Sta bi moglo biti

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
d.i.v
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 08, 2008 12:51 pm

Sta bi moglo biti

Post od d.i.v »

Imam 31 godinu
Na sistematskom pregledu radjen EKG i nalaz je sledeci.
Sinusni ritam, Fr 75/min, normogram, normalno trajanje PQ, rsr u V1,2, normalna sirina QRS, normalno trajanje QT, negativan t u V2,3, ST depresija od 0.5 u D2,3,aVF.
Povremeno imam aritmije, samo uvece i pri mirovanju(pa sumnjam da su psihicke prirode), nemam nikakve bolove, ne zamaram se.
Dr je zakazala eho srca i ergo test.
Da li je nesto ozbiljno?

Hvala unapred.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Inkompletan blok desne grane sa mogućom ishemijom dijafragmalnog zida leve komore (zavisi o kakvoj se ST depresiji radi tj da li je ushodna-nishodna-horizontalna tj klinički validna).
Tačno bi vam mogao reći ako biste poslali sliku EKG-a, ovako-ovoliko.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
d.i.v
Novi član
Novi član

Post od d.i.v »

Hvala puno na odgovoru.
Interesu je me koliko je opasno posebno sto mi je "tek" 31 god.
Sta moze biti uzrok?
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Ako je samo inkompletan blok desne grane u pitanje, onda ne treba da se brinete. O depresiji ST segmenta vam rekoh da ne mogu da komentarišem bez EKG-a.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
d.i.v
Novi član
Novi član

Post od d.i.v »

Hvala
Probacu da slikam ekg.
Da li da vam posaljem na pp?
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Slobodno
d.i.v
Novi član
Novi član

uz

Post od d.i.v »

Molim da mi protumacite nalaz UZ
Leva pretkomora normalnih dimenzija i u njoj se registruje MR u tragu. Leva komora normalnih dimenzija supline, normalne debljine zidova, sa diskretno paradoksalnim pokretima septuma, bez ispada u kinetici, ocuvane globalne sistolne funkcije, kao i dijastolne. Aorta normalnog dijametra u korenu, AV trolisna, tankih listica uredne separacije u sistoli. DP normalnih dimenzija i u njoj se povremeno pojavljuje promena nalik strukturi na peteljci, DK normalnih dimenzija, protok preko PV uredne brzine. Perikard bez izliva, sa pojacanim odsjajem duz zadnjeg zida.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Normalan nalaz sa malo vise filozofiranja.
d.i.v
Novi član
Novi član

Post od d.i.v »

Hvala
1987
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 23, 2008 4:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od 1987 »

Imam 20 godina i molim za pomoć.Od prosle godine osecam tegobe, imao sam probede na desnoj strani grudnog kosa i povremene bolove u plucima. osecao sam se jos tada malaksalo i ponekad mi je srce ubrzano lupalo i jednog dana me probudilo iz sna,lupalo je izuzetno brzo.Na opstoj praksi sam se javio i poslali su me na razne analize, to je bilo pre skoro godinu dana.Izgleda sam jos tad imao istu bolest a niko mi nije to primetio na opstoj praksi.

Analize su po njihovom tuamcenju bile u redu( snimak pluca,krvna slika,eho srca itd.)
Život sam onda nastavio bez briga iako sam jos tada imao te povremene tegobe vise sam verovao njima nego sebi a pocetkom ove godine primetio sam jos neke popum nekog suma(neko trenje neobicno) i probode pored desne strane grudnog kosa i u ramenima.Sredinom aprila ove godine sam u toku noci osetio velike neprijatnosti, drhtavice,jeze(širom tela i na vratu i glavi), znojenja i nedostatak vazduha.Završio sam u hitnoj gde mi je urađen ekg dobio sam tabletu za smirenje i uput da sutra odem kod kardiologa da uradim eho srca.Nalaz je izgledao ovako: EDD:47,ESD:32,FS:32,AO:26,LA:27,AV:18,RV:24,DE:19. srčane šupljine su normalne dimenzije,kontrakcija miokarda dobra.Pericard nešto deblji sklon na upalni proces.Da napomenem da od 23 aprila svakodnevno imam temperaturu u razmaku 37,2-37,5 i dan danas.Grlo me takodje pece,boli i osecam povremeno kao da imam neku knedlu u njemu.Dobio sam od lekara opšte prakse da pijem palitrex na osam sati uz vitamin b, brufen i savet da mirujem da mi se sve to ne prenese na srcani misic.Zakazao mi je kontrolu kod kardiologa za 12 maj.Rezultati ponovnog pregleda Eho srca: pericard zadebljan diskretno zaslojen na zadnjem zidu leve komore, zalepljena srcana za plucnu maramicu.Svi simptomi ukazuju na perikarditis a moje pitanje je da li su normalne te jeze nocu narocito po glavi i da li idu uz ovu bolest i da li je istina da ovo stanje traje i do godinu dana sa sve temperaturom?
Slika
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Ocigledno da je trajalo, jer nije prepoznato i leceno, pa sada imate priraslice plucne i srcane maramice. I da, simptomi koje opisujete idu uz perikarditis. Javite se kardiologu odmah radi malo izbiljnije dijagnostike i izolovanja kulture uzrocnika, kako vas ne bi lecili napamet.
1987
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 23, 2008 4:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od 1987 »

Molim vas da mi protumacite noviji nalaz od 03.06.2008.Uradio sam ga kod drugog kardiologa i on konstantuje da perikardnog izliva nema ali da ima nekih mrlja u miokardu,dali su mi uput za torlak sumnjaju na qoksaki virus grupe B i miokarditis.Nalaz je:
EDD:5,3 ESD:3,3 FS: 36% IVGS diast. 0,9 LVPM diast. 0,9 AO 2,9 LA 3,5 AV 2,1 RV 2,1 PU 1,20 m/s MU 1,0 m/s AU 1,5 m/s TU 0,80 m/s EF 66%

.Ao u korenu normalne širine, AV- trolisna očuvane separacije uz normalnu LP.
LK normalnih dimenzija očuvane globalne kontraktilnosti bez segmentnih ispada u kinetici.
U septumu retke tačkaste hiperehogene promene.
PMK izduženiji voluminozniji, normalne pokretljivosti uz MR.1-2+
DSŠ izgledaju normalno uz trivijalnu TR.
Perikardni prostor bo.
Slika
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Ništa specijalno, sem tačkastih promena koje mogu ići u prilog sitnim verukama nakon preležanog endokardita ali nije specifičan nalaz.
Odgovori