slab puls 42-45
slab puls 42-45
pozdrav,imam problem sa slabim pulsom i suzenom levom plucnom arterijom koja je posledica anemie.puls mi je od 42-45 u stanju mirovanja a pri naporu oko 55.kad je pao na 39 pocela sam da se gusim.imam visok pritisak (87-175)konstantan.trombociti i eritrociti su visoki kao i ldh.povecana mi je jetra.bila sam na nekim analizama.kazu da zbog te arterije koja je suzena nema dovoljno krvi u jetri da obradi vitamine i minerale.nisu me slali kod kardiologa.zanima me vase misljenje i sta mogu da uradim povodom toga?
- 13th.wizard.
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Avg 14, 2010 12:26 pm
Re: slab puls 42-45
Mozda imate hematolosko oboljenje - mijeloproliferativnog karaktera npr. PRV pa su vam zato povecani Er i Tr, a jetra i slezina u sklopu sekundarne hematopoeze ekstramedularnog karaktera. Od anemije vam ne moze biti suzena leva plucna arterija. Mora se utvrditi zasto je ona suzena. Sto se bradikardije ili po novom bradiaritmije tice to je isto jedan od oblika aritmija kao i drugi te treba prvo iskljuciti sick sinus syndrom. Trebate otici kod ozbiljnih internista prvo kardiologa i hematologa, a zatim dopunske konsultacije na osnovu njihovim nalaza. Necu javno da pricam kod koga trebate otici, ako zelite informaciju vise kontaktirajte me na pm jer necu da ovde pravim nikome reklamu jer medicina nije biznis. Ja samo hocu da dam cinjenice i pravi smer vasem daljem ispitivanju!
hvala vam na odgovoru.verujem da vasa oblast nije hematologija ali hvala na savetu. taj problem sa suzenom plucnom arterijom javio se u 15 godini kada su mi otkrili anemiu zbog def.fe.suzenje je bilo oko 30%radili su mi eho zbog suma.kada sam zavrsila sa terapijom suzenje je ostalo.medjutim kardiolog je rekao da nije nista.nisam imala neke ozb.smetnje do skoro.opet se ta anemija vratila sa svim tim abnormalnim parametrima.hematolog je odbio da mi da uput za vma ,i uput za analizu def.b12.vit.pa sam platila u privatnoj.maltene nemam b12...radili su mi krvni razmaz imam dosta praznih er.bas se lose osecam a lekari se prave pametni i nece da mi ispitaju jostanu srz,prave me ludom da drzim dijetu...vama hvala jos jedno.
hvala vam na odgovoru.verujem da vasa oblast nije hematologija ali hvala na savetu. taj problem sa suzenom plucnom arterijom javio se u 15 godini kada su mi otkrili anemiu zbog def.fe.suzenje je bilo oko 30%radili su mi eho zbog suma.kada sam zavrsila sa terapijom suzenje je ostalo.medjutim kardiolog je rekao da nije nista.nisam imala neke ozb.smetnje do skoro.opet se ta anemija vratila sa svim tim abnormalnim parametrima.hematolog je odbio da mi da uput za vma ,i uput za analizu def.b12.vit.pa sam platila u privatnoj.maltene nemam b12...radili su mi krvni razmaz imam dosta praznih er.bas se lose osecam a lekari se prave pametni i nece da mi ispitaju jostanu srz,prave me ludom da drzim dijetu...vama hvala jos jedno.
hematoloski problemi kod vas su - sekundarnog karaktera, i njihov razlog je stenoza plucne arterije - najkrace receno, pluca ne mogu da kako treba oksigenisu krv zbog ovog suzenja, i organizam se bori povecavanjem broja krvnih elemenata. jetra je posredno zbog toga uvecana (a moze biti i slezina...)
suzenje plucne arterije najcesce nije izolovano, nego je u sklopu neke od urodjenih srcanih mana. vama je najvaznije da uradite ozbiljan ehokardiografski pregled - i "obican" transtoraksni, i transezofagusni, pa ako ne bude jasno, mozda i CT, da se definitivno iskljuci postojanje urodjene srcane mane.
niste napisali koliko imate godina?
pored kardioloskog, potreban je i pregled hematologa da se vidi da se nije razvila perniciozna anemija.
