SRCE ILI PLUCE(PNEUMOTORAKS)
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Okt 23, 2006 11:52 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
SRCE ILI PLUCE(PNEUMOTORAKS)
Imam 23 godine,2004 sam imao operacije na oba plucna krila zbog pneumotoraksa,2006. sam imao ponovljenu operaciju na levom plucnom krilu.PH nalaz odgovara pretezno subpleralnoj intersticijalnoj fokalno i mutilantnoj fibrozi i emfizemu pluca.Poslednjih dana se osecam slabo,brzo se zamaram i setnje koje sam nekada lako prelazio sada ih teze dozivljavam i teze disem.Uradio sam UZ srca i on glasi ovako:
Trivijalni regurgitantni mlaz nad pv koji se vidi kao i kod zdravih.
Srce ocuvane globalne kontraktilnosti (ef 66 % po teich.metodi)urednih kavitarnih dimenzija,normalne debljine zidova.Bez ispada u segmentnoj kontraktilnosti.Dijastolna funkcija ocuvana.Aorta trolisna,ocuvane separacije.Lako parcijalno utiskivanje pmk tokom sistole u la uz dasak mr.
Izmerene brzine i gradijenti nad srcanim uscima u referentnim granicama.
Perikard zadebljao,jaceg ehodenziteta,minimalno raslojavanje perikardnih listova samo u predelu apexa(do 5 mm)-hemodinamski beznacajno.Pritisak 120/80
Uradio sam i snimak pluca i on je u redu,spirometrija zadovoljavajuca.Pregled UZ srca je uradjen u junu ove godine,snimak pluca u septembru.Ja danas osecam pojacano znojenje,bol u grudima oko srca,ponekad nocu dok ne promenim polozaj,teze diasem.Da li je potrebno da ponovo uradim pregled srca,stvarno sam ocajan :( .HVALA!!
Trivijalni regurgitantni mlaz nad pv koji se vidi kao i kod zdravih.
Srce ocuvane globalne kontraktilnosti (ef 66 % po teich.metodi)urednih kavitarnih dimenzija,normalne debljine zidova.Bez ispada u segmentnoj kontraktilnosti.Dijastolna funkcija ocuvana.Aorta trolisna,ocuvane separacije.Lako parcijalno utiskivanje pmk tokom sistole u la uz dasak mr.
Izmerene brzine i gradijenti nad srcanim uscima u referentnim granicama.
Perikard zadebljao,jaceg ehodenziteta,minimalno raslojavanje perikardnih listova samo u predelu apexa(do 5 mm)-hemodinamski beznacajno.Pritisak 120/80
Uradio sam i snimak pluca i on je u redu,spirometrija zadovoljavajuca.Pregled UZ srca je uradjen u junu ove godine,snimak pluca u septembru.Ja danas osecam pojacano znojenje,bol u grudima oko srca,ponekad nocu dok ne promenim polozaj,teze diasem.Da li je potrebno da ponovo uradim pregled srca,stvarno sam ocajan :( .HVALA!!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Nije mi jasno akko moze nalaz na RTG pluca i spirometrija da budu tako uredni, ako imate fibrozu. Uradite gasne analize i difuzioni test. Takodje, ne bi bilo lose uraditi i ergo-spirometrijski test opterecenja.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
-
- Stalni član
Doktore cini mi se da vam nisam jasno napisao sve tako da me niste najbolje razumeli...
Prvu operaciju sam imao 15.03.2004. u Institutu u Sremskoj Kamenici i tada mi je bio uradjen taj ph nalaz.
EPIKRISIS:hospitalizovan zbog klinickih i radioloskih znakova spontanog kolapsa levog pluca.Odmah po prijemu uradjena drenaza leve pleure,i pacijent operisan u opstoj anesteziji,kada mu je nacinjena videoasistirana torakoskopija levo,atipicna resekcija oziljno i bulozno izmenjenog vrha levog gornjeg reznja pluca,te abrazija parijetalne pleure levo.Postoperativni tok uredan,incizija sanirana per primam,dren izvadjen.Kontrolni radiogram grudnog kosa uredan.pacijent subjektivno i objektivno u dobrom opstem stanju,kontrolni pregled za dve nedelje,terapija simptomatska.
