Prosle godine u junu mescu iznenada mi je poceo da trni beli,pa plavi kaziprast na desnoj saci. Posle obracanja lekaru stigla sam do reumatologa i koji je na osnovu kapilaroskopije, pozitivnih ANA (+++, centromernog tipa), blago povisene sedimentacije (11) i blago povisenog RF dijagnostikovao Sindrom Raynaud. Prepisao mi je terapiju Pronison 10mg, Nifelat 20mg, midol 25mg. Posle mesec dana na kontroli ANA je bila pozitivna (+, homogenog tipa). Sledeca tri meseca terapija je smanjena na Pronison 5mg, Nifelat 20mg, midol 25mg. Posle toga, u oktobru, su mi radili kontrolnu kapilaroskopiju (nalaz uredan) i analizu krvi ANA pozitivna 1:20, svi ostali nalazi uredni. Iskljucen mi je pronison, a od decembra ne uzimam nikakvu terapiju. Pre neki dan sam ponova kadila kontrolnu analizu krvi ANA je negativna

, ali je su sad pozitivna nek anticentromerna antitela (do sada ih nisam radila). Posto mi je doktorka na odmoru do kraja februara molim vas da mi odgovorite ima li mesta panici? Da li ovaj nalaz ukazuje na neko drugo oboljenje

? Da li je neophodno da odmah krenem sa nekom terapijom ili je moguce da sacekam doktorku da se vrati? Ukoliko je mouce odgovoriti laiku: sta su uopste ta anticentromerna antitela.
Hvala