Sportsko srce

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
saricaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 04, 2013 7:48 pm

Sportsko srce

Post od saricaa »

Jel moze neko da mi objasni sta je tacno sindrom sportskog srca? I koliko intezivan trening treba da je da bi doslo do toga? Hvala:)
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Re: Sportsko srce

Post od aa_aca »

То је увећано срце. Обично је урођено.
saricaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 04, 2013 7:48 pm

Post od saricaa »

Dobro hvala:) Ja sam se zabrinula za sebe, jer sam ja pre trcala dosta po 10-20km i kad nisam mogla fizicki ja sam uspevala da trcim, jer je sve u glavi, al dobro tad, tad sam i imala manje kg.. Od tad sam se ugojila 15kg, sad nemogu ni priblizno toliko da treniram, al opet ja uzivam da sebe forsiram do maksimuma, pa sam se uplasila dal ce da skodi to mom srcu, jer ipak nisam u nekoj kondiciji jos i jos taj teret dodatne kilaze..
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

sportsko srce predstavlja stecene (ne urodjene) promene, tj. hipertrofiju (zadebljanje) srcanog misica, koji se javlja kao odgovor na napore. dijagnoza se postavlja ehokardiografskim pregledom, a znaci hipertrofije se mogu videti i u ekg-u, mada ne uvek i ne po pravilu kod svakoga, posebno na pocetku bavljenja sportom.
sa sportskim srcem se uz redovne kontrole zivi normalno, ponekad je ponekome potrebno ukljuciti odredjeni lek.
ako postoji ultrazvukom potvrdjena dijagnoza sportskog srca, a sportista nemarava da definitivno izadje iz rezima profesionalnih treninga - potrebno je da to ne bude naglo, nego postepeno u vremenskom periodu od oko pola godine.
vi konkretno mozete uraditi ultrazvuk srca, svakako da niste nikakav hitan slucaj.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Post od aa_aca »

saricaa,
то твоје форсирање до максимума уопште није добро. Ако уз то још имаш вишка килограма, то је права непромишљеност. Само погледај око себе и реци шта се дешава са машинама које се форсирају до максимума. Радни век им је много краћи од оних које се користе у оптималном режиму. Исто је и људима, па и са женама. :D Физичка неактивност као и форсирање нису добри. Потребна је златна средина.

Знам неколико особа којима је дијагностификовано спортско срце од малих ногу, много пре икаквог бављења спортом. Ко је у праву а ко у криву - не могу да знам. Једно сам сигуран: форсирање организма није здраво.

Не заборави још нешто: није све у глави. Сваки орган има ако ништа друго, а оно максималан физички притисак који може да издржи. Не бих баш био сигуран да он зависи од главе.
Odgovori