SINUSNA TAHIKARDIJA_Sa Propranolol-a 40mg na Metoprolol 25mg
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Okt 16, 2008 10:13 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
SINUSNA TAHIKARDIJA_Sa Propranolol-a 40mg na Metoprolol 25mg
Vec nekoliko godina za sinusnu tahikardiju (otkucaji srca 110 p/m)uzimam propranolol 40mg-ne zeljeni efekti su zamor i ne mogucnost aktivnog bavljenja sportom. Doktor mi je prepisao Metoprolol od 25 mg. Moje pitanje je da li je to suvise niska doza i da li odjedanput mogu da predjem sa jednog beta blokatora na drugi? Srdacan pozdrav! 

Nije to nikakav problem da predzes od jedne na druge beta blokatore sve ti je to jedno te isto.Ja sam ranije na primer uzimala metropolol50mg a posle mi je kardijolog prepisao bisoprolol5mg pa i ja sam se malo ta zacudila al su mi u apoteku objasnili da kad je razlicno ime od beta blokatora ne mora da je ista miligramaza,razlicite firme razlicito proizvode lek al taj lek ima isto svojstvo kad pricamo o beta blokatorima.Ja nisam nikakav problem imala kad sam promenila lek cak mi je bolje sad nego ranije pa sad mi je kardijolog smanjio dozu od jednu tabletu na pola.Ja ih uzimam zbog tahikardije da mi umiri odkucaje srca.POZDRAV
beta-blokatori ni u kom slucaju nisu jedno te isto. postoje precizne preporuke kada se koji kome propisuje, u zavisnosti od selektivnosti (prema receptorima na koje deluju), metabolicke aktivnosti, dejstva na srce, itd..sve ti je to jedno te isto
prelazak sa jednog na drugi preparat nije postepen, jer je osnovno dejstvo ipak na istu grupu recepora.
ukidanje beta-blokatora je postepeno, u roku od 10-tak dana se smanjuje doza.
E ovako prijatelju:Kao prvo ja sad uzimam bisoprolol 5mg i u pakovanju pise da ga uzimaju pacijenti koi imaju visak pritisak i oboleli od koronalne bolesti srca.E sad da ti ja kazem da ja nemam niti visak pritisak niti fala bogu koronalno obolenje srca pa IPAK mi je kardiolog prepisao bas ove tablete da mi umire tahikardiju.I ja sam se pitala zasto mi daju ove lekove kad u njima pise za sto sluze pa mi je licno kardijolog rekao da se ne boim jer imaju isto dejstvo pa valjda kardiolog zna nesto vise od nas.A u pakovanju od metoprolola je stajalo da ga mogu uzimati pacienti posle infarkta,posle operacije za smetnje kod otkucaja srca za tahikardiju,jos neke bolesti pa kad sam ja njih uzimala nisu mi pomogli i nisu mi uopste smirili srce.Naprotiv srce mi je kucalo ko ludo kad lezim odkucai su bili120 u minuti kad pocnem da pricam ili se krecem 140 do 150 u minuti.Pa ti sad vidi dal su beta blokatori isto ili ne?A evo sad su mi smanjili dozu od jedne na pola tablete i nisu mi rekli da ih prekinem za10 dana ko sto ti kazes nego su mi rekli da ih pijem ovako mesec dana pa da se opet javim kardijologu da vidimo kako cemo dalje sa dozom.POZDRAV:
Zaboravila sam da kazem da ja zivim u Nemackoj i da i ovde ne objasnjavaju puno dok ih ne pitas da ti objasne.Isto tako sam licno pitala dal je dobro od50mg metoprolola da uzimam 5mg bisoprolol i za to su mi rekli da ne brinem jer svaka firma koja proizvodi lek ima svoj nacin kad je u pitanju gramaza pa valjda doktor zna kad od jednog leka t.e gramazu
daje drugi beta blokator sa drugom gramazom.
daje drugi beta blokator sa drugom gramazom.