Prolaps Mitralne Vavule
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Dec 04, 2013 12:37 pm
Prolaps Mitralne Vavule
Pozdrav.Na sportskom pregledu mi je ustanovljen blag prolaps mitralne vavule,na uz srca mi je sve u opsezima,radio sam i uz stitaste i abdomena,sve ok,na ekg-u mi je vidjeno inkompletni bolk desne grane,uradio sam test opterecenja koji je super prosao,nije bilo patoloskih promena na ekg-u..rekli su mi da smem da se bavim svakim vidom aktivnosti,ali da bi bilo dobro da ponovim kardioloski pregled za 6mes(uz srca,ergonometriju i ekg),cisto da vide kako se srce ponasa i kojih ce promena biti jer planiram da treniram pa da se uporede rezutlati...propustio sam da ih pitam da li se prolaps moze pogorsati fizickom aktivnosti,trcanje,kardio treninzi,dizanje tegova..hvala svima 

Re: Prolaps Mitralne Vavule
Postoje jasni ehokardiografski kriterijumi za prolaps mitralne valvule tj nekog od listica. Ako ti kriterijumi nisu zadovoljeni onda je i ta dijagnoza pod znakom pitanja. Cesto se na ehokardiografskom pregledu vidi diskretno pomeranje listica iza tzv koaptacione linije, ali bez kriterijuma za prolaps. Ako postoji prolaps, vazno je da li postoji i vracanje krvi iz leve komore u levu pretkomoru u sistoli tzv mitralna regurgitacija (MR) i kog je stepena, to nisi pominjao. Ukoliko postoji prolaps, a narocito ako je pracen vracanjem krvi, onda postoji strukturni problem valvule koji ce se vremenom pogorsavati, a fizicka aktivnost moze to da ubrza. Mozda bi trebalo da uradis ekspertski ultrazvuk srca u nekom od tercijarnih centara, npr Dedinje ili KCS.
Prolaps mitralne valvule moze biti udruzen i sa poremecajima ritma tako da savetujem da uradis i 24h Holter EKG.
Prolaps mitralne valvule moze biti udruzen i sa poremecajima ritma tako da savetujem da uradis i 24h Holter EKG.