sport i srce

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
studenttt
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 15, 2008 9:53 pm

sport i srce

Post od studenttt »

Imam jedan problem pa se nadam da cete mi ovde pomoci.
Posle aktivnog bavljena sportom u srednjoj skoli (2-3 puta sedmicno) na fakultetu sam skoro pa prestao da se bavim bilo kakvim aktivnostima. Sada kada se izlozim sportskim naporima po nekad mi se desi da mi se srce izuzetno jako uzlupa (jednom mi se cinilo i da su bile aritmije ali nisam siguran kako se one manifestuju) i to se obicno desi pri nekom naglom istrcavanju , posle toga moram da odmorim 2-3min dok se ne smirim. Kao klincu su mi utvrdili da imam neki ASD ali nema mesanja krvi i dopustili su mi da nastavim da treniram. Pre 2 godine sam uradio ulrazvuk i sve je bilo OK, a pre mozda godinu dana mi se javio ovaj problem. Imam malo povishen pritisak ali on nikad ne prelazi 140/90.
Pre 2 godine sam poceo da pusim ako to uopste ima veze...

Da li treba da idem kod lekara sobzirom da je to velika trauma za mene ili samo treba redovnije a umerenije da se bavim sportom...

Da li moze lagano dzogiranje da skodi?

hvala unapred!

pozdrav Nikola
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Pa poenta i jeste da se polako vracas u formu da bi se organizam adaptirao,a ne da odma izlazes kardiovaskularni sistem opterecenu inace nista nije neobicno da se javi neka tahikardija,jedna od karakteristika " sportskog srca"je da niza frekvencija uz povecan minutni volumen.U stanju tahikardije mogu se javiti razlicite tahiaritmije najcesce po tipu ekstrasistola,ali sve ovo nema znacaja ako je trening postepeno doziran i ako se ostavlja vreme da se organizam adaptira.Podatak da je postojao(postoji??)ASD ili je to bio mozda FOA koji se zatvorio je znacajan i bilo pri preporucljivo da se uradi ehokardiografija,ali sve u svemu on nije bio hemodinamski znacajan jer bi postaojao L-D shant,a to je ozbiljno stanje i ako je recirkulacija krvi hemodinamski znacajna uvek je indikovana operacija jer kad se razvije D-L shant i pacijent udje u Eisenmengerovu fazu onda je kasno,ali nevezano za ovo vrlo je pozeljno uraditi EHO.I naravno ne izlagati se excesivnom fizickom naporu vec se postepeno vracati u formu.
Odgovori