Povisen pritisak

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Xurm
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 19, 2013 8:12 pm

Povisen pritisak

Post od Xurm »

Pozdrav, imam 15 godina i povisen mi je pritisak, na desnoj ruci mi cas pokazuje
178 cas 160, na levoj cas 150 cas 140. Puls mi je isto tako visok oko 100, ali vise mislim zato sto se "uzbudim" pre nego sto hocu da izmerim pritisak, bukvalno kao da imate tremu pred neki vazan "dogadjaj" ili sta ja znam, pa mislim da to vise utice na njega (inace mislim da je oko 70)... Hranim se relativno zdravo sem kada sam u skoli, kod kuce uvek imam i kuvano i povrce i sve sve ali se ne bavim sportom i to ima vec godinu i vise. Dosta provodim vremena za racunarom i mogu za sebe reci da sam veliki hipohondra bukvalno svaki bol, svaku promenu pretrazujem po internetu, pripisujem najtezim mogucim bolestima, (trenutno sam u fazi straha od tumora na mozgu, uskoro ocekujem neki drugi nalet straha od neke druge bolesti) sve dok eto danas nisam izmerio pritisak (jer ranije nisam hteo iz straha ne znam ni ja sta vec)...

Dakle pritisak mi je 150/80/100 (zaokruzio sam) i zeleo bih da cujem savete kako da ga smanjim, koji sportovi su za to dobri, vezbe itd, na plivanje ne mogu jer imam problema sa kozom.

Hvala unapred, verujem da cu ostaviti jos dosta tema sem ove jer kao sto rekoh, hipohondra sam. :))
MarkoKg9
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 26, 2011 12:04 am

Re: Povisen pritisak

Post od MarkoKg9 »

Pozdrav od još jednog hipohondra :)

Prvo - preuveličao si to čini mi se, ako se uplašiš od samog merenja pritiska (što bi?) onda je logično da ti skoči i pritisak i puls, pa zato i dobijaš takve vrednosti pritiska.
Pritisak se meri kada si "okej" tj, ne posle sporta, jela ili neke fizičke aktivnosti, niti onda kada postoji razlog zbog koga si se "uzbudio".
Nemaš razlog da se plašiš merenja pritiska, nije kao da će te pojesti aparat za pritisak. :P
Verovatno si merio sa digitalnim meračem koji obično tako pokazuje varijacije kad god meriš i kome ja ne verujem uopšte. Ništa bez onog klasičnog aparata koji i doktori koriste.

Elem, ako zaista imaš problem sa pritiskom, generalno, onda moraš posetiti kardiologa, uraditi ekg, pa će ti lekar reći šta i kako dalje, mi ovde možemo samo da nagađamo, ali pošto si mlad i baviš se sportom vrlo verovatno da je ovo samo produkt tvoje strane hipohondra. :)
Xurm
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 19, 2013 8:12 pm

Re: Povisen pritisak

Post od Xurm »

Izvinjavam se, potpuno sam zaboravio na ovu temu.
Ne bavim se sportom, sto sam i gore rekao, ranije sam trenirao, ali je to bilo davno, da kazemo zasigurno od leta (posto na letu, logično, idemo na more, reke, itd) nisam trenirao barem 6 meseci. I sam mislim da mi puls i pritisak skoci od tog uzbudjenja, sta vise, ja se ne osecam uopste lose ali eto... Pritisak jesam merio sa "elektronskim" aparatom. Brat mi je primera radi sportista, trenira redovno i slicno, ali mu pritisak isto varira. :D

Sto se tice odlaska kod kardiologa, nekako nemam zelje da se nateram, niti da kazem mojima jer ne bih da pravim od toga nesto "preterano". Verovatno bi mi se "stanje" poboljsalo kada bih poceo da treniram nesto ali ono, kao sto rekoh, ni ne osecam se lose ali eto taj visok pritisak me je "naterao" da otvorim temu.
Odgovori