Gledao sam po ovoj sekciji foruma da li postoji odgovor na moje sledece pitanje i dosao sam do nekih polovicnih saznanja tako da se unapred izvinjavam ukoliko ponavljam vec negde pisano...
Isao sam skoro na VMA radio sam ekg i ultra zvuk srca, ali posto je sve to islo na brzinu niko mi nije malo razjasnio rezultate vec su mi samo rekli da je sve ok i poslali me kuci, a sve to je radjeno zbog mojih povremenih problema sa srcem, desava mi se kad se vratim iz teretane ili posle nocnog izlaska kad legnem u krevet da gubim vazduh iz pluca na milisekund, to se desava na svakih recimo 5 do 10 min traje nekih par sati i onda se vise ne desava, nekako krajnje neprirodan osecaj...
Sve u svemu mene sad konkretno zanima sta predstavlja EF u rezultatima ultra zvuka, posto je meni EF 67%, da li je to ok cifra, posto mi ovaj procenat ne uliva sigurnost i da li smem da nastavim sa teretanom?
Sta predstavlja EF
hvala, obljasnjenje skarcenice je sve sto mi je bilo potrebno, google je majka, ukoliko jos nekoga zanima EF predstavlja procenat kolicine krvi koje srce ispumpava najsirovije receno, odnosno predstavlja na neki nacin efikasnost rada i kljucni indikator zdravlja srca, normala je od 50-75%, ispod normale smatra se 36-49%, niska granica od 35% pa nanize...
Jedino me jos muci to sto gubim vazduh s vremena na vreme, sto je najludje rekao sam to lekarima i oni to povezuju sa anksioznom napadima, ne iskljucujem to jer sam imao iskustva sa narkoticima u proslosti i imam neke bubice ali sam prilicno siguran da ovo nije psihicki izazvano...
pishta tnx again, pomogao si mi dosta
Jedino me jos muci to sto gubim vazduh s vremena na vreme, sto je najludje rekao sam to lekarima i oni to povezuju sa anksioznom napadima, ne iskljucujem to jer sam imao iskustva sa narkoticima u proslosti i imam neke bubice ali sam prilicno siguran da ovo nije psihicki izazvano...
pishta tnx again, pomogao si mi dosta
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
EF %
Kada radite EHO srca kod privatnog ,dobrog kardiologa,onda nalaz dobijete u vidu tabela sa oko 29 izmerenih vrednosti raznih parametara srca.Kod svake vrednosti nalazi se i referentna vrednost u granicama koje se smatraju normalnim.
Tako za E F/ejekciona frakcija/ stoji 64 ± 10%,odakle je jasno da je sve manje od 57 % van granica normale. 50 je vec jako lose i zahteva terapiju.
Tako za E F/ejekciona frakcija/ stoji 64 ± 10%,odakle je jasno da je sve manje od 57 % van granica normale. 50 je vec jako lose i zahteva terapiju.
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 12:54 am
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
E/F
Pisao sam o ejekcionoj frakciji ne o sebi,pa koronarni stres test nije bio predmet posta.On meni nije bio potreban jer je uzrok mom smanjenju E/F poznat,odnosno razlog je insuficijencija srca,ili Myocardiophatija chr.ishaemica,koju lecim. Sto se tice vrednosti povisenih verovatno je normalna kod sportista ili izuzetno zdravih i fizicki aktivnih osoba,ali u kojoj meri ,treba konsultovati kardiologe.