VES
VES
Koliki je broj ekstrasisistola koji ne moze da nanese vecu stetu? Sve ucestalije osecam preskakanje srca ili kako to vec da nazovem.... Nekad ih uopste nemam ali u poslednje vreme me bas plase. Oko 20 puta dnevno osetim kako ostanem bez daha. Inace su pregledi srca bili u redu. Hvala
- minjab
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ja nisam sigurna ali ne znam koliko je bitan broj(bitan je) ali je mnogo bitnije da li su to ''bezopasne''ekstrasistole ili one koje se javljaju u paru ili se pojave sa tahikardijom što baš i nije sasvim ok.Meni su na poslednjem holteru nadjene 32 ekstrsistole,dok je na prethodnom bilo 98. Pa ako ti je lakše i ja ih osećam dnevno ,od 2 do 32-kako kad.Nisam napomenula da je kod mene (98 ekstrasistola) u to vreme dijagnostikovan BLAGI miokarditis(ne znam šta to znači).Odmirovala sam skoro 2 meseca ,malo se poboljšalo stanje ali i dallje imam te dosadne aritmije.Samo da te tad ne uhvatio panika (kao mene po neki put) jer sam provalila onda ide sve ukrug.
Pa, smatra se da do 6 VES za jedan minut koje su pojedinačne ne ukazuju na neki ozbiljan problem. Sa druge strane, ni veći broj ne znači obavezno neko oboljenje srca. U svakom slučaju svaka VES traži da se uradi barem EKG, a vi ste uradili mnogo više od toga 

Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Apr 25, 2005 11:58 am
Cao,
I ja sam imala problema sa VES i kada sam otisla kod lekara ustanovili su da imam prolaps mitralne valvule. Predlazem ti da obavezno uradis ultrazvuk srca i tada ces tacno znati da li je u pitanju nesto ozbiljnije ili samo stres. Vazno je samo da ne panicis kada osetis "preskakanje" jer strah sve pogorsava.
Pozdrav,
I ja sam imala problema sa VES i kada sam otisla kod lekara ustanovili su da imam prolaps mitralne valvule. Predlazem ti da obavezno uradis ultrazvuk srca i tada ces tacno znati da li je u pitanju nesto ozbiljnije ili samo stres. Vazno je samo da ne panicis kada osetis "preskakanje" jer strah sve pogorsava.
Pozdrav,

-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Maj 07, 2006 4:19 pm
- Kontakt:
Pozdrav!
Molim Vas da ukratko objasnite šta je VES? Na holteru sam imao povremene VES-Venticular Ectopics-Total bilo je 32 raspoređeno u toku radnog vremena, malo predveče i jedna u toku spavanja.
Na UZ zaključak: Blago prolabiranje A2 segmenta prednjeg mitralnog kuspisa to je verovatno Prolapsus VM-suspecta, šta znači suspecta?
Tachycardia proxysmalis, čitao sam dosta tema na ovom forumu nisam našao ovu kombinaciju tahikardije?
Šta je stenocardia?
Molim Vas da ukratko objasnite šta je VES? Na holteru sam imao povremene VES-Venticular Ectopics-Total bilo je 32 raspoređeno u toku radnog vremena, malo predveče i jedna u toku spavanja.
Na UZ zaključak: Blago prolabiranje A2 segmenta prednjeg mitralnog kuspisa to je verovatno Prolapsus VM-suspecta, šta znači suspecta?
Tachycardia proxysmalis, čitao sam dosta tema na ovom forumu nisam našao ovu kombinaciju tahikardije?
Šta je stenocardia?
-
- Novi član
- Kontakt:
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
VES = Ventrikularne (tj. komorske, poreklom iz komora) Ekstra (dodatne, prevremene), Sistole (sistola - stezanje scranog misica, faza izbacivanja krvi).
Stenocardia je zvanicno bol u grudima poreklom od srca, cak se u Medjunarodnoj klasifikaciji bolesti nalazi kaod podsifra (tj. podvrsta) angine pectoris. Otuda se STNOCARDIA kao izraz zloupotrebljava greskom, jer je mnogo bolje napisati DOLOR PECTORALIS (bol u grudima), nego STENOCARDIA, u svim slucajevima kada nismo sigurni da li je biol poreklom od srca i to specificno, poreklom od srcane ishemije.
Pogresno ste naposali rec koja znaci "nagle, iznenadne" = PAROXISMALIS.
SUSPECTA znaci "verovatna" - stavlja se u dijagnozu kad sumnjamo na nesto, ali nismo sigurni.
Inace, VES se dele u 5 klasa ili stepeni prema Lown-u, zavisno od broja na sat, dupliranja, rafala itd. Ono sto je gospodin Fili naveo je stariji, ali jos uvek veoma koristan klinicki orjentir - izolovane ekstrasistole manje od 6 u minuti, pod uslovom da poticu iz istog zarista, odnosno da su iste na EKG zapisu - uglavnom ne treba leciti posebno.
Stenocardia je zvanicno bol u grudima poreklom od srca, cak se u Medjunarodnoj klasifikaciji bolesti nalazi kaod podsifra (tj. podvrsta) angine pectoris. Otuda se STNOCARDIA kao izraz zloupotrebljava greskom, jer je mnogo bolje napisati DOLOR PECTORALIS (bol u grudima), nego STENOCARDIA, u svim slucajevima kada nismo sigurni da li je biol poreklom od srca i to specificno, poreklom od srcane ishemije.
Pogresno ste naposali rec koja znaci "nagle, iznenadne" = PAROXISMALIS.
SUSPECTA znaci "verovatna" - stavlja se u dijagnozu kad sumnjamo na nesto, ali nismo sigurni.
Inace, VES se dele u 5 klasa ili stepeni prema Lown-u, zavisno od broja na sat, dupliranja, rafala itd. Ono sto je gospodin Fili naveo je stariji, ali jos uvek veoma koristan klinicki orjentir - izolovane ekstrasistole manje od 6 u minuti, pod uslovom da poticu iz istog zarista, odnosno da su iste na EKG zapisu - uglavnom ne treba leciti posebno.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
-
- Novi član
- Kontakt:
-
- Novi član
- Kontakt:
-
- Novi član