Trzanje tijela prije spavanja

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
malasamantha
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 15, 2013 11:28 pm

Trzanje tijela prije spavanja

Post od malasamantha »

Navece, kada zelim zaspati desi mi se da mi se iznenada, nevoljko, trzne tijelo, uglavnom u predjelu grudi i glave. To mi se desava vec neko vrijeme. Imam 27 godina. Radila sam EKG srca, ultrazvuk, i holter. Pokazalo se da je sve manje-vise uredu (ponekad su se javljale respiratorne aritmije, te tahikardije i do 200 otkucaja u minuti) ali je u zakljucku navedeno da samo izbjegavam ekscitanse i da je nalaz uredan.
Taman kad trebam zaspati trzne mi se tijelo, u glavi mi se pojavi (ponekad) blagi bljesak i ja se razbudim. Jednom sam drzala ruku radi mjerenja pulsa dok sam pokusala zaspati, i srce mi preskoci naglo, pa se desi trzaj, te srce kao da na trenutak stane pa nastavi poslije kucati i tada se i desava trzanje). Pitala sam neke drugarice jesu li one imale slicnih situacija. Rekle su mi da im se nesto slicno desi kada su jako umorne. Medjutim, meni se desava isto i kada nisam umorna. Inace imam otezano disanje, kratak dah, jako nepravilan (pa i isprekidan pri naporima).
Moja pitanja su, da li su ovakva trzanja prije spavanja opasna i da li je povremena tahikardija seriozna? Je li previsoka vrijednost od 180-200 otkucaja u minuti (u toku 24satnog snimanja nekoliko epizoda tahikardije, najvise vrijednosti oko 200+. U toku spavanja nema tahikardije-cak se i snize otkucaji do najnize 49 u minuti).
Hvala
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Re: Trzanje tijela prije spavanja

Post od drbgd »

ovo sto opisujete mogu biti ili benigne fascikulacije, ili anksioznost.
ovo prvo je fizioloska pojava koja se javlja kada smo premoreni, a za drugo... ako potraje jos neko vreme, javite se psihijatru.
malasamantha
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 15, 2013 11:28 pm

Re: Trzanje tijela prije spavanja

Post od malasamantha »

Hvala puno na odgovoru. Pozz
Odgovori