Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.
Željela bi prije sve reci da mi je jako drago što sam naisla na takav portal gdje se razmjenjuju iskustava.
Eto meni je diagnosticiran prije 7 god blagi prolaps mitralna valvule uz Mr 1+ razlog posjeta kardilologu su bila cesta preskakanja srca. Presakakanja su prestala do prije godinu dana kada sam promjenila posao i bila jako opterecena njime jer inace radim voditeljica poslovnice. Bila sam kod kardilologa nalaz UZv je isti kao i prvi, Holter 24h zabilezeo 11 SVES , 7 VES I jedan par . Smetnje provodnjom desnom granom . Pri višim frekvencijama infederalna ST depresija. LJijecnik je rekao da je nalaz u redu i da trebam ne osluskivati svoje tijelo te da ce tegobe sama nestati, nije mi propisana nikakva terapija osim uzimanje Mg. Moram napomenuti da sam dosta nervozna i da jako brzo planem. Danas danas tegobe su prisutne , preskakanje , treperenje srca uz kojeg znam imati vrtoglavicu traje svega par sec. Jako sam zbarinuta za moje stanje lijepo bi molimo misljenje ...?!
s obzirom na detaljan kardioloski pregled - tegobe su posledica anksioznosti, i treba da ih resavate uz pomoc psihologa/psihijatra.
prolaps mitralne valvule je stanje koje ima vise ljudi nego sto mislite, prakticno to je jedna anatomska varijacija. u vezi sa tim treba da imate na umu samo to da pre svake hirurske ili druge operativne intervencije uzmete antibiotsku zastitu, i da redovno odlazite na kontrole.
ja sam imala postpuno iste probleme prije dvije godine, nalazi su pokazali da nema nista. sada kada malo analiziram to vrijeme bila sam pod velikim stresnom na poslu. stres se je smanjio, smanjile su se i moje tegobe ali ne sasvim i sada imam povremeno preskakanje srca i osjecaj nedostatka kisika i vrtoglavice, bas mi se danas zanebasalo. a nalazi? nema nista?!
Hvala na odgovorima .
Procitavsi poruku već mi je laknulo mada u trenutku kada se jave teboge panika me uhvati i jako teško je ostati pribran.
Inace sam bila na psihoterapijama prošle godine moram reci da sam se osijecala bolje , morat cu krenuti opet .
Kondicija mi je dosta loša ,željela bi je poboljšati, da li uz prolas je dozvoljeno baviti se pilatesom?
Zelela bi znati sto tocno znaci Mr 1+ , i nespecificiran blok desne grane , i da li se ot toga mogu imati kakvi simptomi ?
Zadnjih par dana imam osjecaj pristiska u vratu sa lijeve strane ispod celjusti i jace me zalupa srce, te osjecaj kao da mi lijevom stranom krv kola brze nekako jako cudan osjecaj koji me potpuno plasii.
zdravo svima , i meni su takodje pre par dana nasli prolaps i ehogeniji zadnji zid srca . ranije sam pila 80 mg. propanolol , sada pijem 5mg cincorn , neznam cini mi se da mi ni to ne pomaze jer moji otkucaji su i sa tim lekom jako veliki , u stanju mirovanja znaju preci prko 100, naravno mislim sa lekom . nesmem ni da pomislim sta bi bilo da nepije ni jedan lek. E to je sve od koksaki virusa koji je aktivan vec 9 . meseci.. pozdrav
tacak,
ne shvatam zasto je propranolol zamenjen za concor?! prema preporukama, za prolaps m.v. se propisuje propranolol (zbog simptomatologije je potrebna neselektivnost preparata)
Izgleda da je to nova moda. I meni je napravljena ista zamena ali je ja nisam ispostovala na srecu jer mi je neurolog trazio povecanje doze propranolola.
ukoliko nema nikakvih simptoma od strane srce, a ni drugih senzacija (pulsiranja, itd..) ima smisla uvesti concor. u ovom slucaju je trebalo ostaviti neselektivni bloker-propranolol.
andjelija, meni se cini da ste vi spominjali presolol?
drbgd napisao:andjelija, meni se cini da ste vi spominjali presolol?
Ne, doktore! Concor Cor 2.5 po 1/2 ujutru je bilo u mom slucaju. Takodje imam prolaps + priraslice.
Doktorka je bas i rekla da mi zbog toga menja lek, kao da malo bolje zastitimo taj zalistak. Za sada ne osecam narocito poboljsanje, cini mi se da mi je sa Propranololom bilo bolje.
nismo se razumeli-mislio sam da je sa presolola predjeno na concor...
concor je nacelno lek novije generacije, koji polako "preuzima" indikacije za koje su nekada propisivani beta-blokeri starijih generacija ALI, za prolaps u protokolima ostaje akcenat na neselektivnoj blokadi, dakle lek izbora je PROPRANOLOL, kazite dr da vam je od njega bolje