Poštovani,
Imam 25 godina, radim 3 godine kao programer za jednu inostranu firmu. Posao je dosta stresan, mada imam osećaj da sam se "navikao". Prošle nedelje za prvi i drugi maj sam dobrano preterao sa društvom što se alkohola tiče, a ni hrana nije bila najzdravija. U subotu sam se osećao mamurno što me uopšte ne iznenađuje. U nedelju sam bio bolje, mada mi je na momente srce izuzetno jako lupalo(u intervalu od recimo 15 sekundi).
U ponedeljak sam na poslu osećao da mi je pritisak visok ali sam nekako izdržao do kraja dana. Kada sam ga kod kuće izmerio bio je 138/78 puls 80. U utorak se sve ponovilo s tim da sam osetio bol u predelu grudne kosti, i želudac me je pekao. U sredu sam otišao kod kardiologa i urađen mi je EKG koji je bio u redu osim visokog pulsa(100/min) a pritisak mi je bio 150/80. Doktorica mi je rekla da je sve posledica hroničnog stresa i prethodnog preterivanja sa ićem i pićem. Prepisala mi je Concor 2,5mg ujutro i uveče i da se javim za nedelju dana na kontrolu.
Lek mi je odmah skinuo pritisak i puls (112/60 puls 60). Ali pritisak u grudima jos uvek osetim a pri tom i veoma neprijatnu glavobolju. Da li da uradim još neke analize ili da istrpim do kontrole sl. nedelje?
Hvala unapred!
Ubrzan puls, povišen pritisak, bol u grudima
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Maj 08, 2014 1:23 pm
Re: Ubrzan puls, povišen pritisak, bol u grudima
Otprilike isto sto i ja imam...
Izmeri pritisak samo ujutru i uvece. Sacekaj 1 minut sedeci pre nego sto izmeris pritisak, ako dobijes rezultat ispod 140/90, nema tu problema. Ja sam dobijao rezultate izolovane sistolne hipertenzije isto kao ti, ali to kada naglo ustanem i pod stresom izmerim pritisak, dobijem rezultat 150/80. Sad sam naucio da se kontrolisem kada merim pritisak, i dobijam jako niske rezultate. Nije to do kompjutera, veruj mi, i ja sam programer i radim 8 sati za kompom. Ako ti je samo sitolni dignut, znaci da ti se luci adrenalin nepotrebno, tj previse se uzbudis pre merenja i podigne ti se pritisak privremeno. Probaj da izmeris pritisak 3 puta u roku od 3 minuta. Ako se druga 2 merenja pokazu nize, znaci da se samo nepotrebno uzbudis pred prvim merenjem.
Ako oces da si apsolutno siguran da nemas velik pritisak, uradi ergo stress test na traci za trcanje... Tu mozes da otkrijes koliki ti je max pritisak pod opterecenjem i koliko vremena ti treba da se vrati u normalu, da li srce pravilno radi i da li je ocuvana funkcija regulisanja pritiska... Po mom misljenju, jos je rano za anti-hipertenzivne lekove...
Izmeri pritisak samo ujutru i uvece. Sacekaj 1 minut sedeci pre nego sto izmeris pritisak, ako dobijes rezultat ispod 140/90, nema tu problema. Ja sam dobijao rezultate izolovane sistolne hipertenzije isto kao ti, ali to kada naglo ustanem i pod stresom izmerim pritisak, dobijem rezultat 150/80. Sad sam naucio da se kontrolisem kada merim pritisak, i dobijam jako niske rezultate. Nije to do kompjutera, veruj mi, i ja sam programer i radim 8 sati za kompom. Ako ti je samo sitolni dignut, znaci da ti se luci adrenalin nepotrebno, tj previse se uzbudis pre merenja i podigne ti se pritisak privremeno. Probaj da izmeris pritisak 3 puta u roku od 3 minuta. Ako se druga 2 merenja pokazu nize, znaci da se samo nepotrebno uzbudis pred prvim merenjem.
Ako oces da si apsolutno siguran da nemas velik pritisak, uradi ergo stress test na traci za trcanje... Tu mozes da otkrijes koliki ti je max pritisak pod opterecenjem i koliko vremena ti treba da se vrati u normalu, da li srce pravilno radi i da li je ocuvana funkcija regulisanja pritiska... Po mom misljenju, jos je rano za anti-hipertenzivne lekove...