Pocecu od toga da sto svi kazu da je sport zdrav za zdravo srce...
E sad me interesuje, kako se moze znati dal je srce zdravo, da li to moze samo na pregledu kod kardiologa??? da li je za to dovoljan samo ekg ili mora jos neki test??? I sta reci kardiologu na pregledu???
sport i srce
U principu obavezni testovi su EKG i ultrazvuk srca (i jedno i drugo). Kod profesionalnih sportista bitni su i testovi opterećenjem, mada neko to radi i kod rekreativaca, a neko ne, po meni je taj test takođe vrlo bitan da se proceni odgovor srca na napor.
Kad odeš kod kardiologa kaži da planiraš ozbiljno da se baviš sportom i da te zanima da li je sa srcem sve u redu. Bilo bi dobro ako bi u mestu u kojem živiš moga i da konsultuješ specijalistu medicine sporta, ali takvih ima malo i ugl. su u Beogradu.
Kad odeš kod kardiologa kaži da planiraš ozbiljno da se baviš sportom i da te zanima da li je sa srcem sve u redu. Bilo bi dobro ako bi u mestu u kojem živiš moga i da konsultuješ specijalistu medicine sporta, ali takvih ima malo i ugl. su u Beogradu.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
Koliko znam u studentskoj poliklinici ima neko savetovalište za sport jednom nedeljno, raspitaj se. Sa druge strane na DIFu postoji katedra za sportsku medicinu, pa možeš tamo da pitaš gde se u Beogradu time bave. Proguglaj malo, možda ima neko neki sajt.
Mada, ako se rekreativno baviš teretanom, onda ti ne treba ništa više od EKGa i UZ srca, a to možeš sve u poliklinici.
Mada, ako se rekreativno baviš teretanom, onda ti ne treba ništa više od EKGa i UZ srca, a to možeš sve u poliklinici.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!