Imam 40 godina i pre dva dana na pregledu kod doktora u domu zdravlja uradjen mi je EKG. Uz doktora tu se nalazila i "stazistkinja" kojoj je doktor prepricavao sta radi i sa kojom se "konsultovao".
Tumacenje EKG, nakon prvog pogleda, je poceo sa pitanjem meni da li imam astmu ili nesto slicno jer je nesto na EKG-u ukazivalo na to. Nakon mog odricnog odogvora prokometarisao je stazistkinji da je onda to na tom delu "verovatno i nebitno a mozda i..." (nedoreceno). Nastavio je da gleda ostatak EKG i sve bez ikakvih drugih komentara izuzev da je sve u redu. Uporedio je nalaze sa nalazima sa redovne godisnje kontrole od pre 6 meseci kada sam uradio i holter ekg. Holter opisan kao normalan, bez ikakvih problema, kao i EKG koji je uradjen par dan pre toga. Ostatak pregleda je ukljucio i pregled slusalicama ledja i grudnog kosa sa raznim nacinima disanja i bez disanja, sedeci i lezeci na boku.
Konstatcija je bila da je sve u redu i da nemam razloga za brigu. Dodao je da se na EKG-u "vidi" da sam malo nervozniji. Medjutim na moje pitanje o delu EKG-a koji je ostavio na pocetku nedorecenog samo je kratko rekao da nije nista da brinem. Na ponovljeno pitanje sta bi moglo da bude rekao je da moze i uvecan deo srca ali da toga nema na prethonim EKG. Deo EKG o kome smo pricali je oznacen sa D3 (prvi deo trokanalnog ekg-a, najniza linija).
Na kraju od terapije dobio sam samo Demetrin (1/2 po potrebi).
Pre par godina kada mi je radjen EKG lekar je trazio ponavljanje EKG-a i nakon toga, bez mnogo objasnjavanja, konstatovao da je sve u redu i da jednostavno moje srce ima takav "potpis" u stvari takav polozaj.
Uz opsti zakljucak da je "sve u redu" ipak mi izvesnu dozu strepnje i nelagodnosti ostavlja ta nedoreconst i taj "moze biti a ne mora problem". Da li promena na tom delu EKG-a osim astmom, koju nemam, moze biti prouzrokovana necim drugim ozbiljnim (kardiomiopatija??) a da se to ne primeti pregledom slusalicama?? Ili je ipak stvar do polozaja srca, aparata za EKG ili cak problema sa elektrodama EKG-a i maljavosti grudi kod mene??
Razjasnjenje nejasnoce
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Pogledah EKG. Za vas i za kolege dajem prvo opis, a zatim i tumacenje:
Sinusni ritam, Fr. oko 75/min, levogram. PR normalne duzine. RR' u V1, moguc blok desne grane, ali QRS u V2 uredan. QRS segmenti normalne sirine. ST segmenti uredni, bez elevacije ili denivelacije. T-talasi uredni, osim lake hipervoltaze u V4 i V5. bez znakova za hipertofiju komora.
Tumacenje: Normalan nalaz, lako poviseni T-talasi u navedenim odvodima mozda rezultat napetosti i/ili trenutne hipertenzije.
Prognoza (laickim jezikom, kako najvise volim da razgovaram sa pacijentima): NECE VAS INFARKT jos jedno 50 godina mimnimum, srce radi kao sat, nema sanse da se jave neki preskoci, ulupavanja ili slicno, zivite normalno i bez brige. ne nervirajte se, hranite se sto je moguce zdravije, bezite od cigareta, rekreirajte se koliko mozete, i to je to.
Sve najbolje!
Sinusni ritam, Fr. oko 75/min, levogram. PR normalne duzine. RR' u V1, moguc blok desne grane, ali QRS u V2 uredan. QRS segmenti normalne sirine. ST segmenti uredni, bez elevacije ili denivelacije. T-talasi uredni, osim lake hipervoltaze u V4 i V5. bez znakova za hipertofiju komora.
Tumacenje: Normalan nalaz, lako poviseni T-talasi u navedenim odvodima mozda rezultat napetosti i/ili trenutne hipertenzije.
Prognoza (laickim jezikom, kako najvise volim da razgovaram sa pacijentima): NECE VAS INFARKT jos jedno 50 godina mimnimum, srce radi kao sat, nema sanse da se jave neki preskoci, ulupavanja ili slicno, zivite normalno i bez brige. ne nervirajte se, hranite se sto je moguce zdravije, bezite od cigareta, rekreirajte se koliko mozete, i to je to.
Sve najbolje!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.