Ucestale aritmije u trudnoci

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
marijana012
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 23, 2013 12:42 pm

Ucestale aritmije u trudnoci

Post od marijana012 »

Pozdrav!

Imam 29 godina i iza sebe jednu trudnocu (porodila sam se 2009) koja je prosla relativno u redu, s tim sto sam dugo bila na terapiji ginipralom. Problemi sa aritmijama i tahikardijama su pocele godinu i po dana posle porodjaja (porodjaj je bio prirodan) i od tada sa vremena na vreme se pojave pa nestanu. Od lekova sam tada koristila propranolol po preporuci kardiologa. Kada sam se odlucila za drugu trudnocu resila sam da se ponovo pregledam i na UZ konastatovan je blagi prolaps mitralnog zalistka, za koji doktor kaze da je uzrok tih tahikardija i aritmija i preporucio da ukoliko planiram trudnocu koristim iskljucivo verapamil. Sada sam u 16. nedelji trudnoce i aritmije su se opet pojavile i sve su ucestalije, narocito se pojavljuju ujutru i uvece, bilo da sam u pokretu ili da mirujem. Desi se da osetim i po 5 preskoka za redom, onda srce opet normalno kuca, pa opet posle pet minuta osecam te vezane preskoke, osim neprijatnog osecaja ne osecam nista vise, ni gusenje, ni nesvestice. Preskoke preko dana ne mogu ni da izbrojim jer ih ima puno. Spomenula sam to svom ginekologu koji mi vodi trudnocu i kaze mi da mogu da pijem propranolol, jer verapamil probija barijeru posteljice ali da za svaki slucaj odem kod kardiologa. To sam i uradila, ali nisam uzimala propranolol dok se ne konsultujem sa jos nekim doktorom. Kardiolog u bolnici me je poslusao (u lezecem, cucecem i stojecem stavu), kaze da se ne cuju sumovi ni klikovi i da je sve u redu. Inace ekg mi je do sada svaki put bio uredan. I ovaj kardiolog mi je preporucio iskljucivo verapamil, 80 mg po 3 puta na dan, s tim sto moj ginekolog kaze da je to malo veca doza i da pred spavanje umesto 80 uzmem 40 mg. Uprkos svemu ovome aritmije su i dalje ceste, ja sam totalno zbunjena i uplasena, najvise zbog bebe i da li njoj sve ovo skodi, vise se plasim i da ostanem sama kod kuce sa detetom jer se plasim da mi se nesto ne desi. Jednom sam terala mog muza da me svakih pola sata zove sa posla da vidi da li je sve u redu. Veoma sam zbunjena i zbog terapije, neki kazu propranolol, drugi kazu samo verapamil. Da li ceste aritmije mogu da dovedu do osteceneja srca i zastoja? I da li verapamil utice na srcanu radnju bebe? Ako ima neko slicno iskustvo neka se javi da podelimo iskustva :) ili ako moze neko strucan da mi odgovori. Izvinjavam se ako ovakva tema postoji i sto sam se ovoliko raspisala, ali postajem sve ocajnija i depresivnija :( umesto da uzivam u ovom stanju. Unapred hvala
marijana012
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 23, 2013 12:42 pm

Re: Ucestale aritmije u trudnoci

Post od marijana012 »

Niko?? :(
uliks1978
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:39 am

Re: Ucestale aritmije u trudnoci

Post od uliks1978 »

Ukoliko već niste,uradite analize hormona štitaste žlezde.Poželjno je i holter ekg-a.Verapamil se trudnicama može prepisati ukoliko lekar proceni da je korist od njegovog uzimanja veće od potencijalno neželjenih štetnih efekata.
Odgovori