Drugu operaciju sam imao 4.8.2004.Ph nalaz mi nije radjen!!!Zasto???
Epikrisis:Na radiogramu grudnog kosa prisutni znaci pneumotoraksa desno,nalaz levo uredan.nakon krace preoperativne pripreme pacijent operisan u opstoj anesteziji,kada je videotorakoskopski uradjena atipicna resekcija bulozno izmenjenog vrha desnog plucnog krila uz abraziju parijetalne pleure i drenaza sa jednim drenom.Postoperativni tok protekao uredno.dren odstranjen.Kontrolni radiogram grudnog kosa zadovoljavajuci.terapija simptomska.
trecu operaciju sam imao 29.12.2005(Lepo sam proveo docek Nove Godine
) PH mi opet nije radjen.
EPIKRISIS:
primljen je sa recidivom pneumotoraksa levo.Dreniran je levi toraks i izvedena je reoperacija VATS pristupom uz parcijalnu parijetalnu pleurektopmiju(talk pudraza).Postoperativni tok protekao je uredno.Nakon vadjenja drena radiogram grudnog kosa je adekvatan za nacinjenu intervenciju.
Poslednju kontrolu u Sremskoj Kamenici sam imao 16.3.2006. i misljenje je bilo sledece:opste stanje i lokalni nalazi uredni.RTG snimak thoraxa uredan za stanje nakon ovakvih operacija.
Ja sam iz Zrenjanina i poslednju kontrolu,tj snimak sam uradio 29.6.2006 i nalaz je bio sledeci
PA:Naznacena bronhovaskularna sara
snimak uredan.
Nikakve testove u Kamenici nisu hteli da mi rade jer misle da nema potrebe,preporucili su mi samo da radim ispitivanje plucne funkcije i da idem na plivanje.
Ja va ssada pitam Da li je PH nalaz bio dobar za vreme druge i trece operacije,jer u Zr mi kazu da nema govora o emfizemu,a fibrozu nisu ni spominjali,u Kamenici su mi rekli samo da cu taj emfizem pratiti tek za xx godina a o fibrozi takodje ni reci.Da li te bolove koje ponekad osecam kada je promena vremena i kada sam malo napet(posto sam tremaros veliki i panicar)dolaze i zbog priraslica.Molim va sako mozete da mi pojasnite te stvari oko fibroze,da li je imam,priraslicama,i sta da radim,da li mi je zivotni vek smanjen posto sam mlad sve ovo preziveo>U kamenici su mi jednom radili spirometriju i nalazi su bili zadovoljavajuci nakon takvih vidova operacije.PUNO VAM HVALA DOKTORE NA VREMENU!!!
Prvu operaciju sam imao 15.03.2004. u Institutu u Sremskoj Kamenici i tada mi je bio uradjen taj ph nalaz.
EPIKRISIS:hospitalizovan zbog klinickih i radioloskih znakova spontanog kolapsa levog pluca.Odmah po prijemu uradjena drenaza leve pleure,i pacijent operisan u opstoj anesteziji,kada mu je nacinjena videoasistirana torakoskopija levo,atipicna resekcija oziljno i bulozno izmenjenog vrha levog gornjeg reznja pluca,te abrazija parijetalne pleure levo.Postoperativni tok uredan,incizija sanirana per primam,dren izvadjen.Kontrolni radiogram grudnog kosa uredan.pacijent subjektivno i objektivno u dobrom opstem stanju,kontrolni pregled za dve nedelje,terapija simptomatska.
Drugu operaciju sam imao 4.8.2004.Ph nalaz mi nije radjen!!!Zasto???
