Šta mi je jbt? (za kardiologe i psihijatre)

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
pacijent_bg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 17, 2008 10:54 pm

Šta mi je jbt? (za kardiologe i psihijatre)

Post od pacijent_bg »

Pozdraf svima, pokušaću da budem što kraći i konkretniji, pa bih voleo da neko prokomentariše moje stanje (a da nije idi kod lekara pa vidi, otićiću u svakom sl. - o5)

- Dakle, imam problem sa srcem. Dešava se isključivo pred spavanje kada ležim.

- Kada legnem da spavam (i to uvek u ono vreme kada sam budan, na ivici da utonem u san, znači opušten; nikad pre tog vremena i nikad strojeći) - osetim kao neki brzi i kratki udar u grudima, ali me ne boli već je jako neprijatno.

- Ono što me dodatno zbunjuje je još neprijatniji osećaj (pri tom kratkom udaru) u glavi/mozgu. Znači čujem zvuk, kao neki kratki odvratan škripeći signal neke pokvarene mašine i takođe neki neprijatni udar u glavi. Možda ne baš udar, ne znam kako bi opisao rečima taj osećaj.

Da rezimiram :)
Kada legnem na krevet, isključivo u vreme spavanja, a to opet isključivo u periodu tik pre nego što ću da zaspim, osetim (uglavnom samo jedan) kratki brzi udar u grudima koji je praćen sa kratkim brzim udarom u glavi, pri čemu čujem (ili imam takav osećaj da čujem) neprijatan zvučni signal (baš u glavi, nije ono klasično zujanje u ušima). To se dešava jednom u toku svake noći.

Dodatne informacije :D

- Predprošle godine sam se lečio amizolom nekih 3-4 meseca.
- Prošle godine sam bio kod kardiologa:
ekg više puta rađen, normalan.
ultra zvuk srca rađen, normalan.
- Doktorka mi je prepisala propranolol jer je ustanovila prema mojoj priči da je u pitanju tahikardija.
- Propranolol mi je pomogao u sledećem smislu:
Ranije su mi se ovakve stvari dešavale i stojeći i više puta u toku dana/noći. Imao sam iznenadna ubrzanja pulsa. Sada svega toga nema,
ali, ostalo je ovo što me muči sada.

Pitanja:
1. Zna li iko šta se dešava u trenutku koji sam gore opisao?
2. Da li treba da nastavim sa propranololom, pošto se nisam javio doktorki za kontrolu, prosto zato što su oni simptomi zbog kojeg mi
je prepisala lek prestali.
3. Zašto ne mogu da spavam na stomaku? Ako bi pokušao da legnem na stomak, prvo počne da mi trne leva ruka, a onda jak bol u grudima + sve ono što sam gore opisao. Tako da već mesecima spavam na leđima, a teško zaspim tako :)
4. Ponekad kada šetam, ležim, stojim...dešava mi se osećaj kao da me neko isključi, u sekundi se osetim "lakšim" kao da je neko isključio baterije na momenat :)
5. Trebalo bi opet da počnem da pijem amizol, pa ako ima neki psihijatar da mi preporuči da li mogu da ga pijem, pošto sam u kontraindikacijama pročitao i tahikardiju...inače, drugi lekovi ne dolaze u obzir zato što sam ih isprobao, i od svih amizol mi jedino vrši posao ili ću njega ili neću ništa.

Voleo bih da mi neko lepo objasni šta se to dešava. Ja ću svakako sve ovo reći i kardiologu, ali bojim se da me opet ne otalja, jer imam utisak da nije sve do propranolola, da je ovo nešto drugo...možda grešim, ne znam pitam vas...
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od minjab »

Kada legnem da spavam (i to uvek u ono vreme kada sam budan, na ivici da utonem u san, znači opušten; nikad pre tog vremena i nikad strojeći) - osetim kao neki brzi i kratki udar u grudima, ali me ne boli već je jako neprijatno.
Ja jedino što mogu po opisu da pomislim da mi ovo liči na aritmiju , tako se oseća aritmija iliti ''preskakanje srca'' .
E sad pošto ćeš već pitati šta je to ,onda ...ona može da nastane :
-na nervnoj bazi-od virusa - od nezdravog načina života ...to su najčešći razlozi

Zato bi bilo najbolje da to kardiolog uspostavi da li su i koje su vrste aritmija ,jer i njih ima raznih ,ali to niko ne može da ti kaže bez EKG-a ili holtera !

A što se ostalog tiče ,valjda će ti se javiti neko od dr. i pokušati da odgovori!
Pozdrav :wink:
pacijent_bg
Novi član
Novi član

Post od pacijent_bg »

E vidš nisam znao da postoji više vrsta aritmija, načina na koji se ona manifestuje. Pošto mene jako buni taj zvuk i neprijatan treptaj u glavi.

