tahikardno bradikarni sindrom
tahikardno bradikarni sindrom
Godinu dana posle porodjaja sam osetila ubrzan rad srca sa veoma neprijatnim preskakanjima.utvrdjeno je u Nisu da sam pre par godina prelezala koksaki i da nije ostavio posledice u gradji srca ali da postoji taj problem aritmije.pijem PROTEKTIN,OMEGA 3,I OLIGOGAL SA SELENOM VEC GODINU DANA.Postala sam i veoma uplasena tako da i sama tahikardiju izazivam napadima panike.najvise volim da sam u kuci jer se tu osecam sigurnije.osecam kako mi kvalitet zivota opada i da sam sve vise nesrecna.razumem svaciji strah i muku ko je osecao ovakva preskakanja pracena bolom i tahikardiju.molim za savet.koliko je ovo opasno.meni je zabranjen PROPRANOLOL zbog tih bradikardija(av cvor...).molim za odgovor!!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Naslov Vase poruke upucuje na to da imate takozvani SICK SINUS SINDROM, ali, ne mogu Vam reci bilo sta dok ne vidim kakav Vam je EKG. Jeste li radili Holter EKG? Test opterecenja? Javite se.
Pozdrav!
Pozdrav!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
doktore,hvala najlepse sto ste se javili.ja sam radila cesto ekg i na njemu nikada nije bilo promena,uvek je bio dobar sa povisenim pulsom koji su svi lekari pripisali nervnoj bazi.onda u sept. prosle godine zbod i daljih mojih primecivanja preskakanja javila sam se dr.Glasnovicu iz Nisa.on mi je uradio holter i evo ga njegovo misljenje:
registrovano je 138516 QRS kompleksa.Stalno je prisutan sinusni ritam sa znacajnom varijacijom u komorskoj frekvenci.Nadjen manji broj polilorfnih,pojedinacnih i jedan par VES.Nije bilo promena na ST segmentu u smislu miokardne ishemnije.Registrovana ja disfunkcija SA cvora kao i AV smetnje tipa I do II stepena.moguc aktivan ili prelezani miokardit.Moram da napomenem da mi je taj dan kada sam nosila holter bio stresan jer sam zavrsila sa svojom cerkicom u bolnici jer je ona imala previsoku temp.Celi dan i noc dok sam ga nosila bio je haotican.medjutim ja te probleme osecam i kada je normalan dan,a desava se da ga ne osecam danima.nekada su to bolna preskakanja a nekada i ne osetim vec kada pipam puls slucajno vidim da mi povremeno preskace.Ultra zvuk radjen vise puta i uvek je uredan samo sto imam kako to doktori kazu malo duzi jedan zalizak(kao posledicu moje gradje:visina 187cm,duge noge,ruke,prsti...).tokom ove godine vise puta sam odlazila kod mog kardiologa i ultra zvuk eho srca je ok i ekg je dobar.ali i ja osecam da mi je u toku merenja ok a tesko doktorima kojima odmah kazem da imam napade panike mogu da oblasnim da STVARNO osecam preskakanja i to podotovu uvece kada legnem i kada pocinje da me hvata san.stitna zlezda je ok,holesterol je bio malo uvecan ali pijem omega 3,koksaki sam radila i sada u junu i tada i prosle godine je uvecan igg a trenutni igm je negativan.i ukupni igg i igm su u granicama normale.uradjena mi je i neka analiza CK i to je 44u/l.postujem terapiju vitaminima vec punu godinu,doduse pusac sam,fizicki sam aktivna oko cerkice,nastavila sam fakultet i setam svako vece po 45 min-1 sat brzim hodom.kardiolog u Nisu mi je rekao da zivim normalno jer je i on to prelezao i nije mrdao iz kreveta i da se terapija svodi na vitaminsku,a moj kardiolog mi kaze d ne bih smela mnogo da se naprezem i da se bavim sportom vec samo setnja.Nekada imam snagu da poletim a nekada se zamorim i od pranja sudova(napominjem da to mnogo znaci od mog psihickog stanja).Da li je moguce da kada popijem bensendin od 2.5 mg ja se skroz smirim a i preskakanja manje primecujem?!?da li ''on'' moze da utice da se opusti srcani misic?da li mislite da trebam da uradim i test opterecenja?da li je ovo moje opasno?plasim se infarkta i slabljenja srca i da li ovo moje ima veze sa time?dr.Glasnovic me ubedjuje da nema..hvala puno unapred i molim vas da mi protumacite moje rezultate...
registrovano je 138516 QRS kompleksa.Stalno je prisutan sinusni ritam sa znacajnom varijacijom u komorskoj frekvenci.Nadjen manji broj polilorfnih,pojedinacnih i jedan par VES.Nije bilo promena na ST segmentu u smislu miokardne ishemnije.Registrovana ja disfunkcija SA cvora kao i AV smetnje tipa I do II stepena.moguc aktivan ili prelezani miokardit.Moram da napomenem da mi je taj dan kada sam nosila holter bio stresan jer sam zavrsila sa svojom cerkicom u bolnici jer je ona imala previsoku temp.Celi dan i noc dok sam ga nosila bio je haotican.medjutim ja te probleme osecam i kada je normalan dan,a desava se da ga ne osecam danima.nekada su to bolna preskakanja a nekada i ne osetim vec kada pipam puls slucajno vidim da mi povremeno preskace.Ultra zvuk radjen vise puta i uvek je uredan samo sto imam kako to doktori kazu malo duzi jedan zalizak(kao posledicu moje gradje:visina 187cm,duge noge,ruke,prsti...).tokom ove godine vise puta sam odlazila kod mog kardiologa i ultra zvuk eho srca je ok i ekg je dobar.ali i ja osecam da mi je u toku merenja ok a tesko doktorima kojima odmah kazem da imam napade panike mogu da oblasnim da STVARNO osecam preskakanja i to podotovu uvece kada legnem i kada pocinje da me hvata san.stitna zlezda je ok,holesterol je bio malo uvecan ali pijem omega 3,koksaki sam radila i sada u junu i tada i prosle godine je uvecan igg a trenutni igm je negativan.i ukupni igg i igm su u granicama normale.uradjena mi je i neka analiza CK i to je 44u/l.postujem terapiju vitaminima vec punu godinu,doduse pusac sam,fizicki sam aktivna oko cerkice,nastavila sam fakultet i setam svako vece po 45 min-1 sat brzim hodom.kardiolog u Nisu mi je rekao da zivim normalno jer je i on to prelezao i nije mrdao iz kreveta i da se terapija svodi na vitaminsku,a moj kardiolog mi kaze d ne bih smela mnogo da se naprezem i da se bavim sportom vec samo setnja.Nekada imam snagu da poletim a nekada se zamorim i od pranja sudova(napominjem da to mnogo znaci od mog psihickog stanja).Da li je moguce da kada popijem bensendin od 2.5 mg ja se skroz smirim a i preskakanja manje primecujem?!?da li ''on'' moze da utice da se opusti srcani misic?da li mislite da trebam da uradim i test opterecenja?da li je ovo moje opasno?plasim se infarkta i slabljenja srca i da li ovo moje ima veze sa time?dr.Glasnovic me ubedjuje da nema..hvala puno unapred i molim vas da mi protumacite moje rezultate...