Epikrisis:Na radiogramu grudnog kosa prisutni znaci pneumotoraksa desno,nalaz levo uredan.nakon krace preoperativne pripreme pacijent operisan u opstoj anesteziji,kada je videotorakoskopski uradjena atipicna resekcija bulozno izmenjenog vrha desnog plucnog krila uz abraziju parijetalne pleure i drenaza sa jednim drenom.Postoperativni tok protekao uredno.dren odstranjen.Kontrolni radiogram grudnog kosa zadovoljavajuci.terapija simptomska.
trecu operaciju sam imao 29.12.2005(Lepo sam proveo docek Nove Godine

EPIKRISIS:
primljen je sa recidivom pneumotoraksa levo.Dreniran je levi toraks i izvedena je reoperacija VATS pristupom uz parcijalnu parijetalnu pleurektopmiju(talk pudraza).Postoperativni tok protekao je uredno.Nakon vadjenja drena radiogram grudnog kosa je adekvatan za nacinjenu intervenciju.
Poslednju kontrolu u Sremskoj Kamenici sam imao 16.3.2006. i misljenje je bilo sledece:opste stanje i lokalni nalazi uredni.RTG snimak thoraxa uredan za stanje nakon ovakvih operacija.
Ja sam iz Zrenjanina i poslednju kontrolu,tj snimak sam uradio 29.6.2006 i nalaz je bio sledeci
PA:Naznacena bronhovaskularna sara
snimak uredan.
Nikakve testove u Kamenici nisu hteli da mi rade jer misle da nema potrebe,preporucili su mi samo da radim ispitivanje plucne funkcije i da idem na plivanje.
Ja va ssada pitam Da li je PH nalaz bio dobar za vreme druge i trece operacije,jer u Zr mi kazu da nema govora o emfizemu,a fibrozu nisu ni spominjali,u Kamenici su mi rekli samo da cu taj emfizem pratiti tek za xx godina a o fibrozi takodje ni reci.Da li te bolove koje ponekad osecam kada je promena vremena i kada sam malo napet(posto sam tremaros veliki i panicar)dolaze i zbog priraslica.Molim va sako mozete da mi pojasnite te stvari oko fibroze,da li je imam,priraslicama,i sta da radim,da li mi je zivotni vek smanjen posto sam mlad sve ovo preziveo>U kamenici su mi jednom radili spirometriju i nalazi su bili zadovoljavajuci nakon takvih vidova operacije.PUNO VAM HVALA DOKTORE NA VREMENU!!!
-
- Stalni član
- Kontakt:
Bilo bi dobro da Vas stave na terapiju Pronizonom, oko 40mg dnevno, najmanje 5-7 dana, potom opstepeno smanjivanje terapije. Kao sto rekoh, nije ovo cisticna fibroza. Postoji idiopatska primarna fibroza pluca, koja je ozbiljan bolest. Ali, ona se vidi na RTG-u pluca...
Pozdrav!
Pozdrav!
-
- Stalni član
Ja sam pitao doktore u kamenici za bule,i oni su mi rekli da su nastale zbog spajanja alveola iz tog izmenjenog tkiva,i da su mi oni to tkivo otklonili i bule istrugali i da ih vise nikada necu imati,za priraslice su mi rekli da ih moram???imati i da ce me "muciti" do kraja zivota.Kakav je to lek sto ste rekli da uzmem,inace ja imam jako slab imunitet i za svoju visinu od 1.70 ima 60 kg.Za CT i druge testove i snimanja oni mi govore da su nepotrebna,i cudi me sto ja nemam nikakvu terapiju,oni mi samo kazu da se opustim i da ne razmisljam o tome.Takodje mi kazu da dosta mladih ima pneumotoraks i da je to bezazlena "bolest" i da se ne brinem.Doktore stvarno vise ne znam sta da radim i koga da slusam!!!!Tako mi i doktori pulmolozi u Zrenjaninu isto govore i da se javim jedino ako budem jos nekad osetio takav bol(posto ja znam sada da prepoznam bol Pneumotoraxa).Sve mi to deluje pomalo naivno -Prvo mi kazu neces vise posle ovih operacija nikada imati Pneumotorax,a onda mi kazu javi se ako opet osetis taj bol!?!?!?!

-
- Stalni član
I molim vas,objasnite mi sta tacno taj nalaz govori:PH nalaz odgovara pretezno subpleralnoj intersticijalnoj fokalno i mutilantnoj fibrozi i emfizemu pluca.
