Nedavno sam sasvim slucajno na sistematskom pregledu saznao da imam takozvano (VELIKO) SPORTSKO SRCE. Lekar kaze da mi je srce zdravo, da se ne sekiram posto se to javlja kod osoba koje su se duze vreme bavile sportom, pa su naglo prestale. Imam 24 godine, sportom se jesam bavio (vaterpolo, fudbal) i rekreaciono skijanjem, ali mislim da je to sve u granicama normale (nista preterano) U zadnje dve god. zbog posla manje sam sportski aktivan. Zamolio bih nekoga ako moze da mi malo bolje pojasni pojam SPORTSKO SRCE, i da li postoje neke nezeljene pojave.
Unapred zahvalan
Milos
[b]SPORTSKO SRCE ??[/b]
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 9:03 am
Zanima me posle kakvog pregleda ti je to utvrdjeno?
Meni su to utvrdili nakon EKG-a, ali posle sam imao nekih problema, pa sam isao na rendgen pa mi je pulmolog rekao da nemam sportsko srce vec imam vertikalno, posle odem kod kardiologa kao najboljeg u gradu, i on kaze nije ni jedno ni drugo vec imam neke priraslice na arterijama (ni jedno ni drugo ni trece nije nista opasno) i zato je doktorica pogresno protumacila rendgen kao sportsko srce.
Od tada sam isao na jos 2 pregleda i svaki put su mi nesto novo govorili... ja ne znam kome da verujem.
Ako si zbog EKG-a dobio takvu dijagnozu preporucio bih ti da odes kod kardiologa na ultrazvuk.
Meni su to utvrdili nakon EKG-a, ali posle sam imao nekih problema, pa sam isao na rendgen pa mi je pulmolog rekao da nemam sportsko srce vec imam vertikalno, posle odem kod kardiologa kao najboljeg u gradu, i on kaze nije ni jedno ni drugo vec imam neke priraslice na arterijama (ni jedno ni drugo ni trece nije nista opasno) i zato je doktorica pogresno protumacila rendgen kao sportsko srce.
Od tada sam isao na jos 2 pregleda i svaki put su mi nesto novo govorili... ja ne znam kome da verujem.
Ako si zbog EKG-a dobio takvu dijagnozu preporucio bih ti da odes kod kardiologa na ultrazvuk.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Sportsko srce je izraz kojim se opisuje hipertrofija (zadebljanje) miokarda, odnosno "nabildovani" srcani misic. Ovaj je kompenzatorni mehanizam uocljiv kod ljudi koji se puno naprezu, ne samo kod sportista. vec i kod fizickih radnika, pa cesto i kod "neradnika" koji imaju hipertenziju. Iako je ovo u sustini kompenzatorna akcija kod (takoreci) "zdravih aktivosti", hipertofija miokarda je realno STETNA, jer se hipertroficno srce veoma lako pretvara u dilatirano srce, odnosno hipertoficni misici se lako "omlitave". Takodje, kada se zadebljava srcani misic, moze da dodje do relativne ishemije, jer se misicno tkivo uvecava, ali broj krvih sudova i kolicina krvi koja kroz njih dopire do misica je ista.
Hipertrofija srcanog misica se pouzdano verifikuje EKG-om, a egzaktno ultrazvukom srca. Na RTG snimku i skopiji grudnog kosa takodje se sa velikom dozom sigurnosti moze postaviti.
Hipertrofija srcanog misica se pouzdano verifikuje EKG-om, a egzaktno ultrazvukom srca. Na RTG snimku i skopiji grudnog kosa takodje se sa velikom dozom sigurnosti moze postaviti.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.