-
- Stalni član
- Kontakt:
Nalaz u Holteru koji kaze "disfinkcija SA cvora" upravo se odnosi na dijagnozu koju sam Vam prethodno dao, SICK SINUS SINDROM. Ovaj se sindrom uglavnom dobija kao posledica virusnih miokarditisa. Sindrom samo delimicno zavisi od psihickog stanja, ali se ispoljava i kada je psiha potpuno mirna.
Duzi zalistak koji pominjete je verovatno mitralni, koji prolabira, a to je GENETSKA promena udruzena sa ansiozno-somatskim poremecajem. Imate, otuda, DVOSTRUKE razloge za fantomske bolove u grudima, palpitacije, stezanja i druge tegobe: miokarditisom lako ostecen sinusni cvor, plus anksio-somatski poremecaj (u starija vremena nazivan i "neurosis cordis").
Sick sinus sindrom se leci malim dozama beta-blokatora, a anksiozno-somatski sindrom sedativima. Ukratko: Propranolol 2x1/4, plus Bromazepam ili Ksalol, 1-2 tablete dnevno (srednja doza).
Nema opasnosti od fatalnih aritmija, slabljenja srca il infarkta, ne bojte se.
Duzi zalistak koji pominjete je verovatno mitralni, koji prolabira, a to je GENETSKA promena udruzena sa ansiozno-somatskim poremecajem. Imate, otuda, DVOSTRUKE razloge za fantomske bolove u grudima, palpitacije, stezanja i druge tegobe: miokarditisom lako ostecen sinusni cvor, plus anksio-somatski poremecaj (u starija vremena nazivan i "neurosis cordis").
Sick sinus sindrom se leci malim dozama beta-blokatora, a anksiozno-somatski sindrom sedativima. Ukratko: Propranolol 2x1/4, plus Bromazepam ili Ksalol, 1-2 tablete dnevno (srednja doza).
Nema opasnosti od fatalnih aritmija, slabljenja srca il infarkta, ne bojte se.
jos jednom puno hvala...mnogo mi je lakse sada kada mi je neko sve polako objasnio(znate da postoji veliki broj vasih kolega koji samo kaze dve recenice pune strucnih naziva da mi sve deluje jos zamrsenije).
sve mi je jasnije,samo sam htela jos dve stvari:jel propranolol ne moze da izazove vece prolapse(dr.Glasnovic kaze da ga ne pijem zbog tog AV cvora a moj kardiolog se slaze sa vama i kaze mi da smem da ga pijem i da ce da mi pomogne)?Da li smem da se bavim jacim fizickim aktivnostima kao sto su vezbe kod kuce i voznja bicikle?hvala jos jednom...