Sta ja u stvari imam,kakve cu posledice imati,da li cu imati posledice i kako da ih sprecim ili kontrolisem,da li bolujem od teske bolesti!!!!!Nisam vam rekao da nikada nisam pusio u zivotu,ali sam se kretao u drustvu pusaca(pasivno pusenje).Ne bavim se fizickim poslovima,studiram informatiku,znaci ne naprezujem se.HVALA PUNo
Sta ja u stvari imam,kakve cu posledice imati,da li cu imati posledice i kako da ih sprecim ili kontrolisem,da li bolujem od teske bolesti!!!!!Nisam vam rekao da nikada nisam pusio u zivotu,ali sam se kretao u drustvu pusaca(pasivno pusenje).Ne bavim se fizickim poslovima,studiram informatiku,znaci ne naprezujem se.HVALA PUNo
-
- Stalni član
- Kontakt:
Prevod PH nalaza ne znaci Vam nista: ispid plucne maramice oziljni tkivo zavuceno u prostore izmedju alveola, koje uzgred imaju narusen izgled i mestimicno su spojene. NIKAKO ne bih dijagnostiku zavrsio samo utesnim recima i tvrdnjom da mladi imaju pneumotoraks, Vi ste ga imali TRI PUTA, spontani pneumotoraks toliko puta je vec ozbiljna stvar. Takodje, NE VERUJEM da su Vam "sastrugali" bule, to se ne moze tek tako uraditi, a ponajmanje SVE?????? Uradite (insistirajte) VISOKOREZOLUTNI SKENER PLUCA. Njime se dokazuje postojanje ili nepostojanje idiopatske intersticijalne fibroze. Trazite da Vam se urade i perfuziona scintigrafija pluca ako treba. Trazite elektroforezu i imunoloski profil... Jos jednom - kakop to imate u PH nalazu emfizem, a ovamo Vam kazu da o tome ne razmisljate???? Posaljite vliki PA i profilni RTG snimak pluca kao sliku na moj email.
Cujemo se.
PS. Pronizon je jak kortikosteroid koji sprecava napredovanje fibroze, ukoliko saista postoji.
Cujemo se.
PS. Pronizon je jak kortikosteroid koji sprecava napredovanje fibroze, ukoliko saista postoji.
-
- Stalni član
Doktore,danas sam uradio kontrolni snimak RTG pluca,I nije bilo nikakvih znakova fibroze,tako su mi rekli,da li moram da radim VISOKOREZOLUTNI SKENER PLUCA,posto je aparat u kvaru???Kako izgleda fibroza na snimku???Da li se na obicnom RTG snimku mogu videti znaci fibroze(idiopatske intersticijalne fibroze)???.ja bi vam poslao snimak,ali ne znam kako,nisu mi dali sliku pa da mogu da vam posaljem!!!
-
- Stalni član
- Kontakt:
Ako nema fibroznih traka u spoljasnjim trecinama plucnih polja, ne govorimo o fibrozi. Visokorezolutni CT ne bih propustio, ne mora odmah, ali u skorije vreme. Na njemu se vide i bule koje su preostale, videce se i kolike su... Ako su rekli da nema intersticijalne idiopatske fibroze, onda im (valjda?) treba verovati. Jedna od osnovnih odlia ove bolesti je i progresivno smanjenje vitalnog kapaciteta pluca, pa ne bi bilo lose ponoviti spirometriju, odnosno uraditi seriju spirograma po 1 na mesec-dva, tokom sledecih 6 meseci.
-
- Stalni član
Sutra idem na spirometriju pa cu vam poslati rezultate iste.Kontaktirao sam par pulmologa koji su pogledali snimak i rekli da nema znakova fibroze!!!CT sam nasao gde cu da uradim(u NS).A sta mislite o onom kardioloskom nalazu sto sam vam na pocetku bio poslao!!Spirometriju su mi bili u Kamenici radili kada sam imao pneumotorax na desnoj strani i naveli su sledece:postoji tezak restriktivni poremecaj ventilacije pluca bez povecanja otpora u disajnim putevima.Pulmonalna gasna razmena u mirovanju je ocuvana.PLANIRANI OP.ZAHVAT PTX-A NIJE KONTRAINDIKOVAN,FVC 56% ,FEV 1 61%,FEV 1 % VCmax 111.9%,sutra idem na novi.Da razmisljam malo manje sada o fibrozi jer me je posteno uplasila!