Sigurno je uzork u nezdravom načinu života, ne smem da kažem koliko sam pušio pakli dnevno i kafa ispijao, ali uzrok mi nije bitan, uslovno rečeno, jer sam krenuo ka zdravijem načinu.

Sada bih samo da znam šta sam oštetio i kako da lečim.

EKG kao što sam rekao radio sam jedno 7-8 puta tokom prošle i ove godine, kao i ultrazvuk srca. Svaki put je bilo sve u redu; zato sam zbunjen...jer mi je i propranolol prepisan ne na osnovu rezultata ekg-a, ultrazvuka ili krvne slike, već na osnovu moje priče. Buni me to što ni jedno "merenje" ne pokazuje poremećaje. Pa sam se istripovao da ovo nije jedan od onih slučajeva kad se neke bolesti oktrivaju kad je već kasno :D
Poslednja izmena od pacijent_bg u Pet Apr 18, 2008 12:46 am, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

tebi treba samo jedan miran i dug odmor!

zvuchish kao hiperaktivna osoba!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
pacijent_bg
Novi član
Novi član

Post od pacijent_bg »

Naprotiv, nisam pod stresom i nemam problem sa hiperaktivnišću. I nasledni faktor je isključen, skoro sigurno su cigare i kafa. Ali, kao što rekog to sad nije bitno :D
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član

Post od minjab »

Upravo tako kafa ume da izazove aritmije (još uz kombinaciju dosta cigareta) ,
To sigurno može biti uzrok !

Ali bez obzira tebi treba malo zdraviji način života!
I bez obzira na sve jedan kardiooški pregled , EKG je ok. ali on beleži rad srca samo tih par minuta koliko si priključen ,a pošto ti kažeš da ih imaš u fazi dok ležiš ...a to kad objasniš kardiologu ,valjda će tražiti da se odradi i holter da se vidi odakle potiču i koje su vrste!

I što reče Tamaraft ne bi ti bio na odmet jedan odmor ,naravno ako je sve kod doce uredu!
pacijent_bg
Novi član
Novi član

Post od pacijent_bg »

sta je holter?
i jel l' takav pregled skup po pvt klinikama?

btw. kojih par minuta? :D ovde me preseci ako je ikad proslo vise od 30 sekundi
Valkira
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 08, 2008 11:31 pm

Post od Valkira »

Holter ti je EKG koji ti meri rad srca 24h...znaci prikace ti ga, odes kuci, nosis ga 24h uz redovne uobicajene aktivnosti i sutradan ti skinu. Ako imas ikakve aritmije i ako ti se javljaju svakog dana na holteru ce se pokazati. Vrlo verovatno da ima i u privatnim klinikama ali znas i sam, dosta se placa...dok u drzavnoj bolnici je besplatno ili mozda neka simbolicna suma . U svakom slucaju, pitaj doktora da ti urade taj holter, da bi znao na cemu si, postoje li aritmije i kave su i sta i kako dalje.
Nadamo se da ce sve biti ok i javi sta si uradio.

Veliki poz :wink:
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član

Post od minjab »

Holter je aparatić (izgleda kaovokmen :lol: ) i nosi se na telu 24 sata i beleži 24h srčani ritam .Tako da se beleže sve nepravilnosti!
Onda ti doktor to očita i vidi da li ima i gde ima problema !
Holter nije skupina ....za privatne klinike ,mada sam ga ja radila samo privatno i košta oko 4000din(zavisi od ordinacije do ordinacije) .Klinički centar ima ali da čekam mi se nije isplatilo ,Tako da bitno je da je aparat ok.i da ti dr.posle to pročita .A i niššta ne boli !
saskacanak
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 25, 2006 11:46 am

Post od saskacanak »

Slican problem sam i ja imala, ali ja imam koksaki virus. To sto ti opisujes su neka vrsta konvulzija zbog kojih bi morao da posetis i psihijatra. Ono sto ja mogu da ti preporucim je odlazak u bolnicu Dragisa Misovic kod psijatrda Dr Dirligenskog koji moze da ti resi problem kao sto je meni. Obavezno uradi holter i vodi racuna gde i kod kog kardiologa to radis.Mozda nebi bilo lose i da odes na infektivnu kliniku gde bi ti bukvalno za dan putem analize krvi videli da nemas neki virus koji ti to prouzrokuje.
Mrs_Parker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Kontakt:

Post od Mrs_Parker »

@sasacanak
Kako ti je dr Dirligenski resio problem?
Odgovori