Imam 32 godine, visok sam 183 a imam 73 kg. Pred 10 dana lekar mi je izmerio pritisak (135/95 puls 78) i juce kada mi je merio pritisak je bio isti samo je puls bio 80. Malo mi je povecan i secer u krvi (6.7). Pre ovih merenja nikada ranije nisam imao povecan niti pritisak niti secer. Ne osecam nikakve tegobe. Nisam preterano fizicki aktivan, kasno lezem i kasno ustajem, ne hranim se bas uvek redovno a i u zadnje vreme sam u jednom teskom periodu briga, nervoze, razocarenja i neizvesnosti. Pretpostavljam da je to kljucni razlog ovakvih nalaza.
Lekar mi je rekao da povedem racuna o nacinu zivota i ishrani (smanjim slatkise i unos soli) i prepisao mi ENALAPRIL od 10 mg. Planiram da uradim i EKG i stres testove da bih proverio srce i krvne sudove.
Interesuje me dali se ovde radi o hipertenziji kao bolesti (napominjem da niko u mojoj blizoj porodici nije srcani bolesnik i nema visok pritisak), dali se ovaj pritisak moze smanjiti i normalizovati promenom nacina zivota i dali cu morati da pijem lekove za regulisanje pritiska do kraja zivota? Veoma sam zabrinut zbog ovoga pa Vas molim da mi odgovorite sta treba da radim.
Hvala Vam unapred na odgovoru.
povisen krvni pritisak
Re: povisen krvni pritisak
A sta ja da kazem sto imam konstantno pritisak 150/100... Imam 23 godine.
Ljudi nemojte biti toliko strasljivi... 135/95 je u granicama normale.
Ljudi nemojte biti toliko strasljivi... 135/95 je u granicama normale.
Re: povisen krvni pritisak
vodite racuna o nacina zivota.vi ne ste bolestan od hipertenzije i dijabeta.vasa nervna napetost dovodi do pojacana stimulacija vegetativnog nernog sistema potocno simpatikusa,i projavlje takve simptome.spijte redovno,uzimajte redovito obroka,ako pusite cigareta namalite pusenje,vise fizicka aktivnost,manje kava i po potreba uzimajte talete alprozolam od 0,25mg.kod vas nema mesta za panike i ne pijte terapije protiv visokog tlaka ako stvarno je toliko krvni tlak.