Sta znaci kad se pritisak "spoji"?

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
lela Uzice
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 08, 2007 11:43 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Sta znaci kad se pritisak "spoji"?

Post od lela Uzice »

Sta znaci kad se pritisci priblize? Interesuje me za osobu od 49 godina , normalne tezine , zdrav i sa najcesce normalnim pritiskom. Ovih dana ima 110 sa 90!
Unapred hvala!
lela Uzice
Novi član
Novi član

Post od lela Uzice »

:o
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

To obicno znaci da ili aparat za merenje pritiska nije u redu, ili neko ne zna da meri pritisak. A ako je bas ZAISTA tako, onda se posumnja na ozbijne bolesti zalistaka, pa se uradi ultrazvuk srca.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
etro
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 11:09 pm

Post od etro »

E ovo i mene zanima i sigurno da postoji nesto cetvrto.

Meni je pritisak 100(90)/80(70) izmeren bezbroj puta uz napomenu da su doktori merili , i vise sam tih epizoda imala pre 10-tak godina......naravno uzrok nije otkriven.
UZ srca normalan uz adhezije na perikardu.
E ono to mogu jos da navedem u prilog tim epizodama je da su mi se uglavnom desavale posle neke prehlade i terapije lekovima tacnije antibioticima i sto sam u tim fazama osecala bolove u bubrezima.
Sto se tice stanja bubrega osim peska nista drugo pronadjeno.I bila sam izrazito anemicna u tom periodu.
Kad su mi se prvi put priblizili pritisci to je trajalo sedam dana, a nekad je samo ustajanje iz kreveta zavrsavalo padanjem u nesvest.

Ako neko ima ideju sta bi to bilo i zbog cega volela bih da cujem.
lela Uzice
Novi član
Novi član

Post od lela Uzice »

Promenicemo aparat :D
Predrag78
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 08, 2007 2:55 pm

Post od Predrag78 »

A da li je moguce da se to priblizavanje dogodi pod pretpostavkom da je aparat u redu , i da ne postoje bolesti zalistaka? Juce se to dogodilo mojoj tetki , imala je 94/82 , inache nikad na tom aparatu nismo primetili da se toliko priblizio , sta uraditi u toj situaciji? kako onda podici systolni pritisak a da se ne podigne i dijastolni? Bash sam dnaas hteo da otvorim slicnu temu , mislim da je bitna jer se ovo ljudima cesto dogadja. Dakle pitanje je , sta uraditi da se odvoje malo jedan od drugog eheh Hvala.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ako nadjete odgovor na ovo, ja bih voleo da znam :P

Svima sve najbolje.
etro
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 11:09 pm

Post od etro »

E pa ja ne bih lenja pa sam malo proguglala i naisla na razlicite odgovore...znaci za pritisak od 100/80 se kao uzrocnik navodi eventualna virusna infekcija, dehidratacija.....to nadjoh na jednom forumu tipa ovog, tema je vezana za low blood pressure, a pretpostavku je iznela izvesna dr kardiolog.Nije mi delovalo zabrinuta za takav pritisak vec je savetovala doticnu da ako to stanje potraje odradi neke kardioloske analize putem krvi.

Onda sam natrcala na nekom drugom sajtu na slucaj nekog Kineza kome je odredjeni (ne pominje se koji, ili me je mrzelo da citam do kraja) infektivni uzrocnik (mortality 22 %) izazvao neke silne probleme na plucima, otvorene rane na telu i taj mucenik je po prijemu u bolnicu imao 100/80 pritisak itd...... .

Mene vise zanima misljenje dr Ivice o vezi izmedju npr. virusne infekcije i dehidratacije i ovakvog pritiska.........sigurno da postoji neko objasnjenje makar u teoriji.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Iskreno osim stenoze aortnog usca, ili bolesti ogranaka aorte (pulseless disease, M. Takayasu), ostalo mi ne pada na pamet. Kod ovakvih KONVERGENTNIH tenzija, gleda se ona tenzija koja je opasnija. Ako je "donji" odnosno sistoli pritisak preko 90, potrebno je smanjiti ga, pa se daju ACE einhibitori, ili se daju diuretici. Ako je konvergentan pritisak takav da su oba pritiska niska (na primer, 70/90), podizemo pritisak preko hrane i pica - slano, gazirano, kofein. Ako je izmeren konvergentan pritisak gde je dijastolni pritisak preko 90mmHg (na primer, 130/110), pritisak svakako moramo da obaramo, opet diureticima i/ili drugim lekovima). Osim tenzije, bitno je znati i srcanu frekveciju, pa se kod, na primer, konvergentnih hipertenzija daju beta-blokatori, kako bi usporili srcani rad. Da ne pominjem posmatranje prilikom fizickog pregleda - patoloske pulzacije na vratu, kvalitet rdijalnih pulseva, itd. Potrebno je takodje uzeti u obzir i promene tenzije koje nastaju zavisno od polozaja - na primer, zna se da trudnicama merimo rpitisak samo kad leze na desnom boku - ostalo nije bas egzaktno... Ovo pominjanje infektivnih bolesti - moglo bi da se odnosi na infekcije koje izazivaju prolazne inaparentne miokarditise, sa padom srcaog outputa, ali to su retke stvari i otkrivaju se relativno brzo, dovoljnoje uraditi UZ srca i odreditiejekcionu frakciju...

Duga prica...

Pozdrav svima.
Mrs_Parker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Kontakt:

Post od Mrs_Parker »

dr ivica napisao:Da ne pominjem posmatranje prilikom fizickog pregleda - patoloske pulzacije na vratu, kvalitet rdijalnih pulseva, itd.
Sta raditi sa ovim pulsacijama na vratu? U poslednje vreme ovo je jako izrazeno... ne smem leci. Kako legnem tako mi nabubri i otekne vena (ili sta je vec) na levoj strani, puls se ubraza i postaje jak i ne mogu izdrzati u tom polozaju. Nekako uspem pronaci visinu jastuka koja je najbolja i pozu do jutra i nekako zaspati. Sta da radim?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Potreban je RTG grudnog kosa, meriti vrednost tenzije u sedecem i lezecem polozaju, a potom verovatno uraditi i UZ srca i Doppler krvnih sudova vrata.
Mrs_Parker
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od Mrs_Parker »

Hvala dr Ivice. Danas mi je ORL trazio i UZ vrata, osim doplera :o
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

To je malatene isto - i u poslednje vreme se i kod upucivanja lekari ne ustrucavaju da dijagnosticke metode poistovete. Pojedini aparati u stvari rade obe stvari odjednom - UZ (EHO) pregled radi vizualizacije struktura i doppler-sonografiju, radi funkcionalnog ispitivanja protoka.
Mrs_Parker
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od Mrs_Parker »

Sa iste strane dge imam problem sa vratnom venom orl je nasao parezu glasnica. Pored resice imam polip pa ga osim krvnih sudova vrata interesuje i sam vrat jer uz venu imam otecenu zlezdu.
Odgovori