Bavim se rekreativno fudbalom i trcanjem opcenito, radim vjezbe snage (trbusnjake i sklekove), hranim se relativno zdravo itd. Imam 27 godina. Imao sam ranije panicni poremecaj i napetost jaku (sada se malo popravilo stanje izmjenom ishrane, nacina razmisljanja i terapijom (Asentra)). I sada imam manje probleme sa disanjem (kratak dah), ali ne drasticno kao ranije. Zbog nekog straha i jake napetosti dvije godine se nisam bavio sportom, a u zdanja 3 mjeseca polako dolazim u formu. Radio sam ekg srca vise puta (kada sam nekad ranije isao u hitnu zbog panicnog napada), dva puta ultrazvuk srca, holter. Sve je ok, osim sto je holter pokazao jednu epizodu atrijalne fibrilacije u trajanju od 17ak sekundi, zatim tahikardiju, respiratorne aritmije. Nisam radio jos ergometriju, ali cu je uskoro uraditi, ali me zanima i Vase misljenje da li se mogu rekreativno baviti sportom jer sam vec imao aritmije koje su pripisane odgovoru simpatickom nervnom sistemu. Znam ponesto o atrijalnoj fibrilaciji, pa zato i pitam ovo.
Nekad na trcanju osjetim da mi se zacepi uho (ili oba), pritisak u usima, a znaju mi oteci i prsti na rukama. Odavno mi se ne javlja nesvjestica dok trcim, samo malo asinhrono disem sto moj doktor pripisuje anksioznosti. Osjecam da sada mogu vise trcati, ali ne zelim rizikovati, jer mi se nekad ranije znalo desiti da mi padne mrak na oci. Izmjeren pritisak nakon trcanja je 180 sistolni, dijastolni oko 90, ali brzo padne na normalu kada se odmorim. Hvala
Rekreacija? Da li se mogu baviti njome?
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Feb 26, 2013 4:07 pm
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Apr 08, 2014 11:25 pm
Re: Rekreacija? Da li se mogu baviti njome?
dobrodosao na forum....imamo slicne probleme....ja sam takodje anksiozan (dijagnostifikovan mi je GAD), ne pijem nikakve medikamente, ali aritmije imam cesto kada se uzbudim...dovoljno mi je da mi proleti neka negativna misao kroz glavu i da srcka preskoci. bavim se rekreativnim sportom - trcanje, joga, trbusnjaci....manje vise mi je ok, samo mi nakon sporta krenu aritmije....izbjegavam ipak vjezbe snage - sklekovi, vratilo, biciklo uz brdo, sprinteve...zna da mi zasmeta, da mi se zavrti
od terapije za srce pijem samo concor 2 puta po 2,5mg. prevedeno na prosti jezik - radi ono sto ti prija i sto je jos vaznije, koliko ti prija.
od terapije za srce pijem samo concor 2 puta po 2,5mg. prevedeno na prosti jezik - radi ono sto ti prija i sto je jos vaznije, koliko ti prija.
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Feb 26, 2013 4:07 pm
Re: Rekreacija? Da li se mogu baviti njome?
Anksioznost je tezak protivnik, ali moze se rijesiti
I u mene srce "preskoci", a trznem se prije sna, pogotovo poslije fizickog napora. Ali, pretpostavljam da je to od nervne rastrojenosti. Sad je bolje kako je bilo. A pitao sam ovo jer sam imao jednu epizodu atrijalne fibrilacije, sto je vrsta aritmije takodjer, samo ozbiljnija nego recimo respiratorna. Hvala na odgovoru