kako kad ali uvek malo preko dozvoljenog.moram da spomenem da sa tatine strani svi imamo problema sa holesterolom tako da eto i genetski faktor ima velikog uticaja,a tata eto u 50 godini ima 4 bajpasa.mnogo bih volela da znam ima li sanse,lekova,nade da ja moj holesterol dovedem u neko normalnije stanje i da izbegnem tatinu sudbinu.hvala unapred na odgovorima.inace imam 34 godine,a sa masnocom imam vec dug staz.
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

Post od ontario »

Postovana!
Kada je moj muz uspeo skinuti trigliceride koji su bili 8 :o verujem da mozete i vi.Kada mu je pozlilo i kada su videli u bolnici nalaze nisu mogli da veruju kako nije dobio srcani udar.Za nepuna 3 meseca i strogom dijetom skinuo je na 4 i onda pomalo dok se nisu spustili na neku normalu.
Meni su dali rok da ako ne skinem holesterol i trigliceride u 3 meseca stavice me na tablete.Ja nisam ni pocela jos sa dijetom nego sam se jos udebljala.Znaci sama sam kriva!
Kada kazem stroga dieta na kojoj je muz bio JER JE MORAO mislim na jelo koje mu je skinulo masnocu i da vam napomenem tada je bio na bolovanju ali se nije bavio nikakvim sportom.
Ako verujete da vi to mozete sa hranom onda mi se javite pa cu vam pisati detaljnije!
Jos da napomenem da je tada kada mu je pozlio bio predebeo tako da je za tri meseca skinuo puno,puno kila i jeo zdravu hranu
Pozdrav

p.s.
ja sam izgubila oca prije dve godine----3 srcani je dobio,majka je imala 2 mozdana i sva oceva i majcina familija je otisla od srca
Znaci i ja sam u sosu ako nesto ne preduzmem,a vec su me opomenili lekari!
Nekada covek sam sebi kroji sudbinu!
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Moj holesterol je----6,83
Trigliceridi------ 2,38

Normalni holesterol za nas je 5,20,a trigliceridi 2,30
Molim vas kazite mi dali je to tako i kod nas?
Volela bih da znam!

Pozdrav
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Koliki vam je LDL ?
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Poslala sam vam p.p
Javite se!
Sretno
omegabn
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 21, 2007 12:12 am

a

Post od omegabn »

ldl JE 4.5
dr B
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 26, 2007 9:40 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dr B »

Vi ste mladi i verovatno kod vas odlucujucu ulogu ima genetika. Da su vam , recimo sada, ustanovljene povisene masnoce u krvi po protokolima bi trebali biti najmanje 3 meseca na strogoj dijeti uz promenu zivotnih navika (povecati fizicku aktivnost, prestati pusiti...). Ako nakon tri meseca ne dodje do smanjenja vrednosti masnoca uvodi se neki od lekova za smanjenje masnoca (na predlog kardiologa ili endokrinologa) recimo Cholipam kao sto ste vec pili. Pocinje se sa 10 mg, 1 tbl uz veceru, a doza se moze povecati na 20 mg. Neki drugi lekovi mogu se povecati i do 40 mg. Ono sto je vazno znati je da kad se ti lekovi pocnu piti sa njima ne treba prestajati, piju se dozivotno. Cim se oni iskljuce masnoce ce se ponovo vratiti. Kad ste pod terapijom svaka 3 meseca treba proveravati masnoce, kao i enzime jetre jer ovi lekovi mogu nepovoljno delovati na njenu funkciju. Mislim da shvatate da je vazno da procenu o uvodjenju i prekidanju terapije treba da donesete zajedno sa svojim lekarom specijalistom..
glista
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jul 25, 2007 2:34 pm

Post od glista »

Nedavno sam vadila krv i evo rezultata:
Holesterol 5.70
HDL holesterol 0.98
LDL holesterol 4.55
trigliceridi 1.70
IA indeks ateroskleroze 4.64
Glukoza 3.82
Urea 4.05
Kreatinin 78
Gvozdje 16.5
SE 5/14

