Velika razlika izmedju donjeg i gornjeg pritiska

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
cica79
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 19, 2007 12:34 pm

Velika razlika izmedju donjeg i gornjeg pritiska

Post od cica79 »

Koje se neke, ako postoje, normalne razlike izmedju donjeg i gornjeg pritiska? Da li je 150/60 ,145/58 normalni ili ukazuje na neke probleme sa srcem? Terapija koja se koristi vec 2 god je presolol, 0.25 ujutru i 0.25 uvece.
Pozdrav
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Razmaknuti pritisak, ili "divergentna tenzija", je u literaturi simbol za insuficijenciju aortnog usca. Ali, to se, naravno, ne moze generalizovati. Tesko je pricati o normalnim razlikama izmedju pritisaka. Ja ima grafikon koji sam sam sastavio i koji pokazuje da se ta razlika polako povecava sa godinama.

Tenzije koje navodite nisu neobicne, niti za zabrinjavanje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

Ja sam skoro čula za neku "tehniku" računanja, neka me dr Ivica ispravi ako sam je pogrešno skapirala. Donji treba da bude upola manji od gornjeg+20!!

To mu valjda dodje kao neki prosek, recimo 120/80.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Nema takve matematike. To je sasvim individualno i bez kompletne klinicke slike i UZ srca se ne moze govoriti o normalnoj i nenormalnoj razlici izmedju sistolnog i dijastolnog pritiska. Mozemo govoriti o "uobicajenoj za vecinu zdrave populacije" ali to u citavoj prici nema znacaja.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
kolehcrs
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 25, 2008 7:27 pm

Post od kolehcrs »

narode sve je to normalno!!!sve osim preko 150 sa 100!!!ovo ostalo je sve super!!!netreba se uzbudjivati samo trening!!!
Odgovori