biopsija kosten srzi nije indikovana, pre ovih pregleda koje sam napisao - a verovatno vam nece ni biti radjena.
suzenje plucne arterije najcesce nije izolovano, nego je u sklopu neke od urodjenih srcanih mana. vama je najvaznije da uradite ozbiljan ehokardiografski pregled - i "obican" transtoraksni, i transezofagusni, pa ako ne bude jasno, mozda i CT, da se definitivno iskljuci postojanje urodjene srcane mane.
niste napisali koliko imate godina?
pored kardioloskog, potreban je i pregled hematologa da se vidi da se nije razvila perniciozna anemija.
biopsija kosten srzi nije indikovana, pre ovih pregleda koje sam napisao - a verovatno vam nece ni biti radjena.
Moj YouTube kanal, na kome cu odgovarati na Vasa pitanja:
https://www.youtube.com/channel/UCofiOK ... Yrbtw/feed
Facebook: https://www.facebook.com/Internet-dokto ... 066561672/
https://www.youtube.com/channel/UCofiOK ... Yrbtw/feed
Facebook: https://www.facebook.com/Internet-dokto ... 066561672/
sada imam 22 godne ,a problem se javio u 15 godini.tada su mi i otkrili tu stenozu jer sam imala sum na srcu zbog anemie.jetra mi je povecana i tvrda .jedno vreme sam povracala krv.i imam modrice po nogama.od kako koristim suplemente (ohb12 ,fe,folnu k,vitaminske komp.kalijum kalcijum,mg,itd i plus aspirin prot. Zbog guste krvi kako su mi objasnili)malo mi je bolje.inace sto se tice gastro,ginekoloski,bubrezi zlezde sve je ok.samo ta stenoza .
kako ta stenoza moze da se resi?nemam probleme pri naporu kad vozim bicikl(svaki dan vozim po preporuci navodno sto vise sporta) ali kad hodam mnogo se umaram...kada su mi otkrili sten.imala sam ubrzan rad srca oko 120 u min.a sada suprotno.hvala
- 13th.wizard.
- Aktivan član
Kako onda komentarisete njenu anemiju ? Onda ona ne bi trebala imati anemiju nego eritrocitozu. Ona ovde samo u prvom postu navodi uvecani broj Er i Tr, a onda u svakom narednom postu navodi anemiju, cak kaze da se sve manifestovalo sa anemijom u 15-toj godini. Ovo sto kazete je logicno ali onda ne bi imala anemiju , za sta joj i daju Fe i sve ovo ostalo, nego bi imala policitemiju/eritrocitozu. I jos nesto, ona pije Aspirin protekt - ne znam zasto su joj to dali ? Prevencija tromboza na terenu turbulentnog toka krvi odnosno 'jet fenomena' poststenoticne regije ?! Ako je zbog toga onda je pogresno dat jer aspirin ne deluje na stvaranje crvenih trombova koji nastaju u venama sta sustinski plucna arterija(iako je zovemo arterija) jeste. Drugo, ako je kao sto kazete hematoloski poremecaj sekundarni zasto ima povisene trombocite(zbog toga joj mozda daju aspirin), da je kompenzacija organizma onda bi verovatnije imala izolovano samo eritrocitozu, a ona koliko vidim ima anemiju plus trombocitozu. Uzgred jos da napomenem da 30% stenoze nije od velikog hemodinamskog znacaja uopste gledajuci.drbgd napisao:hematoloski problemi kod vas su - sekundarnog karaktera, i njihov razlog je stenoza plucne arterije - najkrace receno, pluca ne mogu da kako treba oksigenisu krv zbog ovog suzenja, i organizam se bori povecavanjem broja krvnih elemenata.
Ovo ostalo sto ste napisali je korektno i slazem se.
Naravno, mozda negde gresim ali pacijentkinja nam ne daje dovoljno podataka a sve ovo sto nam i daje je nepovezano, nekoherentno i nesistematicno. Nista se ne navodi precizno, sve nesto neodredjeno, a opet prezentacija ozbiljnih anomalija i nalaza.
- 13th.wizard.
