postovani, imam 22 god i problem sa tahikardijom je poceo nakon porodjaja. da budem preciznija i ranije mi se desavalo da imam do 90 otkucaja u minutu ali mi nije smetalo ni najmanje. medjutim, odkako sam se porodila imam konstantne glavobolje, jako brzor se zamaram, osecam nekad da ce srce da mi iskoci iz grudi. pri naglom ustajanju ili manjem fizivkom naporu puls se naglo ubrza i vidim neke bele tackice, i kao da na kratko gubim dah. pritisak mi varira od 95/50 ( kad popijem bisoprolol koji mi je prepisao lekar opste prakse) do 150/90 tokom fizicke aktivnosti. evo rezultata pa ako mozete da mi kazete sta je sa mnom...
hormoni stitne zlezde su uredu, analize na koksaki pokazuju da nema koksakija b grupe ( nesto 1:16) krvna slika je uredu sve je u granicama normale.
ergometrija: test je prekinut u 8-moj minuti zbog zamora i postignute frekvence koja je iznosila 175/ min (87% od maksimalne predvidjene. Nije bilo signifikantnih promena na st segmentu. postignuto opterecenje iznosi 8 MET-a. test negativan. da napomenem da mi je pritisak neposredno pre prekida bio 190/95.
holter ekg 24h: total beats 14897
min hr: 57 ( u toku sna)
average hr : 103
max hr : 189
tachycardia (> 100/min) 186
longest 02:13:42
min rr 272
max rr 1560
pvc 1
pac 503
svtachycardia 1
longedt 00:05:23
hrv se kretala u granicama normale
eho srca: sve je u granicama normale registrovane mitralna, trikuspidna i pulmonarna regurgitacija sve tri 1+. usporena relaksacija LK
hvala unapred...
tahikardija rezultati holtera, eha, ergometrije
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Apr 20, 2012 8:38 am
Re: tahikardija rezultati holtera, eha, ergometrije
Test opterećenja je u redu;vrednosti su normalne.Prirodno je da vrednosti pritiska budu povišene kada je osoba fizički aktivna.Ono što nije u redu jeste tvoj povišeni puls.Prosečan hr od 103 otkucaja u minuti jeste tahikardija.Ne znam da li to ima veze sa tvojom trudnoćom(koliko je od nje prošlo?).Nalaz uz srca nije baš potpun;kolika je ef?,veličina lk?I šta je kardiolog rekao za usporenu relaksaciju Lk?Da li je bisoprolol jedina terapija koju uzimaš?
-
- Novi član
evo kompletnog eho nalaza: sirina aorte 2.5
sep. listica 1.9
leva komora 3.4
d. komora 2.4
edd 4.8
esd 3,2
septum 0,8
zadnji zid 0.8
ef % 61
fs% 32
mitralno uscr 1,20 vp m/s insuficijencija 1+
aortno usce 1,20
spdk mmhg 22
pulmonalno usce 0.98 insuficijencija 1+
trikuspidno usce 0.50 insuficijencija 1+
aorta: normalne sirine u bulbusu i pocetnom ascedentnom delu ocuvane separacije veluma, normalne funkcije.
Leva komora: normalnih unutrasnjih promera, normalne debljine zidova i normalne ukupne sistolne funkcije, bez upadljivih poremecaja segmentne kinetike. usporena je relaksacija LK.
Dopletom se registruje mala mitralna regurgitacija u levu oretkomoru koja je normalnog promera. Plucna arterija je normalne sirine , registruje se mala plucna regurgitacija i 1+. Desne srcane supljine normalnih dijametara. registruje se 1+ trikuspidna regurgitacija. normalan je sistolni pritisak u desnoj komori/ plucima. nema izliva u perikardu.
porodila sam se pre 14 meseci. jedino sto koristim je bisoprolol, prvo mi je lekar opste prakse prepisao po 1/4 ujutru i uvece a onda internista povecao na 1/2 ujutru i uvece. inace kod kardiologa sam bila samo jednom kada mi je dao uput za holter ekg, koksaki, ehokardiografiju a ergometriju sam uradila na svoju ruku kod privatnika posle cega mi je stavljen holter. tako da rezultate tek treba da odnesem pitanje je kad cu stici na red....
