povišeni krvni enzimi i upala srčane ovojnice i mišića

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Sandra
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 19, 2002 1:00 am

povišeni krvni enzimi i upala srčane ovojnice i mišića

Post od Sandra »

Kćerka mi je u četvrtak imala povišene enzime (4,6). Danas su joj pali na 3,5, a normalne su vrijednosti, tako su joj rekli u bolnici, 0,6. Trenutno je u bolnici, rad srca stalno mjere s onim aparatićem (ne znam kako se zove :(). Uglavnom, molila bih ako mi netko može reći koje su posljedice takvih upala, kako se liječe i slično. Koliko sam uspjela pročitati ovako na internetu, povišene vrijednosti enzima znače odumiranje tkiva, a ona ima 23 godine. Molim Vas pomozite ako možete...u bolnici baš i ne objašnjavaju previše :( Unaprijed hvala!
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

cerka vam najverovatnije (u medjuvremenu ste sigurno kompletirali dijagnostiku) ima miokarditis. to znaci da je neki od virusnih uzrocnika (koksaki je medju cescima i najsirem krugu ljudi najpoznatiji) osim uobicajene lokalizacije (creva, grlo...) napao i srcane strukture.
poviseni enzimi znace odumiranje tkiva, ali je ono u ovom slucaju tackasto i nije uvek ono osnovi uzrok zdravstvenih problema u toku bolesti a kod nekih i kasnije. odumiranje tkiva u infarktu - ono o cemu pretpostavljam da ste citali i da vas plasi je mnogo masivnije, i vrednosti porasta enzima su nekoliko stotina puta vece, a nekada i nekoliko hiljada.
bolest je nepredvidiva, a osoblje u bolnici ce znati da odreaguje na sve njene tokove.
na ovom istom odeljku (kardiologija) imate podforum "anksioznost posle virusa" kome se mozete pridruziti jer ce ucesnici foruma koji su mahom i sami imali iskustva sa ovim oboljenjem znati da vam daju korisne savete u smislu psiholoskog suocavanja sa bolescu i njenim prihvatanjem i jacanjem koje je neophodno za borbu!
Sandra
Novi član
Novi član

Post od Sandra »

Puno, puno Vam hvala. U međuvremenu se stanje prilično stabiliziralo, enzimi su na normali, ali je ona još u bolnici. Čekamo nalaz krvi koji bi trebao pokazati o kojem je virusu riječ. Sad mi je malo lakše, jer u bolnici su mi jučer rekli da je moguće da će proći bez posljedica. Ipak, nisu još ni u šta sigurni jer pretrage nisu gotove. Još jednom puno hvala.
S poštovanjem,
Sandra
Sandra
Novi član
Novi član

Post od Sandra »

U međuvremenu je nakon 12 dana u bolnici, puštena kući. Nalazi krvi još nisu došli, a ona se svako toliko žali na otežano disanje, bol u lijevoj dojci (u dijelu prema pazuhu), temperatura je oko 37,1, Papa test nije dobar (CIN I). Zabrinjava me što ne znamo uzrok takvog stanja, a iz bolnice je otpuštena s dijagnozom akutni mioperikarditis. Liječnik joj je preporučio normalan život, uključujući i odlazak na fakultet, a zabranio je samo bavljenje sportom.
Znam da je ovako teško davati mišljenje, ali molila bih Vas ako možete komentirati to stanje. Prilično smo zabrinuti. Unaprijed hvala i lijepi pozdrav,
Sandra
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

uzrok njenog stanja je virus koji je probio imunoloske barijere koje u vecini slucajeva ne uspeva da probije. vasoj cerki je potrebno mirovanje i delovanje na podizanje imuniteta. takodje treba da se ona i vi pomiri sa cinjenicom da ce ovo promenjeno stanje potrajati - duze ili krace, tesko je reci.
potrebno je da se svi naoruzate strpljenjem, a u slucaju da su tegobe izrazenije nego sto je uobicajeno, ili se pojavi neka nova ponovo se javite kardiologu.
Sandra
Novi član
Novi član

Post od Sandra »

Puno, puno Vam hvala. Evo, sad je i ona pročitala odgovor, pa Vam i ona zahvaljuje. Svako dobro i lijepi pozdrav,
Sandra
Korisnikov avatar
peniko
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 2:38 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od peniko »

Bez brige Sandra. To je nesto sto se skoro svakome desi u zivotu jednom ili dvaput. Mirovanje, puno voca i uradite pretragu na adenoviruse, a ako stanje potraje duze od mesec dana, javite se kardiologu. Mene je zadesio koksaki i imao sam vrednost 7.7, a najgora varijanta je koksaki koji opet nije ekstremno teska stvar u najvecem broju slucajeva. U najboljem slucaju (a verujem da se o takvom radi), Vasa cerka ce za dve-tri nedelje biti totalno zdrava osoba.
Pozdrav
Cogito ergo doleo....
Sandra
Novi član
Novi član

