Pomoc!!!!

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
daca1122
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 09, 2013 9:14 pm

Pomoc!!!!

Post od daca1122 »

Molim vas za pomoc... Vec 1,5 god unazad kad-kad osetim preskakanje srca,ne cesto i par puta sam osetila (zadnji put pre nekih 3.5 meseca) kako srce kao da nemoze da pumpa dovoljnu kolicinu krvi,neznam kako drugacije da pojasnim (ali kao kada slamcicom pijemo pa na dnu case sto ostane sa tecnoscu uvucemo kiseonik u slamcicu,kako kada srce... ) :(
Izvinjavam se ali nisam znala kako drugacije da pojasnim da me neko razume. U sestom mesecu sam trudnoce,imam 25 god,probleme sa pritiskom nemam. Prethodna trudnoca uredna. Molim vas za savet... da li treba da se obratim doktoru ili nije nista strasno u pitanju. Ima li neko slicne siptome?
Nataš@
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm

Re: Pomoc!!!!

Post od Nataš@ »

Kardiolozi će znati više, ja samo znam iz ličnog iskustva da to što opisuješ jako liči na prolaps mitralnog zalistka. Ništa strašno, osim što je neprijatno ako se često događa. Ne predstavlja problem ni za trudnoću ni za porođaj. Ja sam se odrekla kafi jer sam videla da je mnogo neprijatnije dok je pijem. Zapravo, sa promenom načina života i zdravijom ishranom ga ni ne osećam.
daca1122
Novi član
Novi član

Post od daca1122 »

Malo pre mi se dogodilo da sam osetila strasnu malaksalost i podrhtavanje,preznojila se i izmerila pritisak i bio je 140\80. popila bromazepam od 1.5mg i bolje mi je,puls mi je bio ubrzan. Da li je ozbiljno,neznam da li ce se ponovo desavati? Da li je potrebno da se odmah javim svom lekaru?
Nataš@
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm

Post od Nataš@ »

S obzirom da si u šestom mesecu trudnoće, posavetuj se sa ginekologom pre nego sa lekarom opšte prakse.
daca1122
Novi član
Novi član

Post od daca1122 »

Hvala na savetu... Javljam sta je rekao doktor,otici cu svakako.
Korisnikov avatar
cardioperf
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Mar 15, 2014 1:05 am
Kontakt:

Post od cardioperf »

Postovana, radi se o tzv. extra sistolama koje vi karakterisete kao preskakanje, desavaju se kod potpuno zdravih osoba ponekad, ukoliko je to cesto morate se posavjetovati sa ginekologom i kardiologom, ali s obzirom da vase srce zbog trudnoce je normalno blago tahikardicno(ubrzano) ne bi trebalo da se previse brinete...ubrzan puls je normalan nakon toga jer je prouzrokovan strahom i tim neugodnim iskustvom, o PROLAPSU MITRALNOG ZALISTKA NEMA NI GOVORA!! To je izrazito tesko degenerativno oboljenje srcanih zalistaka....tako da o tome nema ni govora! lijep pozz
daca1122
Novi član
Novi član

Post od daca1122 »

Hvala puno! Porodila sam se 26.2. hipertenzija je u pitanju,problemi sa bubrezima... pa su morali da izazovu porodjaj mnogo ranije,imala sam probleme nedelju dana nakon porodjaja,nisu mogli da mi spuste pritisak ali sada se sve polako dovodi u red :) Pila sam nifelat jutro-vece a sada pijem norvasch. Hvala vam na savetima :)
dadaev
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 10, 2014 2:23 pm

Post od dadaev »

