sport i srce

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Wlada
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 09, 2004 1:00 am

sport i srce

Post od Wlada »

Pocecu od toga da sto svi kazu da je sport zdrav za zdravo srce...
E sad me interesuje, kako se moze znati dal je srce zdravo, da li to moze samo na pregledu kod kardiologa??? da li je za to dovoljan samo ekg ili mora jos neki test??? I sta reci kardiologu na pregledu???
s.and.i
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Mar 20, 2006 2:43 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od s.and.i »

UZ srca je po mom misljenju bolji od EKG-a (ja=laik, pricam iz licnog iskustva EKG nije mogao da otkrije da imam prolaps mitralne valvule :)) a uvek mozes da uradis i test opterecenja srca i ako ga prodjes mislim da nemas nikakvog razloga da brines i da mozes da se bavis sportom bez problema :)
Filip
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2005 11:31 pm

Post od Filip »

U principu obavezni testovi su EKG i ultrazvuk srca (i jedno i drugo). Kod profesionalnih sportista bitni su i testovi opterećenjem, mada neko to radi i kod rekreativaca, a neko ne, po meni je taj test takođe vrlo bitan da se proceni odgovor srca na napor.

Kad odeš kod kardiologa kaži da planiraš ozbiljno da se baviš sportom i da te zanima da li je sa srcem sve u redu. Bilo bi dobro ako bi u mestu u kojem živiš moga i da konsultuješ specijalistu medicine sporta, ali takvih ima malo i ugl. su u Beogradu.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
Wlada
Aktivan član
Aktivan član

Post od Wlada »

ja zivim u bgu... Studiram elektrotehniku... Rekreativno idem u teretanu.... Ali bih hteo da proverim da li mi je sa srcem sve u redu, jel ipak.... to je srce....

Gde u bgu imaju ti lekari.... Ikako bih mogao da dodjem do njih...
Filip
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2005 11:31 pm

Post od Filip »

Koliko znam u studentskoj poliklinici ima neko savetovalište za sport jednom nedeljno, raspitaj se. Sa druge strane na DIFu postoji katedra za sportsku medicinu, pa možeš tamo da pitaš gde se u Beogradu time bave. Proguglaj malo, možda ima neko neki sajt.

Mada, ako se rekreativno baviš teretanom, onda ti ne treba ništa više od EKGa i UZ srca, a to možeš sve u poliklinici.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
Wlada
Aktivan član
Aktivan član

Post od Wlada »

H V A L A
Odgovori