STRAH OD INFARKTA

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
armina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 11, 2008 10:37 pm

STRAH OD INFARKTA

Post od armina »

Molim pomoc,vise od napada panike neznam sta da radim.Nemogu stalno piti lijekove za smirenje.Imala sam infarkt prije godinu, redovno idem na kontrole, redovno pijem terapiju, nalazi su mi manje vise uredni, ergometrija bez znakova koronarne bolesti samo smanjena tolerancija napora za dob uz dostizanje visokih vrijednosti pulsa te hipertenzivno reagovanje, na ekg duboko QR U III i nesignifikantni QR u AVF (sta god to znacilo). Imam anginu pektoris cesto na promjenu ili na napor imam napade nedostatak zraka bol u prsima pritisak pada na 90/60 pa skoci na 150/100 CK mi bude 290. Ali u zadnje vrijeme unazad jedno 20-tak dana konstantna mi je bol, ne prolazi mi brzo kao kod napada nego traje i dan i noc samo sto su nekad toliko jaki da sva klonem a nekad samo tinjaju u predjelu prsa kao da mi prsa gore velika mi je bol iza lijeve plecke kao da me neko nozem sjece i lijeva ruka me boli takodjer.Na gastroskopiji mi je nadeno hernija hiatalis, gastritis biliaris,kaskadni zeludac.Pila sam lijekove pola godine sad sam prestala .Kako me ovo boli stalno mi se kao podriguje i onda mi bude na momenat lakse.Interesuje me da li ove moje tegobe mogu biti od hernije a ne od srca .Stalno sam u strahu da nedobijem opet infarkt mada sve radim kako mi kazu.Izvinjavam se sto je ovo podugo ali neznam kako da objasnim krace.U naprijed zahvalna :(
blue wawes
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 24, 2008 7:36 pm

Post od blue wawes »

Trebalo bi da odete kod doktora sa tim simptomima jer samo on moze da zna sta je to u stvari. Predlozila bih vam da ga pitate za koronarografiju- snimanje krvnih sudova srca ako to vec niste uradili. Pozdrav i sve najbolje.
armina
Novi član
Novi član

Post od armina »

Radila sam i to poslije infarkta, nalaz je uredan.Doktor jedan kaze moguce od hernije na zelucu,drugi nije moguce , ali ekg ,troponin,ck u trenucima napada uredno. Meni su svi simptomi od srca ali me buni to sto sad bolove osjecam non stop, ako nemam jaka probadanja onda osjecaj gorenja u prsima,a kad mi je napad angine onda mi bolovi kratko traju naj vise od20-tak do30-tak min.Zato me interesuje imal neko slicne probleme i sta njemu Dr kazu,ili zna li neko od Dr na forumu da li moze biti to od hernije. Stalno idem u hitnu( bojim se drugog infarkta )ali daju mi kisik ,nesto za smirenje ,sprej nitro,nesto za bolove ,snime EKG kazu nema nista novo samo stari oziljak a ostalo je uredu i hajd kuci Pozdrav i velko hvala na javljanju
pavlov
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 17, 2008 4:07 pm

Post od pavlov »

Armina nisam dr ali cu pokusati da te utjesim
Ovdje ima strasno dobrih dr i sigurno ce ti dati dobar savjet
Do tada ispricat cu ti pricu o mom stricu
On je prije 5 g;odina prezivio infraka ,dvije operacije srca i poslije svega dobio terapiju stalne kontrole i uvjek sve zadovoljavajuce ali kod njega toliki strah da je svako malo zavrsava na hitnoj
Ma svaku senzaciju u tjelu je prepisivao novom infraktu sve dok jedno prije 2 godine njegov kardiolog onako ljutito nije rekao :pa covjece kakav infrakt, vi ste sad pokriveni dobrim ljekovima , stalno pratimo vase zdravlje i vi sigurno necete umrjeti od infrakta.inrakat ste imali jer niste znali da vam je srce u losem stanju , da ste imali redovne kontrole sigurno bi i prije tog infrakta otkrili nesto i vi bi ranije poceli sa lijecenjem
na kraju je dodala ono :covjece bez brige i uzivaj u zivotu dobijo si novu sansu:
Tako i ti idi na redovne kontrole ,SLUSAJ SVOGA DR , opusti se ako oni kazu da je sad sa srce sve ok vjeruj im
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

kod kardiologa pratite stanje srca, a strah koji prevazilazi kapacitete vase licnosti lecite kod psihijatra
armina
Novi član
Novi član

Post od armina »

Pavlov hvala na utjesnim rijecima,mnogo znaci kad od nekog dobijes neki savjet ko je vec imao neko iskustvo.Tesko je zivjeti a da nista ne mozes planirat jer ako je napolju hladno ne mogu izac ,ako je vruce isto tako ,ako se nesto premorim u kuci hvataju me naki grcevi u prsima i nemas zraka...(vjerovatno od angine pektoris)i tako iz dana u dan a svi kazu hajd mlada si proce to ,meni je 42 god. Drbgd bila sam kod psihijatra dg:mjesani anx.dep.poremecaj.Kaze da samo ja mogu to rijesiti kad izbacim ta negativna razmisljanja kad sama sebi kazem dosta .Ali lako je to reci i ja sve to razumijem ali kad zaboli kad te panika uhvati sve zaboravis.Hvala vama puno na javljanju ali ja jos uvijek nisam dobila odgovor da li ovi simptomi mogu biti od hernije na zelucu.Cula sam da je ovaj forum dobar ,ako nije i jedan od najboljih ne samo sto se tice Dr nego i raja imaju kako vidim za svakog neku utjesnu rijec .Svaka cast.Pozdrav
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

mogu biti uzrokovani hernijom - i tu se zaustavite! :) sa trazenjem mogucnosti!
anksiozni poremecaj je izleciv, a hernija se rezimom manjih i laksih obroka i potrebnih lekova dobro drzi pod kontrolom.
srce je vec zbrinuto lekovima.
armina
Novi član
Novi član

Post od armina »

Hvala drbgd .Pocecu kolko mogu raditi na sebi ,da i to izbacimo iz dijagnoze.Tezak sam zivot imala ,i mislim da sam dovoljno jaka da me nista sto se kaze nije strah ,ali kad dode taj napad toliko je panike i straha u meni ,ali neznam objasnit od cega me je strah.Ali nadam se da ce vremenom biti bolje
Odgovori