Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.
Kada sam bio na kontroli u vezi neke limfadenopatije izmeren mi je pritisak, 160/100 i urađen mi je EKG. Inače, pritisak mi je uvek 120-130/80, ovaj skok je valjda neki sindrom belih mantila.
Nalaz je uglavnom uredan, ST u izoelektričnoj tački, a ono što odstupa je trajanje rS grane i to samo u V3, piše rS u V3-3.
Osim toga i amplituda S grane je znatna, 21mm (10mm/mV).Ovo za amplitudu ja primećujem poredeći sa normalnim EKG-om. Inače, doktorka mi je rekla da zakažem kontrolni ultrazvuk...ali to neće još par meseci, a ja razmišljam stalno o ovome.
Posto sam imao problema sa pritiskom, nisam mogao da cekam par meseci na UZ i odradio sam UZ privatno, kao i ergometriju (jer se rekreativno bavim sportom). Test opterecenja: tokom testa kao i toku oporavka bez poremecaja ritma, sprovodjenja, bez promena na ST i T talasu. Sistolni sum 1/6 nad Erb-om.
Pre testa
TA leva ruka 140/80
TA desna ruka 130/80
Protokol:Astrand
HRmax 175,1/min
teoretska HRmax 190/min
TA max 190/70
HR 1.min oporavka 152/min
HR 3min oporavka 115/min
TA 1 min oporavka 160/70
TA 3 min oporavka 150/80
30god., 93 kg, 173cm
UZ nalaz:
LEVA KOMORA
RV DIAM d 25,0mm
PW dia 10,9mm
PW sys 16,4mm
SEP THICK 60%
IVS dia 9,1mm
IVS sys 14,5mm
EF 68%
PW THICK 50%
LVD dia 57,7mm
LVD sys 35,4mm
FRACT SH 39%
LV MASS 274g
AORTA/LEFT ATRIUM
AO DIAM 33,2mm
LA/AO DIA 1,21
LA 40,0mm
AO OPENIN 22,7mm
BSA 2,11m2
LVM (Penn) 285g (inace stoji i podatak 274g u istom nalazu)
LVM/BSA 135,1
LVIDd/BSA 27,5
RWT 0,33
Corneli index 63,9
Prisutna ekscentricna hipertrofija leve komore blagog stepena.
Inace, u odnosu na UZ nalaz od pre 6 god postoji izvesno povecanje leve komore sis/dias 5mm/7mm, kao i aortalnog usca, atrijalnog otvora...
Da napomenem da sam se do pre 2 meseca rekreativno bavio bodibildingom, a do pre 4 meseca i trcanjem i drugim aerobnim aktivnostima, sve u cilju smanjenja TM (smanjio 25kg, a u protekla 2 meseca vratio 10kg). Imam dosta velike i ceste oscilacije u telesnoj masi. Nemam tegoba pri naporu. Medjutim, brine me velicina leve komore, znam da je to kod sportista normalno, ali nisam siguran da mi nece izazvati tegobe u buducnosti i da treba da nastavim sa trcanjem i tegovima.
Ako moze neki komentar o nalazima i savet o daljem bavljenju sportom. Da li da samo drzim dijetu u cilju redukcije TM bez vezbanja? Hvala unapred.