Varirajuci pritisak..

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Asja
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Feb 21, 2006 3:51 pm

Varirajuci pritisak..

Post od Asja »

Postovanje svima,
moze li neko da mo odgovori, koji se lekovi uzimaju za varirajuci pritisak?! Naime, moja mama, cas ima visok, cas nizak krvni pritisak! Da li postoji neki rezim ishrane, koji bi eventualno normalizovao stanje!! :oops:
Bojan i Milan...mamine maze!!
Filip
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2005 11:31 pm

Post od Filip »

Ne postoje neki lekovi specijalno za varirajući pritisak. Treba da se vidi kada u toku dana se pritisak menja, da li je vezano za neki događaj u okolini, sa hranom, aktivnostima... Možda lek i doza nisu dobri ili nisu kako treba raspoređeni.
Ako pritisak dosta varira treba da se uradi holter pritiska da se vidi kad i koliko varira pa da se onda na osnovu toga prepiše terapija. Iskusniji kardiolog može i sam na osnovu podataka koje date da vidi o čemu se radi i da prepiše neki lek.
Postoji puno mogućnosti u terapiji, za pritisak ima dosta lekova samo treba da se nađe dobra kombinacija i režim uzimanja.
U vezi ishrane samo opšte preporuke: više manjih, laganih obroka, bez dosoljavanja.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
Asja
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Feb 21, 2006 3:51 pm

.

Post od Asja »

Hvala Filipu na odgovoru!
Bojan i Milan...mamine maze!!
LA_VU
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 10, 2006 2:59 pm

Post od LA_VU »

Postovani,
Ja imam 30 godina i slicno pitanje, tj. takodjer se radi o pritisku koji varira, mada je imam vise informacija. Do zadnjih par meseci (bar ja tako mislim) moj normalan pritisak bio je malo nizi (110/70; 100/60; i sl.). Oba su mi roditelja imali nizi pritisak. Nisam zbog toga imala mnogo problema, osim pospanosti i osecaja umora kad i nisam umorna. Predhodnih par sedmica sam cesto imala vrtoglavice, osecaj blagog gubljenja i teskoca u disanju, jednostvano nisam mogla udahnuti dovoljno vazduha. To mi se pocelo sve cesce desavati. Posle jedne takve vrtoglavice izmerila sam pritisak i bio je 140 sa 100 (mada je to bilo nekih pola sata kasnije i vec mi je bilo malo bolje). Sutradan mi je pritisak bio 130 sa 80. Znam da je to normalan pritisak, ali za mene bas i nije obzirom da sam vecinu svog zivota imala nizi pritisak. Kasnije tog dana bio je 160 sa 80, a par sati kasnije mi je ponovo doslo lose (vrtoglavica, ljuljanje) i pritisak mi je bio 100 sa 70.
E sad, ja bolujem od endometrioze i imam dva mioma na maternici. Kao terapiju pijem kontracepcijske tabletice (mada trenutno pravim pauzu po uputi doktora), a negde sam procitala da kontracepcijske pilule mogu u nekim slucajevima izazvati povisenje krvnog pritiska.

Mozete li mi reci sta vise o ovome, tj. sta treba da radim?

Najlepsi pozdrav i hvala unapred!!

PS. Pijem izuzetno mnogo tekucine, mnogo vode; cak sam isla doktoru da mi proveri secer jer sam se uplasila koliko vode u poredjenju s drugim ljudima pijem.
Filip
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filip »

To može biti zbog tih tabletica, kao jedan od neželjenih efekata. Sačekajte neko vreme da vidite da li će se povući. Ako ne prođe, onda treba otići na ispitivanje kod kardiologa, jer se dijagnoza esencijalne hipertenzije (povišenog krvnog pritiska nepoznatog uzroka) postavlja isključivanjem drugih poznatih uzroka. U principu, hipertenzija može da počne tako, povremenim povećanjem pritiska, da bi na kraju pritisak bio stalno povišen, ali sačekajte da se malo ti hormoni stabilizuju.

Dobro je što pijete tu vodu, samo je rasporedite, ako mnogo popijete odjedanput, moguće je da imate lupanje srca, da vam poraste naglo pritisak, ne dešava se svakom, ali može, zbog naglog opterećenja krvotoka većom zapreminom tečnosti.
LA_VU
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 10, 2006 2:59 pm

Post od LA_VU »

Hvala mnogo na odgovoru!!!!!
Filip
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filip »

Nema problema i drugi put :D
zaklina.b
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 19, 2009 3:06 pm

Re: Varirajuci pritisak..

Post od zaklina.b »

i ja imam slican problem.Naime moj decko trenutno lezi u bolnici vec 10 dana. Trebalo bi da radi koronarografiju,ali doktrori se jos uvek ne usudjuju,jer mu pritisak varira.Preko dana bude veoma nizak,uvece jako visok.I to tako danima.Bojim se da to jako opasno i da mozda postoji nesto sto ne zeli da mi kaze.
Odgovori