POZDRAV
POZDRAV
-
- Stalni član
- Kontakt:
U fazi pneumotoraksa normalno je da je postojao restriktivni spirogram. Treba videti da li postoji restrikcija i sada, kada je taj pneumotoraks resen. Slobodno posaljite sve sto mislite da bi ja (ili neko od kompetentnijih kolega) trebali da vidimo.
Sve najbolje.
PS. Idiopatska fibroza je podmukla bolest koja se razvija brzo, pa kad sve uzmete u obzir, Vi bi od 2004. godine do sada vec imali mnoge druge smetnje, ne biste mozda ni bili na ovom forumu... Neka samo ustanove na CT-u kolike jos bule imate, gde se nalaze, pa ako ni njih nema, onda ste mirni!
Sve najbolje.
PS. Idiopatska fibroza je podmukla bolest koja se razvija brzo, pa kad sve uzmete u obzir, Vi bi od 2004. godine do sada vec imali mnoge druge smetnje, ne biste mozda ni bili na ovom forumu... Neka samo ustanove na CT-u kolike jos bule imate, gde se nalaze, pa ako ni njih nema, onda ste mirni!
-
- Stalni član
Uradio sam spirometriju i rezultati su sledeci:
VC IN 72.2
VC EX 75.7
FVC 79.8
FEV 1 92.5
FEV 1 % FVC 100.0
PEF 76.6
MEF75 87.8
MEF50 97.5
MEF25 141.0
KOMENTAR:LAKSA RESTRIKCIJA!!
Nosio sam u Kamenicu snimak i rezultate spirometrije,rekli su mi za onaj Ph nalaz da to nije nista,kada sam pitao za fibrozu tacnije idiopatsku int.fibrozu njihov odgovor je bio:Ne,ne,ne...To bi se videlo na RTG snimku,to bi difuzno raslo i videlo bi se po krajevima,i mi bi se slozili da je laksa restrikcija,nista strasno,nemas razloga za brigu!!!
VC IN 72.2
VC EX 75.7
FVC 79.8
FEV 1 92.5
FEV 1 % FVC 100.0
PEF 76.6
MEF75 87.8
MEF50 97.5
MEF25 141.0
KOMENTAR:LAKSA RESTRIKCIJA!!
Nosio sam u Kamenicu snimak i rezultate spirometrije,rekli su mi za onaj Ph nalaz da to nije nista,kada sam pitao za fibrozu tacnije idiopatsku int.fibrozu njihov odgovor je bio:Ne,ne,ne...To bi se videlo na RTG snimku,to bi difuzno raslo i videlo bi se po krajevima,i mi bi se slozili da je laksa restrikcija,nista strasno,nemas razloga za brigu!!!
-
- Stalni član
- Kontakt:
Restrikcija je restrikcija. Imam je i ja, oko 80% FVC - posledica lokalizovane fibroze posle prelezane TBC. Inace, prehlada i slajm ne mgu da daju ovakav spirogram.
Lekari su Vam u stvari rekli isto sto i ja - idiopatska se fibroza vidi u spoljnim trecinama pluca, ona jeste difuzna. OK - nocna mora na koju mozete da zaboravite. A sada da se vidi odakle ova restrikcija, gde je nestalo tih 20% plucnog kapaciteta, je li to samo od priraslica, ili od jos neceg drugog.
Pozdrav.
Lekari su Vam u stvari rekli isto sto i ja - idiopatska se fibroza vidi u spoljnim trecinama pluca, ona jeste difuzna. OK - nocna mora na koju mozete da zaboravite. A sada da se vidi odakle ova restrikcija, gde je nestalo tih 20% plucnog kapaciteta, je li to samo od priraslica, ili od jos neceg drugog.
Pozdrav.