Sta predstavlja EF

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
alchemist
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 27, 2006 6:11 pm

Sta predstavlja EF

Post od alchemist »

Gledao sam po ovoj sekciji foruma da li postoji odgovor na moje sledece pitanje i dosao sam do nekih polovicnih saznanja tako da se unapred izvinjavam ukoliko ponavljam vec negde pisano...

Isao sam skoro na VMA radio sam ekg i ultra zvuk srca, ali posto je sve to islo na brzinu niko mi nije malo razjasnio rezultate vec su mi samo rekli da je sve ok i poslali me kuci, a sve to je radjeno zbog mojih povremenih problema sa srcem, desava mi se kad se vratim iz teretane ili posle nocnog izlaska kad legnem u krevet da gubim vazduh iz pluca na milisekund, to se desava na svakih recimo 5 do 10 min traje nekih par sati i onda se vise ne desava, nekako krajnje neprirodan osecaj...

Sve u svemu mene sad konkretno zanima sta predstavlja EF u rezultatima ultra zvuka, posto je meni EF 67%, da li je to ok cifra, posto mi ovaj procenat ne uliva sigurnost i da li smem da nastavim sa teretanom?
Pishta
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 28, 2006 5:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Pishta »

Nisam stručnjak ali koliko sam upućen EF je skraćeno od Ejection fraction.
U principu to ti je postotak krvi koj srce istiskuje pri svakom otkucaju. Mislim da je sve iznad 60% normalno al nisam siguran pa to rađe pričekaj dr. Ivicu da ti odgovori.
alchemist
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 27, 2006 6:11 pm

Post od alchemist »

hvala, obljasnjenje skarcenice je sve sto mi je bilo potrebno, google je majka, ukoliko jos nekoga zanima EF predstavlja procenat kolicine krvi koje srce ispumpava najsirovije receno, odnosno predstavlja na neki nacin efikasnost rada i kljucni indikator zdravlja srca, normala je od 50-75%, ispod normale smatra se 36-49%, niska granica od 35% pa nanize...

Jedino me jos muci to sto gubim vazduh s vremena na vreme, sto je najludje rekao sam to lekarima i oni to povezuju sa anksioznom napadima, ne iskljucujem to jer sam imao iskustva sa narkoticima u proslosti i imam neke bubice ali sam prilicno siguran da ovo nije psihicki izazvano...

pishta tnx again, pomogao si mi dosta
donkihot
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm

EF %

Post od donkihot »

Kada radite EHO srca kod privatnog ,dobrog kardiologa,onda nalaz dobijete u vidu tabela sa oko 29 izmerenih vrednosti raznih parametara srca.Kod svake vrednosti nalazi se i referentna vrednost u granicama koje se smatraju normalnim.
Tako za E F/ejekciona frakcija/ stoji 64 ± 10%,odakle je jasno da je sve manje od 57 % van granica normale. 50 je vec jako lose i zahteva terapiju.
goki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 05, 2007 4:43 pm

Post od goki »

A dali su ti predlozili da napravis koronarni stres test?
santa klara
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 12:54 am

Post od santa klara »

A sta znaci kad ti je EF 77%? koliko ja vidim ni to nije dobro...
donkihot
Aktivan član
Aktivan član

E/F

Post od donkihot »

Pisao sam o ejekcionoj frakciji ne o sebi,pa koronarni stres test nije bio predmet posta.On meni nije bio potreban jer je uzrok mom smanjenju E/F poznat,odnosno razlog je insuficijencija srca,ili Myocardiophatija chr.ishaemica,koju lecim. Sto se tice vrednosti povisenih verovatno je normalna kod sportista ili izuzetno zdravih i fizicki aktivnih osoba,ali u kojoj meri ,treba konsultovati kardiologe.
goki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 05, 2007 4:43 pm

Post od goki »

Onda izvinite na odgovoru.
Samo sam htela pomoci.
donkihot
Aktivan član
Aktivan član