potreban savet

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Rolon
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 11, 2012 4:09 pm

potreban savet

Post od Rolon »

Postovani,

Imam 29 godina, odlicnog zdravstvenog stanja, krvna slika perfektna, sportista sam rekreativac. Moj jedini problem je sto sam veliki tremaros i lako se uzbudim, bilo da sam na ispitu, sa devojkom koja mi se svidja, ili upadnem u neku raspravu. U tom trenutku srce mi ubrzano lupa. Ujedno imam iracionalan strah od merenja krvnog pritiska i merenja pulsa. Pre 10-ak godina sam iz radoznalosti merio puls i pritisak sa prijateljima i osetim sam veliki strah. Pritisak je bio oko 140-90 a puls oko 140. Nakon pola sata, kada sam se smirio, pritisak je bio 125-80 a puls oko 80. Puls u mirovanju mi je oko 72-75. Jedno vreme sam prevazisao taj strah i pritisak mi je bio oko 120-80, puls u normali. Medjutim, nakon stresnog perioda zbog nekih privatnih problema strah od merenja pritiska se opet javio. Ponekad uspem da se smirim i onda iznosi oko 125-75. Ali eto, nakon toliko godina, srce mi opet u odredjenim situacijama ubrzano lupa - kada se iznerviram ili kada dodje do prevelikog uzbudjenja. Isao sam kod kardiologa i radjen mi je EKG, rekli su mi da je sve u redu, da sam zdrav i da nema potrebe za ultrazvukom srca. Nemam pratecih simptoma - gusenja, drhtanja, malaksalosti i i nesvestice, samo lupanje srca. Nakon par sekundi do par minuta puls se smiri. Moje laicko misljenje je da imam blazi oblik anksioznosti uz blagi oblik neurovegetativne distonije, posto se ponekad desi da puls raste prilikom neocekivanog zvona na vratima, jedno vreme sam se plasio i guzve i otvorenog prostora, ali sam uz pomoc tehnika disanja to prevazisao. Moje pitanje je - da li ovo povremeno ubrzanje rada srca moze da steti srcu? Ako moze, da li moram da uzimam neke preparate za smanjenje otkucaja, ili je to normalna reakcija organizma? Napominjem da lekove za smirenje nisam koristio, samo blage cajeve od maticnjaka, sumece tablete magnezijuma i sto vise voca i povrca. Ne pijem i ne pusim. Hvala na odgovoru.
Odgovori