dr.Ivice,sta mislite kakav je novi proizvod BETAVITEVIT sa koenzimom q10?u novinama sam procitala o njemu?kazu da veoma pomaze kod sprecavanja starenja celija i da se preporucuje kod osoba sa srcanim problemima?da li bi moglo da mi pomogne za ovo moje da ga uzimam?pise da i ECHINACEA nije losa..?posto sam i pusac(pusim jednu paklu dnevno) da li da uzimam neki sirup koji se pojavio za pusace na biljnoj bazi?hvala,unapred... 

-
- Stalni član
- Kontakt:
O novim preparatima ne znam puno, prvenstveno zato sto su - novi
Kad prodje desetak ili dvadeset godina, onda cemo (ako budemo jos "prisutni") videti koji je od ovih silnih novih "fenomenalnih" preparata zaista koristan. U medjuvremenu, ja ne bih puno trosio novac na te stvari, Andol 100mg i jedan vit. C od 500-1000mg dnevno je dovoljno. Plus - naravno - da se odreknete cigareta, a ustedjeni novac potrosite na neko lepo putovanje, ili ga dajte u dobrotvorne svrhe.
Pozdrav!

Pozdrav!
doktore,od silnih pitanja,zaboravih ovo:jel ovaj tahikardno bradikarni sindrom trajan?jel da naviknem da zivim sa njim ili je moguce da se to stanje vremenom popravi ili izleci?i jos nesto(ovo vas vise pitam zbog tece koji je imao infarkt):jel digitalni prizmin aparat za merenje pritiska pouzdan?on ga meri njime jer pokazuje puls(tako je i video da nesto nije u redu jer mu je puls tada kada je imao infarkt bio 28,pa mu je posle stalno pokazivao gresku u merenju(nije osecao bol u grudima,niti bilo sta drugo sem umora))?
on koristi taj na zglobu,a ja imam taj koji se stavlja na nadlakticu.moracemo da se zamenimo,jer njemu sigurno vise treba.
malo me je razocaralo to sto je ovo moje stanje maltene nepopravljivo...
a da li postoji mogucnost pogorsanja i ostecenja srca,vremenom?jel mogu da se nadam da cu da docekam starost?

malo me je razocaralo to sto je ovo moje stanje maltene nepopravljivo...