Brine me taj holesterol,posebno IA,mada moja dr.kaze da samo povedem racuna o ishrani i naravno,ostavim cigarete.KKS je OK,kao i stitna.
Molila bih dr.Ivicu da iznese svoj komentar za ove rezultate.
Pozdrav
Idi kuda te srce vodi
glista
Stalni član
Stalni  član

Post od glista »

Procitala sam da zeleni caj snizava holesterol,pa me interesuje da li neko ima iskustva sa njim.Pocela sam da pijem kapsule zelenog caja i na kutiji pise da treba da se uzima 1-3 kapsule dnevno,tako da ne znam koliko kapsula da popijem.Ja sam pocela sa jednom dnevno i zanima me da li je to dovoljno(svaka kapsula sadrzi 0,200g zelenog caja).
Hvala!
Idi kuda te srce vodi
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Atoris tablete 20mg, jedna uvece. Cigarete podizu LDL, to je naucna cinjenica i bez restrikcije ili ostavljanja cigareta, tu nece biti izlecenja. O raznim dijetama da ne pisem, nema komsiluka u kome ne sedi po jedna komsinica-ekspert za susam, jabukovo sirce, razne cajeve i slicno. Podsecam samo da se uzdrzavate i od gaziranih pica.

Pozdrav!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
glista
Stalni član
Stalni  član

Post od glista »

Hvala puno na odgovoru!
Samo jos nesto-brine me IA 4.55(<2.9).Da li je to jako visoka vrednost,jer stvarno mi ne da mira.Pocela sam da korigujem ishranu,a za mesec dana ponovljam analize.
Pozdrav!
Idi kuda te srce vodi
SoopaFly
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 29, 2007 4:37 pm

Proba

Post od SoopaFly »

proba:)
SoopaFly
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 29, 2007 4:37 pm

Post od SoopaFly »

Pozdrav za SVE!
Moja majka se vec bori sa tim masnocama vec duzi period(godinu dana + - 2meseca :) ) Pila je kapsule, cajeve, djete. . . 100 cuda. . E sad, kada sam i ja dobio tu masnocu (4.7holesterol) resio sam da preuzmem stvar u svoje ruke:). . Verujem da u nasem slucaju nema veze sa gojaznoscu jer smo oboje normalne gradje, ona ima 41god a ja 21. . Predpostavljam, ako je moguce da stres i nervoza uticu na te masnoce, da je to jedan od razloga. . Posao nas opterecuje puno. . Da skratim pricu, ja sam se dovoljno informisao o tome sta ne sme da se koristi u ishrani, ali ne znam kako da smanjim trenutnu kolicinu tih masnoca u krvi. . Ako je neko uspeo pomocu ishrane, bio bih veoma zahvalan da mi kaze kako:) cime)???
Unapred zahvalan!!!
tahiti
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 10, 2007 9:07 pm

Post od tahiti »

Kod poslednje analize krvi pored ukupnog Holesterola stoji znak H, pored loseg takodje H i pored dobrog takodje H. Dali je to moguce jer laicki ako je los holesterol povisen dobar bi trebao da bude smanjen.
Zdravlje je najvece bogatstvo
petros
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 19, 2007 9:50 pm

Previše nizak LDL i previše visok HDL

Post od petros »

Pre oko 20 dana sam uradio analize i dobio sledeće rezultate:
Holesterol 3.4 (3.05-6.45)
HDL 1.7 (0.78-1.42)
LDL 1.5 (3.34-4.14)
Trigliceridi 0.6 (0.46-1.96) Svi ovi rezultati su u mmol/l. U zagradi su granične vrednosti.
Ukupni lipidi 4.4

Znam da nije dobro imati ukupni Holesterol i LDL kao i Trigliceride iznad gornje granice, niti HDL (dobar holesterol) ispod donje granice. Međutim kod mene je LDL manji od donje, a HDL veći od gornje granice. Pretpostavljam da i to nije dobro. Može li neko da mi kaže nešto više o tome?
(Što se tiče drugih rezultata urađenih u isto vreme: Gvožđe, kalcijum, urati, T3, T4, TSH i PSA su u okviru granica. Imam 56 godina i imam dijabet tip I više od 30 godina). Mislim da je ovo pitanje interesantno i za druge, a meni bi dosta značilo da saznam više o tome.
Odgovori