STENT!!!!
STENT!!!!
ugardjeno mi je dva stenta u ACDx,Stenoza na RIA-i procijenjena je na 40-50% pa se odustalo od ugradjivanja treceg.Interesuje me da li to zacepljenje koje je ostalo moze da dovede do infarkta.Sada imam povremene bolove u predjelu ispod grudi.Pa me interesuje da li to ima veze sa skorasnjom intervencijom(prije 15 dana).I koji nacin ishrane da primjenjum od sada.
suzenja do 70% se u vecini slucajeva ne smatraju znacajnim kada se ne nalaze na glavnom stablu (kao i u vasem slucaju). dakle, doktor koji je radio intervenciju je procenio da kod vas lezija nije znacajna.
ako se i dalje javljaju anginozni bolovi javite se na kontrolu kod doktora koji je ugradio stentove da izvrsi pregled. ako i dalje postoje anginozni bolovi trebalo bi da se uradi stres-eho test da se proceni da li ih daje cirkumfleksna arterija (na kojoj ste dobili stentove)- moguce je da dodje do zapusenja stenta, stvaranja tromba itd.. ili je eventualno uzrok ta druga lezija.
pacijenti sa ugradjenim stentovima MORAJU da piju propisanu terapiju, ako su bili pusaci da prestanu da puse, i da iz ishrane izbace slano, masno, prezacinjeno.
ako se i dalje javljaju anginozni bolovi javite se na kontrolu kod doktora koji je ugradio stentove da izvrsi pregled. ako i dalje postoje anginozni bolovi trebalo bi da se uradi stres-eho test da se proceni da li ih daje cirkumfleksna arterija (na kojoj ste dobili stentove)- moguce je da dodje do zapusenja stenta, stvaranja tromba itd.. ili je eventualno uzrok ta druga lezija.
pacijenti sa ugradjenim stentovima MORAJU da piju propisanu terapiju, ako su bili pusaci da prestanu da puse, i da iz ishrane izbace slano, masno, prezacinjeno.
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Feb 08, 2007 7:45 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
kao da ste zabili mnogima pa i mom suprugu prst u oko sa ovim.drbgd napisao: pacijenti sa ugradjenim stentovima MORAJU da piju propisanu terapiju, ako su bili pusaci da prestanu da puse, i da iz ishrane izbace slano, masno, prezacinjeno.
kada mu uradee stent i bude mnogo bolje nego sto je bilo,zaboravi se brzo na sve.i da su bili korak od...ma sve se zaboravi...
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Feb 08, 2007 7:45 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
a sto vi stalno potencirate neke stvari?vi sami znate koliko vredite,nemora neka spec. da znaci i da covek zna nesto?
ima specijalizanata kardiologije koji ni ekg neznaju da citaju....(citiram prof.kardiologa.....KCS)
cija je to greska?prof?specijalizanta?bog ce znati ali sam svojim usima to cula...
ima specijalizanata kardiologije koji ni ekg neznaju da citaju....(citiram prof.kardiologa.....KCS)
cija je to greska?prof?specijalizanta?bog ce znati ali sam svojim usima to cula...
specijalizanti koji su poslednjih godina, od kada su ukinute volonterske specijalizacije dobili specijalizaciju interne medicine su u preko 90% to ostavrili ili kao profesorska deca, ili preko politicke podobnosti!!!!!!! malobrojni medju njima su svesni odgovornosti koju spec. interne medicine nosi i nesto uce, ostali uglavnom ne...
1. specijalizanti kardiologije ne postoje, to je subspecijalizacija...a kako su prethodno dosli do diplome interniste sa nepoznavanjem EKG-a...to je vec pitanje?
2. subspecijalizant kardiologije koji ne zna da "procita" EKG je promasio profesiju.
3. za neznanje nisu profesori krivi vec iskljucivo studenti. Ko hoce da nauci, taj i nauci a za EKG konkretno, dovoljno je da se zna u prste Dabin, ma koliko smesno zvucalo ali nece se propustiti ni jedan znacajniji poremecaj! E, zasto neki ne znaju ni Dabina.....to je vec za diskusiju?
2. subspecijalizant kardiologije koji ne zna da "procita" EKG je promasio profesiju.
3. za neznanje nisu profesori krivi vec iskljucivo studenti. Ko hoce da nauci, taj i nauci a za EKG konkretno, dovoljno je da se zna u prste Dabin, ma koliko smesno zvucalo ali nece se propustiti ni jedan znacajniji poremecaj! E, zasto neki ne znaju ni Dabina.....to je vec za diskusiju?
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Toga je uvek bilo i bice, na svim fakultetima, ne samo medicinskim.
Na zalost. Ipak ne sekirajte se drbgd, vremenom sve dodje na svoje mesto. Vrlo brzo se iskristalise i kod kolega i kod pacijenata, ko zna a ko ne zna. Svakako, uvodjenjem privatne prakse, mnogi "tatini sinovi" ce ostati bez klijentele. Diploma je ipak samo "ulaznica u bioskop" a red iz koga se gleda film ce biti po zasluzi a "VIP loza" za za prave znalce! Sve vrlo brzo dodje na svoje mesto
Na zalost. Ipak ne sekirajte se drbgd, vremenom sve dodje na svoje mesto. Vrlo brzo se iskristalise i kod kolega i kod pacijenata, ko zna a ko ne zna. Svakako, uvodjenjem privatne prakse, mnogi "tatini sinovi" ce ostati bez klijentele. Diploma je ipak samo "ulaznica u bioskop" a red iz koga se gleda film ce biti po zasluzi a "VIP loza" za za prave znalce! Sve vrlo brzo dodje na svoje mesto

sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Ja se ne bih slozio. Sebe dozivljavam kao ekstremnog ateistu i kao takav, ne verujem ni najmanje da postoji bilo kakva "nebeska pravda". Da postoji, svet bi odavno bio mnogo bolje mesto. Zalosno je sto lekari mahom cute o ovoj pojavi u svom esnafu, niko se ne buni javno grupnim natpisima protiv nepotizma i korupcije, sve se svodi na mirno prihvatanje 'sudbine". kolege se prema svemu sto im se servira i sto primecuju ponasaju sa ispraznoscu i defetizmom poput nekakvog tovarnog goveda... Prosto je neverovatno da se jedan od najintelektualnijih drustvenih slojeva odnosi tako pasivno prema izopacenostima u svojoj profesiju, u medicinskom obrazovnom sistemu i prema drustvu uopste.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
u ovoj meri kao u nasoj profesiji ne postoji na drugim fakultetima - i zato se te diplome priznaju svuda u svetu. imao sam prilike da putujem, svuda postoje porodice koje se bave generacijama medicinom, postoje i one u kojima ima nekoliko generacija profesora, ali kod nas gotovo da vise nista drugo ne postoji!!!