pusenje i krvni sudovi

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
hyoki
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 20, 2008 12:37 pm

pusenje i krvni sudovi

Post od hyoki »

cao

imam 26 god i pusim 10 god. prije 3-4 godine pocinje da se desava jedna stvar. naime, kad uzmem dim cigara osjetim iritaciju (blagi bol) u grudnom kosu, lijevo od grudne kosti. to je pocinjalo da bude ucestalo a od prije godinu - dvije se desava jos jedna stvar. kad udahnem dim cigara osjetim blagi bol - iritaciju u nekim krvnim sudovima - unutrasnja strana mishke lijeve ruke, desne ruke, ispod pazuha. bukvalno kad uzmem dim kao da te cestice prostruje i nesto rade krvnim sudovima. to je postalo sve ucestalije, maltene svakodnevna pjava. bio sam kod doktora jer sam se uplasio da nisu pluca zbog grudnog kosa ali doktorica mi je rekla da nisu i da bi trebalo da vodim racuna o ishrani (vec 4 -5) godina imam jako povisen holesterol i da prestanem da pusim. ponekad me boli i kad ne pusim. najvise me boli kad trcim, pocne posle par minuta i bol u grudima se samo pojacava. moze li neko da mi objasni (makar da pokusa) o cemu se radi i sto treba da radim?

hvala
hyoki
Novi član
Novi član

Re: pusenje i krvni sudovi

Post od hyoki »

ima li koga? :D
Presretac
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 12, 2010 9:57 pm

Post od Presretac »

hyoki napisao:ima li koga? :D
Nisam lekar. ali posto vidim da se niko nije javio da dam komentar na ovo.
Moguce je da je pusenje i povisen holesterol smanjilo protok krvi kroz krvne sudove njihovim suzenjem i samim tim izaziva slabije snabdevanje srcanog misica krvlju sto je izrazajnije u naporu jer postoji potreba za vecom kolicinom krvi samim tim i kiseonikom koju srce ne dobija i javljau se bolovi.
Da pojasnim onako laicki kako sam ja to razumeo.
Kada si ti u stanju napora protok krvi kroz srce mora da raste srazmerno tom naporu ako sve funkcionise kako treba medjutim ako krvni sudovi nisu prohodni iz nekog razloga npr. holesterol i pusenje su ucinili svoje pa su krvni sudovi zakrceni natalozen je plak na zidove istih sto je najverovatnije tvoj slucaj ili pak prejako srce vise steze ovo je slucaj kod trniranja i sporta sto nije tvoj slucaj, kroz te krvne sudove javice se manji protok nego sto je uobicajno u stanjima napora ovo se zove Ishemija. Posto ti osecas bolove u naporu verovatnoje ishemija u pitanju. Prvo radis EHO srca kod kardiooga tu se da li je sve u redu sa komorama aortom itd ima tu svasta nesto, pa onda radis test operecenja da se vidi ima li ishemije ili nema, to ce detektovati EKG u stanju napora.
Da se razumemo bolove u naporu mozeizazvati i neka viroza.
JA sam to tako shvatio, strcnjaci kojih ovde ima ce me ispraviti ako sam nesto lose rekao ili razumeo. Ovo je neko moje logicnorazmisljanje od ongoa sto sam imao prilike da procitam u nekoj literaturi.
Ono sto bi ti trbalo da uradis je da momentalno prestanes da pusis jer i odes kod kardiologaga koji ce uraditi detaljan pregled i tako saznati zasto dolazi do toga.
Cigarete momentalno da bacis dok jos vecu stetu nisi napravio.
Mlad si moze da se stanje popravi terapijom, menjanjem zivitnih navika i sportom ako lekar proceni da si za sport sposoban i u kojoj meri.
Presretac
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 12, 2010 9:57 pm

Post od Presretac »

hyoki napisao:ima li koga? :D
PS:
Nemoj pogresnorazumeti da nesto pametujem ovo sto sam ti rekao, ne mora biti tacno jer mi to nije struka.
Malo sam se edukovao jer sam imao licno nekih problema Coxakie pre 10tak god a kako srpski lekari nisu bas rasololozeni da odgovaraju na pitanja morao sam i ja nesto da procitam, pa sam na osnovu toga napisao ovo.
Opet kazem moras pitati nekog doktora, jer ove moje informacije ne moraju biti tacne.

Ono sto je tacno i sigurno od svega ovoga je apsolutno i bez odlagajna momentalni prekid pusenja. Ne smanjivanje broja popusenih cigareta nego prestanak, ni jedan jedini dim. I kloni semesta gde se pusi koliko god mozes. Ovo ce ti svaki lekar reci.
hyoki
Novi član
Novi član

Post od hyoki »

presretac hvala na skroz korektnom i logicnom odgovoru. mislim da sam tih stvari manje vise i sam svjestan i samo je pitanje moje odluke...ako ima neko nesto da napise neka uradi to slobodno
nera17
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 29, 2013 4:51 pm

Post od nera17 »

Brate moj imama isti problem !

Zovem se Nermin usput , imam 17 godina , pusio sam , al prestao na kratko , i nekad kad zapalim isto osjecam blagi bol u grudima nekad samo lijeva strana nekad desna nekad obje , kad nepusim duze vrijeme i kad radim nesto prestane .. Ija se pitam sta je , ali ovaj covjek sto kaze dotok krvi moguce je to ,jer takode kad pijem tecnost . isto bol se ublaziii kao da prodje kroz jednjak hladna voda isto koda mi je jednjak sprzen :)) . opet neznam mladi sam od tebe pozz
Odgovori