Post od Sandra »

peniko napisao:Bez brige Sandra. To je nesto sto se skoro svakome desi u zivotu jednom ili dvaput. Mirovanje, puno voca i uradite pretragu na adenoviruse, a ako stanje potraje duze od mesec dana, javite se kardiologu. Mene je zadesio koksaki i imao sam vrednost 7.7, a najgora varijanta je koksaki koji opet nije ekstremno teska stvar u najvecem broju slucajeva. U najboljem slucaju (a verujem da se o takvom radi), Vasa cerka ce za dve-tri nedelje biti totalno zdrava osoba.
Pozdrav
Peniko, hvala puno na savjetu. Jeste li vi sada dobro?
Super vam je ovaj potpis, već dugo nisam vidjela tako nešto optimistično.
Korisnikov avatar
peniko
Aktivan član
Aktivan član

Post od peniko »

Ma da, OK sam. Optimizam je osnovna potreba coveka. Kao vazduh, voda, hrana... Ja samo udovoljavam svojim potrebama :D
Kako je cerka danas?
Pozz
Cogito ergo doleo....
Sandra
Novi član
Novi član

Post od Sandra »

Još uvijek nismo dobili nalaze krvi, tako da još ne znamo o kojem je virusu riječ. Da čovjek ne povjeruje, treba im gotovo tri tjedna da naprave nalaz. Nju sve nešto bolucka na lijevoj strani, malo glava, malo rame, bubreg...Miruje kod kuće, ne ide na faks...svi smo već pomalo živčani jer nikako da nam kažu što je točno uzrok.

Što se tiče optimizma, ja sam uvijek za :D . No, ovakve me stvari pogode, a i sama sam kao Jeremija iz Alan Forda. Lani sam operirala kralježnicu i još nisam 100 posto fit. Na svoj se račun šalim i sve dobro podnosima, ali ovo s kćerkom me ipak brine.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

testovi za virusne analize su skupi i ceka se da se napuni ceo kit. kada budu imali dovoljno pacijenata ciji uzorci ce napuniti, uradice analize....
cekanje jeste neprijatno. posto je uzrocnik vrlo verovatno virus, a protiv virusa (osim za herpes i malobrojne druge) za sada ne postoje lekovi -preostaje vam strpljenje, mirovanje, vitamini...
Sandra
Novi član
Novi član

Post od Sandra »

Hvala Vam na savjetu. Zbilja sam sretna što postoje ove stranice i što Vi ovdje, dobri ljudi, pomažete s komentarima i savjetima. Vjerujem da Vas čitaju svi sa prostora bivše države jer drugih ovako kvalitetnih stranica nema. U svakom slučaju, ja često navratim :D
Korisnikov avatar
peniko
Aktivan član
Aktivan član

Post od peniko »

Kako je cerka Sandra? Jesu li stigli rezultati? Btw, odakle ste Vi?
Cogito ergo doleo....
Sandra
Novi član
Novi član

Post od Sandra »

Hvala na pitanju Peniko, trenutačno je relativno dobro, pa je danas čak otišla napisati i jedan kolokvij. Jutros su napokon stigli nalazi, ali ne za sve viruse. Uglavnom, pozitivna je na virus parotitisa-lgG, virus morbila IgG, rubele IgG i varicella zoster virus IgG. Za HSV1,2-EIA,CMV-EIA,EBV-EIA i M.pneumoniae nemaju reagensa, pa nema ni nalaza :cry:
Molila bih ako mi netko može protumačiti ove viruse na koje je pozitivne. Ja sam sad na brzinu malo gledala na internetu, ali iz onog što je objavljeno ne mogu zaključiti koliko je sve to opasno, pogotovo što su 4 virusa u kombinaciji. Unaprijed hvala....

Peniko, iz Zagreba sam, gdje je zdravstvo, pretpostavljam kao i u drugim državama u okruženju, u priličnom kolapsu. Za spec. preglede se čeka mjesecima, evo nema reagensa i tako u krug. Brza se dijagnoza može relativno brzo dobiti samo kad si u bolnici, a u suprotnom - može se oboliti i na živce zbog silnog nerviranja.
Korisnikov avatar
peniko
Aktivan član
Aktivan član

Post od peniko »

Iiiiii.... A ja mislio da je tamo bolje.... Toliko o mom mastanju kako cu, ako ovde bude jos losije, da zapalim u Hrvatsku. :D :D :D Pozdrav i javite sta se desava.
Cogito ergo doleo....
Odgovori