visok pritisak

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
ckove26
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 20, 2013 12:02 am

visok pritisak

Post od ckove26 »

26 mi je godina. Poslije fizicke aktivnosti pritisak mi se povisio na 175 sa 100. Inace kad imam fizicku aktivnost i izmjerim pritisak bude mi 140 sa 90. Ovaj put sam trcao, da bih skinuo kilazu i pocelo mi se nesvjestit, pa sam radi toga izmjerio pritisak i bio je te vrijednosti. Na desnoj ruci sistolni pritisak je bio cak i 180. Nakon sto sam sjeo i odmorio, u roku od mozda 3-4 minute je pao na 140, a nakon 5-6 minuta na 130. Radio sam prije godinu dana EKG, ultrazvuk, holter, te nije bilo nekih anomalija, nedostataka itd. Postojale su tahikardije i aritmije koje su pripisane djelovanjuu simpatickog nervnog sistema a u zakljucku je napisano da je uredan nalaz. Lipidni sastav mi je u redu, a radio sam analizu ovog sastava prije manje od godinu dana.
Nepusac sam (ponekad pasivni), imam pozitivnu porodicnu anamnezu na kardiovaskularne bolesti (otac ima hipertenziju, mislim bar, jer pije diuretike). Visok sam 186 cm, tezak 93 kg. Dakle, imam blago prekomjernu kilazu, izvan normalnog BMI-a. Radim na tome da smrsam, ali problem mi predstavlja skakanje pritiska. Inace imam uredan pritisak, poslije fizicke aktivnosti imam oko 140 do 150 sistolni, ali neki dan se desilo ovo sa drasticno povisenim pritiskom. Molim Vase misljenje. Da li je to izolovan slucaj, mozda zbog nedostatka fizicke kondicije (ranije sam se bavio aktivno sportom)? Koje su normalne vrijednosti krvnog pritiska kada je tijelo pod opterecenjem? Znam da se mora povisiti, jer bi se u suprotnom radilo o insuficijenciji, ali me zanimaju vrijednosti koje se tolerisu. Hvala i zdravo.
uliks1978
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:39 am

Re: visok pritisak

Post od uliks1978 »

Izmerene vrednosti su potpuno normalne nakon fizičke aktivnosti.Normalnim se ne smatra ukoliko je sistolni pritisak iznad 250mm Hg,odnosno ukoliko je dijastolni pritisak iznad 115mm.
ckove26
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 20, 2013 12:02 am

Re: visok pritisak

Post od ckove26 »

Hvala Vam na odgovoru, Uliks.
Odgovori