opet ja...
jel ja trebam da zivim normalno(kao sto ste mi i rekli) i smem da se fizicki naprezem?ja se nadam da sutradan cu moci da "zapnem" fizicki normalno...
doktor koji mi je pronasao ovo mi je rekao da to nema veze niti sa anginom pektoris,niti sa infarktom,i da to ne moze da se iskomplikuje u tom smeru(ili sam ja to tako shvatila)...jel ne bi trebalo da se taj blok II stepena pretvori u onaj zadnji?!
posto se meni nista nije pogorsalo za ovu 1,5 godinu nadam se da nece kasnije.ja cak sada i kada mi preskace,ne osecam cesto onaj bol i nelagou u grudima,a i deluje mi da mi krace traju ti intervali preskoka.a i kada preskace,nisu tako gusta preskakanja kao pre...kada bas merim rukom puls,prodje i po 30,50 otkucaja a da ne preskoci(i to kada me "uhvati" preskakanje) a ovako mi se desi da preskoci samo dva,tri puta i to uvece...samo se nadam da to nije ozbiljno...ZNAM I SAMA DA TO NIJE RAZLOG DA VAS OVOLIKO DAVIM ALI SAMO HOCU VERNO DA PRENESEM SLIKU...
inace,vec se navikavam na zivot sa time...samo da se,ne daj Boze,ne komplikuje...
pozdrav uz izvinjenje zbig "davljenja"...

inace,vec se navikavam na zivot sa time...samo da se,ne daj Boze,ne komplikuje...

pozdrav uz izvinjenje zbig "davljenja"...
-
- Stalni član
- Kontakt:
Hajde da budemo malo "prizemni":
Zapnite slobodno. Srce ce Vam trajati dok ste zivi
Nemojte uopste da razmisljate o pulsu. Naravno da je sve moguce, pa i to da Vam srce stane, ali za jedno 70 godina! Napred i ne zamajavajte se merenjem pulsa, pritiska i slicno. Merite pritisak jednom mesecno i dovoljno Vam je.
Nazad na ozbiljne tonove: ako se blok produbi odnosno srce predje u konstantnu bradikardiju, jednoga dana u starosti ugradice Vam pejsmejker. Ali to je daleko i necemo o tome.
Sve najbolje!
Zapnite slobodno. Srce ce Vam trajati dok ste zivi

Nazad na ozbiljne tonove: ako se blok produbi odnosno srce predje u konstantnu bradikardiju, jednoga dana u starosti ugradice Vam pejsmejker. Ali to je daleko i necemo o tome.
Sve najbolje!
po ko zna koji put se sama glasno smejem citajuci vase utesne odgovore!cak me je sada muz pitao sta mi je pa se smejem sama sa sobom?!(jadnicak mozda misli da sam skroz prolupala
)..hvala puno na odgovoru!!!tako mi je rekao i ovaj doktor:da,hipoteticki govoreno,ako se nesto pogorsa kaze on:"stavimo ti jedan pejsmekercic i zivis sto godina!!!meni to ipak nije bilo smesno,iako se on smejao i govorio u deminutivu za tu 'spravu".
pozdrav...

pozdrav...
Doktore,sta mislite:da li trebam ponovo da sada radim holter ili test opterecenja(njega nikada nisam radila),posto mi u nalazu od septembra prosle godine pise da trebam da ga ponovim (holter 24 h) za tri meseca,a ultra zvuk srca za godinu,dve(ja sam UZ radila dva,tri puta ove godine-poslednji proletos,a uz to i nekoliko EKG-a-sve je bilo ok)?posto idem za Nis uskoro,na par dana,da li da posetu rodjacima iskoristim i za to?tada bih trebala i da ponovim biopsiju grlica materice,posto imam ranicu od porodjaja(prosla biopsija je bila ok),ali onda ce se moja poseta kojoj se radujem i planiram da je "provedem" u veselom raspolozenju pretvoriti u obilaske klinika po Nisu!
sada mi je nekako bitnije da sredim psihu i da uzivam,a znate kako to ide kada setate od lekara do lekara..
jos ako kazu nesto sto ce da me zabrine...
(opet ja "odoh" na drugu temu
)
citajuci ranije poruke na forumu,videla sam da neko pise o tome kako su opasne te poliforne i u paru VES.Ja sam na proslom holteru imala zabelezen manji broj polifornih i jedan par VES.jel su one opasne?koliko su ove moje "kolicine" istih strasne?znam da ste mi tumacili moje rezultate,ali mi je ovo nekako ostalo nedoreceno...
veliki pozdrav!

citajuci ranije poruke na forumu,videla sam da neko pise o tome kako su opasne te poliforne i u paru VES.Ja sam na proslom holteru imala zabelezen manji broj polifornih i jedan par VES.jel su one opasne?koliko su ove moje "kolicine" istih strasne?znam da ste mi tumacili moje rezultate,ali mi je ovo nekako ostalo nedoreceno...

veliki pozdrav!