CARDIOPERF, molio bih Vas da mi odgovorite na jedno pitanje. Naime, prije godinu, zbog problema sa kratkim dahom, preskakanjem srca, slaboscu, radio sam ultrazvuk srca (dva puta, kod dva razlicita doktora) i holter. Nalaz ultrazvuka je bio uredan. Holter je pokazao respiratorne aritmije (ceste epizode) i jednu epizodu apsolutne aritmije u trajanju od 20ak sekundi. Brine me apsolutna aritmija jer sam svasta o njoj citao, i da uzrokuje jaci mozdani udar, zbog cega sam udar cesce zavrsava fatalno. Ima 27 godina, fizicki sam aktivan, vracam se u formu i manje-vise sam normalne kilaze (ima neki visak od 3-4 kile). Moze li se ova aritmija javiti i kod potpuno zdrave osobe? Na jednom mjestu pise da je ona pocetni znak slabljenja srca, sinusne funkcije ili tako nesto. Poceo sam rekreativno igrati fudbal, i nije bas da sam malaksao ili slab, samo nisam dugo igrao. Patim od anksioznosti i holter mi je prikazao apsolutnu aritmiju dok sam bio nenaspavan. Nalaz holtera je prikazan kao UREDAN i da izbjegavam ekscitanse. Da li mogu nastaviti sa rekreacijom i treninzima u teretani i da li je ovo pocetak neke slabosti srca ili samo izolovan slucaj? Imam pozitivnu porodicnu anamnezu na kardiovaskularne bolesti (oba roditelja). Hvala
Korisnikov avatar
cardioperf
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Post od cardioperf »

Postovani ja bih ovdje obratio paznju na pozitivnu anamnezu oba roditelja, samo mi niste naveli o kojim dijagnozama je rijec kod roditelja, takodje ne bih rasmisljao o toj kratkotrajnoj apsolutnoj aritmiji kao necemu ozbiljnome, s obzirom da vam je UZ Srca normalan ja bih vam preporucio prije nastavka bilo kakvog vjetzbanja da odradite test opterecenja sa EKG-om, poznatiji kao ERGO Test, ukoliko ga prodjete bez problema, mozete se nastaviti baviti rekreacijom i aktivnije. lijep pozz
dadaev
Novi član
Novi član

Post od dadaev »

Ne znam strucne nazive njihovog stanja. Znam da otac pije diuretike, da ima hipertenziju i imao je "vodu" na srcu, ako se tako moze reci, posto nam je tako receno, vjerovatno da se laicki objasni i razumije. Ima i uvecano srce mislim. Majka ima neki oblik aritmije, blazu hipertenziju nego u oca, i nesto losiji lipidni status (ne alarmantan), ali je i i deblja zena. Nalazi im nisu tu, pa ne mogu naci tacnu dijagnozu, ali znam otprilike kakav im je problem.
I uradicu ergotest. A ovako mogu objasniti sta radim u teretani i van nje. Na fudbalu mogu trcati solidno. Kada idem na trcanje sa drugom koji se nije bavio fudbalom i koji nema nekih zdravstvenih problema (jos je i mrsav) mogu trcati vecim intezitetom nego on i mogu duze trcati. Kada trcim osjecam kratak dah, ali nastavljam, ne osjecam zamor misica nego samo asinhrono disanje. U teretani ne pretjerujem, vise radim vjezbe za noge, a za torzo manje kilaze. Imam nelagodu zbog disanja, kratkog i kao "nedovoljnog". Mislio sam uraditi spirometriju, i eto, uradicu ergotest koji ste predlozili.
Poceo sam se zdravije hraniti, ne pijem, ne pusim (ranije sam se izlagao nikotinskom dimu-pasivnom pusenju, duze vrijeme, ali ni to ne radim vise). Lipidni status mi je dobar, glukoza je dobra. Hvala Vam na odgovoru.
Korisnikov avatar
cardioperf
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Post od cardioperf »

s obzirom na ovo navedeno, pored ergo testa ne mislim da je losa zamisao uraditi i test kapaciteta pluca(spirometrija). pozz
dadaev
Novi član
Novi član

Post od dadaev »

Hvala Cardioperf :)
Korisnikov avatar
cardioperf
Stalni član
Stalni  član