Preventiva prosirenim venama

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
daughter of a preacher ma
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 05, 2009 11:39 am

Preventiva prosirenim venama

Post od daughter of a preacher ma »

Kao sto naslov teme kaze - kakva je preventiva razvijanju problema prosirenih vena?
Imam sve predispozicije za ovu muku. (mama, baba i citav zenski deo familije) a vec mi se na nogama pojavljuju ispucali kapilari i vene u nekim delovima postaju vidljive. A imam 22 godine.
sta je uopste uzrok ovog problema?

i da li postoji neki caj/krema/vezba da se ovaj problem resi/smanji/spreci?

Hvala puno!

Pozdrav! :)
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Re: Preventiva prosirenim venama

Post od drbgd »

imate geneticku predispoziciju.
izbegavajte dugo nepomicno stajanje u mestu, kao i dugo sedenje sa nepomicnim i prekrstenim nogama. u pomenutim polozajima krv kod osoba sa predispozicijom pogotov, opterecuje zaliske u venama, koji vremenom popustaju (i tada se vide kao varikoziteti). kada ste bas prinudjeni da stojite ili sedite, povremeno se izdizite na prste i ostanite u tom polozaju neko vreme, jer tako misici pravilno usmeravaju protok krvi.
korisne su i carape za osobe sa prosirenim venama koje su u poslednje vreme i estetski prihvatljive - one treba da stoje pored kreveta, i ujutru nakon budjenja da se - dok ste jos u lezecem stavu-odmah navuku na noge (poenta je da noga ne dotakne tlo). za njihovo nosenje, tj. za potrebu njihovog nosenja treba da vas pregleda vaskularni hirurg.
daughter of a preacher ma
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 05, 2009 11:39 am

Re: Preventiva prosirenim venama

Post od daughter of a preacher ma »

Drbgd, hvala Vam na odgovoru!
Odgovori