Troponin I

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Suzana035
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 30, 2011 3:53 pm

Troponin I

Post od Suzana035 »

Moj sin(20 g),je prosle noci imao jak bol u grudima,koji se ujutru stisao,da bi se ponovo pojavio istog dana.Primljen je na odeljenje kardiologije i uardjene su lab.analize,koje su sve u granicama normale,izuzev Troponin I (9,08),CRP 13,4.uradjen je EKG,uredan i EHO srca,gde se vidi prolaps mitralne valvule.Prethodnog vikenda je imao temperaturu i bol u grlu.Inace je zdrav i bez ikakvih srcanih problema do sada.Molim Vas da mi neko blize objasni znacenje ovih laboratorijskih nalaza i koliko je njegovo stanje ozbiljno?
House87
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 29, 2011 5:31 pm

Re: Troponin I

Post od House87 »

Troponin I se racuna kao kardiospecificni marker ali samo u jednom slucaju, kada se zeli iskljuciti infarkt! Isto kao i CK-MB, od klinike i lekara je sta ce se od ova dva koristiti u proceni stanja. Pored srca treba uzeti u obzir neke druge, vece misice cija bi destrukcija dala visok troponin I u krvi. Da li je EKG bio u redu, ne znam dok ne vidim (bez ljutnje kolega) ali je jako mala verovatnoca da bol u grudima sa povisenim troponinom ne bude u vezi sa ishemijom i nekrozom srca i jos prolaps...malo verovatno! e sad sta je osnovni uzrok, trebalo bi ispitati. Molim iskusnije kolege da me isprave u koliko je potrebno. HVALA
Odgovori