- Aktivan član
Shvatite najdobronamernije ono sto cu da vam kazem.stefika napisao:kako ta stenoza moze da se resi?
Ne gubite vreme ovde.
Ja ne shvatam da 7 godina imate ove tegobe i nalaze i da se nista nije pomaklo za tih 7 godina. Nista se ne zna vise sada kao ni tada kada vam je to otkriveno, a vama rezulati sve gori i gori. Pa stradace vam jetra, bubrezi itd. Vi ste mlada zena , devojka, pa trebate i radjati i sve ostalo.Valjda zelite da docekate duboku starost.
Pa ne mozete traziti pomoc na nekakvim forumima i u kojekakvim postovima. Ne moze ovo da zameni pregled i dijagnostiku. Nego ima josh ovde dobrih ljudi koji ce pokusati da vas usmere gde treba i sta treba uraditi i razmislati malo dublje za razliku od drugih, ali to ne moze zameniti pravu lekarsku konsultaciju.
Nego ako vam ne daju uput vi onda da ih tuzite ili da jednostavno odete negde privatno. Odete kod nekog od jos uvek postojecih lekara koji su kompetentni na konsultaciju i krenete u pricu. A ne ovako, od kontrole do kontrole i tako neprekidno dok vam se ne jave komplikacije. A vama je jos dobro jer ste mladi, a mlad organizam dobro tolerise sve to, ali sta cete kada udjete u 40-te ili 50-te godine.
Drugo, vi i nemate sve nalaze i podatke. Pola dijagnostike vam nije radjeno, a ona polovina koja jeste tu su nalazi kontradiktorni i nepotpuni. Ni vi ne znate tacno ni sta ni koliko ni gde. Nego vam se verovatno pregled kod lekara zavrsava za 5 min tako sto on pogleda rezultate krvi, eventualno ekg , malo poslusa srce i pluca i kaze nastavite sa terapijom i vidimo se za sest meseci.
Ova zemlja od nazovi srbije koja je po mom misljenju odavno trebala da se stavi pod stecaj i propadne kako bi neka druga civilizacija mogla da ovde zivi i radi kako treba i pravi normalnu drzavu je katastrofa za sve koji su imali najgoru srecu da se bas rode u takozvanoj zemlji kao nazovi srbiji. Bolnice su propast, domovi zdravlja takodje, o lekarima i ostalom oloshu u belim uniformama da i ne govorim jer cu pre normalne ljude naci u legiji stranaca nego medju onima koji sebe zovu doktori i medicinske sestre.
I kazem vam jos jednom : Batalite ovaj forum nego pravo u vas centar medicine(niste nam ni rekli gde ste to isli) i kazite im da cete ih tuziti ako vas ne posalju na visu instancu pa cete videti kako ce taj shljam od lekara da podvije rep i uradi sve sto je odavno trebao! A, ako to ne uspete onda otidite privatno kod nekog od kvalitetnih i dobrih ljudi koji su doktori u beograd i krenite pravim putem.
Ono sto je meni jasno je da se u vas slucaj niko nije udubio i razmotrio ga kako treba. Jer da jeste za 7 godina bi se razresio i nakomlikovaniji i najraritetniji sindrom na svetu, a ne vas slucaj. Nego, danashnji srpski moralni otpad u belim uniformama samo ODradjuje svoj posao a NE radi ga . Ali posto je narod takav kakav jeste i nece da menja nista onda i ne zasluzuje bolje takozvane lekare. Ali ima jos nekolicine dobrih ljudi koji su ujedno i kompetentni lekari i zato cu to uvek da istaknem. E, takvog nekog treba da nadjete. A posto je takvih malo, onda se to tacno zna u odredjenim krugovima kod koga treba ici, a koga treba zaobilaziti po svaku cenu!
klinicki centar nis i dom zdravlja.pre 7 god.bila je samo anemia, jer dalje analize nisu hteli da rade.ja cuvam sve rezul.i na svakom su er i tromb. Bili povecani.bas kao sto vi kazete pogleda me 5 min i cao.dobila sam fe i za 3 mes.da se javim.nosila sam rezultate eha srca u bg kod kardiologa koji je rekao da tu nesto nije kako treba i da dodjem na detaljnije analize.medjutim nislije ne daju uput.dok samo se snasli lekar otiso u inost.svaki sl je rekao nista ti nije.zavrsim sa terapijom.fe ok,ali er i tr.ostali uvecani.za to su imali kom da je to normalno. prodje vreme odem do lekara na pregled uradim analizu krvi kad ono tr :980 er 8. Abnormal.krv blato.tada ram imala bakterije u mokr.pa su svalil na to te abnor.
