venski bajpas??

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
zzxxzzxx
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 23, 2009 8:57 pm

venski bajpas??

Post od zzxxzzxx »

Pozdrav,
Zamolio bih Vas za par informacija u vezi venskog bajpasa. Naime, moj otac (50 god.) je danas imao koronarografiju i doktori su nasli veliko zapusenje na racvi gde se spajaju gornja i donja suplja vena (ako me dobro sluzi biologija iz gimnazije). Posto je mesto nezgodno ugradnja stentova ne moze doci u obzir, a posto zapusenje nije malo verovatno ce biti neophodan bajpas. Ja generalno znam sta je to, ali bih vas zamolio za malo detaljnije objasnjenje, narocito s obzirom na lokaciju, koliko je to ozbiljna i komplikovana procedura, kakve rizike nosi i koja institucija u zemlji je najbolja za tu vrstu operacije?

Unapred zahvalan...
Stefan
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

na racvi gde se spajaju gornja i donja suplja vena (ako me dobro sluzi biologija iz gimnazije
:-? ne sluzi te dobro secanje :)

bez obzira na lokalizaciju, sustina je ista-ne moze se staviti stent!
da li ce hirurg staviti venski graft, ili ce arteriju mamaria-u "otkaciti" i premestiti na srce (povezujuci ga sa aortom) - zavisi i delom od toga sta ce u trenutku operacije da se nadje na terenu da se tako izrazim!
da bi graftovi duze trajali - vas otac mora da prekine da pusi, smrsa, ne unosi masno i slano, drzi hipertenziju pod kontrolom i redovno pije lekove.
ustanove-klinicki centar srbije, dedinje, sremska kamenica su na najvisem nivou
Odgovori