da napomenem jos da sam se porodila.u 34 nedelji trudnoce, a za vreme trudnoce pila sam partusistem i verapamil od 4 meseca.
zaboravila sam da kazem i to da sam ranije imala problema sa gvozdjem i u trudnoci sam takoje zvakala neke tabletice a sada je ok 11. inace krvna slika je ok sve je u granicama normale.
ne znam sad koliko je bitno ali nekih mesec dan nakon porodjaja sam imala 62 kg a sad 78 sto mi nikako nije jasno s obzirom na to da jako malo jedem skoro na silu jer uopste nemam apetita...
sep. listica 1.9
leva komora 3.4
d. komora 2.4
edd 4.8
esd 3,2
septum 0,8
zadnji zid 0.8
ef % 61
fs% 32
mitralno uscr 1,20 vp m/s insuficijencija 1+
aortno usce 1,20
spdk mmhg 22
pulmonalno usce 0.98 insuficijencija 1+
trikuspidno usce 0.50 insuficijencija 1+
aorta: normalne sirine u bulbusu i pocetnom ascedentnom delu ocuvane separacije veluma, normalne funkcije.
Leva komora: normalnih unutrasnjih promera, normalne debljine zidova i normalne ukupne sistolne funkcije, bez upadljivih poremecaja segmentne kinetike. usporena je relaksacija LK.
Dopletom se registruje mala mitralna regurgitacija u levu oretkomoru koja je normalnog promera. Plucna arterija je normalne sirine , registruje se mala plucna regurgitacija i 1+. Desne srcane supljine normalnih dijametara. registruje se 1+ trikuspidna regurgitacija. normalan je sistolni pritisak u desnoj komori/ plucima. nema izliva u perikardu.
porodila sam se pre 14 meseci. jedino sto koristim je bisoprolol, prvo mi je lekar opste prakse prepisao po 1/4 ujutru i uvece a onda internista povecao na 1/2 ujutru i uvece. inace kod kardiologa sam bila samo jednom kada mi je dao uput za holter ekg, koksaki, ehokardiografiju a ergometriju sam uradila na svoju ruku kod privatnika posle cega mi je stavljen holter. tako da rezultate tek treba da odnesem pitanje je kad cu stici na red....
da napomenem jos da sam se porodila.u 34 nedelji trudnoce, a za vreme trudnoce pila sam partusistem i verapamil od 4 meseca.
zaboravila sam da kazem i to da sam ranije imala problema sa gvozdjem i u trudnoci sam takoje zvakala neke tabletice a sada je ok 11. inace krvna slika je ok sve je u granicama normale.
ne znam sad koliko je bitno ali nekih mesec dan nakon porodjaja sam imala 62 kg a sad 78 sto mi nikako nije jasno s obzirom na to da jako malo jedem skoro na silu jer uopste nemam apetita...
Eho je normalan.Očito je da postoji nešto drugo što utiče da srce pojačano radi.Kakve su vrednosti šećera u krvi?I da li su bile normalne tokom trudnoće?
-
- Novi član
sve je u hranicama normale i secer i holesterol i trigliceridi. u trudnoci sam imala neznatno povisen secer ali doktorka mi je rekla samo da smanjim unos slatkisa.
danas sam bas bila kod ginekologa i rekla je da imam neku promenu na grlicu valjda se ne boji jodom lepo u predelu 9 h -6 h. poslala me je na kolposkopiju i ultrazvuk pa se pitam da nije mozda to upitanju? da li neki ginekoloski problem moze da izazive tahikardiju? u trudnoci papa test mi je bio 2 grupe...
danas sam bas bila kod ginekologa i rekla je da imam neku promenu na grlicu valjda se ne boji jodom lepo u predelu 9 h -6 h. poslala me je na kolposkopiju i ultrazvuk pa se pitam da nije mozda to upitanju? da li neki ginekoloski problem moze da izazive tahikardiju? u trudnoci papa test mi je bio 2 grupe...
Ako postoji neko žarište bilo gde u organizmu,to može da utiče na pojavu tahikardije.Odradi preglede,pa onda javi.Mislim da tvoj problem nije kardiološke prirode.