varirajuci pritisak

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
boeing
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Jul 06, 2008 2:40 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

varirajuci pritisak

Post od boeing »

Imam 28 godina i neke uopstene zdravstvene probleme. Medjutim ono sto se moze povezti sa kardiologijom jeste moj pritisak koji se skoro nikada nije ovako ponasao. Naime, zbog problema sam se javio lekaru koji mi je izmerio pritisak na obe ruke. Pritisak je bio 160/110!!!! Kad se nisam slogirao i ja, a i doktorka. MEdjutim, posle bukvalno, ali bukvalno 5min mi je ponovo izmerila pritisak koji je bio 130/80, sto je i moj normalni pritisak. Da li je moguce da imam toliko variranje? Da li se to moze ikako leciti i da li je to uopste za lecenje?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

dijagnoza hipertenzije ne moze da se postavi na osnovu jednog merenja!
ovo sto ste opisali moze biti "hipertenzija belog mantila".
nabavite aparat za merenje pritiska, i narednih mesec dana 2-3X dnevno merite pritisak i belezite vrednosti.
naravno, ako se u prvim merenjima pojavljuju vrednosti vece od 135 za "gornji" i vece od 85 za "donji" pritisak javite se dr da vas salje na dalju dijagnostiku.
sa 28 godina ne postoje nikakvi, pa ni "uopsteni" zdravstveni problemi koje bi trebalo tolerisati kao normalne za ovu starosnu grupu!
Odgovori