dobijem antibiotik i cao.onda su se simptom i redjali gore sam navela da se ne ponavljam.isla sam u skolu posla na fax pa nisam obracala paznju.mislila sam da je samo umor.e jednog dana dnbila sam napad gusenja i pala sam u nesvest.odem na analize dijagnoza tj ovako su mi objasnili :zbog suzene leve plucne arterije krv vam se slabije doprema u srce i jetru pa ne moze jetra da obradi vitamine i minerale zato imate maltene totalni deficit.vitamina i minerala.a krv je gusta zbog slabog protoka krvi .ne znam koliko je ovo moguce ne ide mi u glavu.savet kardiologa sto vise sporta i omega 3 preparat da se rasiri arterija.uz terapiju za 6 meseci vi ste ko novi.
svesna sam ja da ovde necu dobiti odgovor.ovo sto su meni uradili je strasno.klasicno skidanje sa k. To vam je nis bez para nece nista..nisam bila u fin.mogucnosti za privatne klinike.ali sada jesam pa cu videti sta dalje.vama hvala
- 13th.wizard.
- Aktivan član
stefika napisao:bila je samo anemia, jer dalje analize nisu hteli da rade.ja cuvam sve rezul.i na svakom su er i tromb. Bili povecani.dobila sam fe i za 3 mes.da se javim.medjutim nislije ne daju uput.avrsim sa terapijom.fe ok,ali er i tr.ostali uvecani.za to su imali kom da je to normalno. prodje vreme odem do lekara na pregled uradim analizu krvi kad ono tr :980 er 8. Abnormal.krv blato.tada ram imala bakterije u mokr.pa su svalil na to te abnor.
Cekajte, sada mi nije jasno ?!
Ako ste imali anemiju, koliki vam je Hemoglobin ?
Stalno navodite anemiju ali u isto vreme i povecani broj eritrocita.
Jel su vam davali Fe zbog niskog Fe u krvi ? Jer ako su vam Eritrociti povieni a Hemoglobin normalan ili povisen onda vi nemate anemiju. I u tim slucajevima iako je Fe u krvi nisko ne daje se jer nema pada u vrednostima Er. i Hgb nego su cak i povecani.
Sada ima smisla ovo sto je drbgd napisao zasto su porasli Er, ali onda je morao porasti i Hgb , ali onda vi NEMATE ANEMIJU, a davali su vam Fe jer vam je ono nisko u krvi (iako to nije indikacija za primenu Fe). Medjutim, i dalje me malo buni taj porast Tr.
aha ,hemoglobin je bio 3 na poslednjoj analizi fe 2,1,krvni razmaz: imam puno praznih eritrocita koji se gomilaju.hematologa buni povisen LDH.verujte ovde pisem kako su mi rekli.primam b12 na 7 dana uz koje kakve vitaminske dodatke . za par dana imam zakazan pregled kod kardiologa.samo se plasim da mi sve to nije uticalo na srce .pogresne dijagnoze,lekovi.
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Nov 14, 2013 10:45 pm
postovana prvo kompletan kardioloski pregled pa sa tim nalazima kod hematologa.prvo da se utvrdi da li ta stenoza nije izazvala jos neku srcanu bolest.ne znam kako vam nisu to suzenje nisu resili to se resava jednom vrstom stenta.kakav je to lekar.zatim uradite ispitivanje eritrocita i trombocita.uradite i funkciju kostane srzi da se utvrdi da se nije javila trombocitoza ili prv.uradite test za pernicioznu anemiu.fizicka aktivnost,najbolje umerena setnja ne opterecujte srce dok se ne utvrdi u cemu je problem.veoma je moguce da se zbog te arterije ne doprema dovoljno krvi u jetru da se vitamini i miner.ne absorbuju u organizam nego da se izbcuju .uravnotezite ishranu.