Moze li mi se obratiti neko od lekara kome bih poslao skenirane ekg nalaze, kako bi mi ih malo bolje rastumacio.
Hvala unapred.
Pomoc oko citanja nalaza.
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Jul 10, 2008 9:05 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Da li Vam mogu poslati skenirane ekg nalaze, koje sam radio vise puta ali ih nisu gledali kardiolozi vec pulmolozi... a oni kako sam shvatio nisu uspeli naci nikakvu alarmantnu situaciju... Vec par meseci imam zdravstvene smetnje, i nikako ne mogu otkitin uzrok tome. Imam 25 godina.
Od kako su mi se javili ti problemi, skroz sam promenio nacin zivota...
Pored ekg-a, radio sam i laboratoriju, lipidne analize, hormone stitne zlezde. Vecina nalaza je uredna, holesteroli su (neki, ne svi) blago povecani. Trigliceridi su jednom prilikom bili oko 3.8, drugi put 4.18...
Radio sam i exo srca. Tada mi je kardiolog prepisala minimalnu dozu konkora. Usput, pritisak tada je iznosio 150/90. Nisam je mogao ubediti da je to zbog straha, i da mi je pritisak obicno 120/80... Ponekad padne i ispod toga, tada osetim druge tegobe ali i to je prolazno. Mislim da reagujem i na promene pritiska u atmosferi.. sta znam... Lek nisam uzimao (oborio bimi pritisak!!!), a tahikardija se javlja povremeno. Obicno to regulisem disanjem. Maksimalno sam merio puls od 120 odkucaja u min. Ponekad puls nije dobro punjen... tada obicno i imam smetnje o kojima pricham, a one bivaju nekas slabijeg nekad jaceg intenziteta.. ponekad je to praceno i blagom nelagodnishcu u grudnom koshu, kao neko stezanje. nekad se javi bol, ali skroz levo, sto ne bi trebalo da uzrokuje srce,,, vrlo cesto te tegobe prati i strah da cu prestati da dishem, a tada se srchani ritam intenzivira...
ranije sam uzimao brufen usled glavobolja, ali od kako mi se desilo da kontinuirano imam tegobe prestao sam da ih pijem...
inace sam pusach, i malko gojazan.... fizichki neaktivan...
Sve u svemu, meni samo treba pomoc oko detaljnog citanja EKG-a, pa bih Vas zamolio da mi oko toga pomognete. To mogu elektronski poslati e-mailom, jer je nemoguce attachovati sliku na forumu...
Od kako su mi se javili ti problemi, skroz sam promenio nacin zivota...
Pored ekg-a, radio sam i laboratoriju, lipidne analize, hormone stitne zlezde. Vecina nalaza je uredna, holesteroli su (neki, ne svi) blago povecani. Trigliceridi su jednom prilikom bili oko 3.8, drugi put 4.18...
Radio sam i exo srca. Tada mi je kardiolog prepisala minimalnu dozu konkora. Usput, pritisak tada je iznosio 150/90. Nisam je mogao ubediti da je to zbog straha, i da mi je pritisak obicno 120/80... Ponekad padne i ispod toga, tada osetim druge tegobe ali i to je prolazno. Mislim da reagujem i na promene pritiska u atmosferi.. sta znam... Lek nisam uzimao (oborio bimi pritisak!!!), a tahikardija se javlja povremeno. Obicno to regulisem disanjem. Maksimalno sam merio puls od 120 odkucaja u min. Ponekad puls nije dobro punjen... tada obicno i imam smetnje o kojima pricham, a one bivaju nekas slabijeg nekad jaceg intenziteta.. ponekad je to praceno i blagom nelagodnishcu u grudnom koshu, kao neko stezanje. nekad se javi bol, ali skroz levo, sto ne bi trebalo da uzrokuje srce,,, vrlo cesto te tegobe prati i strah da cu prestati da dishem, a tada se srchani ritam intenzivira...
ranije sam uzimao brufen usled glavobolja, ali od kako mi se desilo da kontinuirano imam tegobe prestao sam da ih pijem...
inace sam pusach, i malko gojazan.... fizichki neaktivan...
Sve u svemu, meni samo treba pomoc oko detaljnog citanja EKG-a, pa bih Vas zamolio da mi oko toga pomognete. To mogu elektronski poslati e-mailom, jer je nemoguce attachovati sliku na forumu...
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Jul 10, 2008 9:05 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

tegobe hronoloshki:
pre mozda dve godine sam bio strashno opterecen raznim obavezama, i onda mi se desilo da sam bio skroz klonuo, osecao sam nenormalni umor, a pri prvom snu sam se budio tako sto bih osetio da mi srce kao zastane, a onda jednom jache udari i krene posle da kuca malo ubrzanijim ritmom, sve dok se ne normalizuje. to je naravno pratio i strah... osecao sam umor i pri lakim stvarima koje sam radio, tipa dok pricham na chasu,, budkvalno osetim da cu prestati da disem... bolove u grudima ili nista slicno nisam imao.. e da, imam bronhitis kao posledicu upale pluca prelezane u ranom detinjstvu,,, i alergijske napade gusenja na polen, prasinu, .. radio sam alergotest pre par godina,,,
posle nekog vremena se sve to normalizovalo i nisam imao nikakve probleme do negde marta meseca
usput, prosloga leta sam jednomu busu u kom je bilo jako zaguslivo hteo da se onesvestim, ali to nisam povezao sa srcem....
jesenas sam imao saobracajku, a posle toga sam imao probleme sa voznjom, to me je uznemiravalo, a reagovao sam tako sto mi je puls bio ubrzaniji....
e negde, ne negde vec 16. marta mi se ponovila situacija iz busa: odjednom sam se preznojio, i umalo se nisam onesvestio, bukvalno sam naterao sebe da dishem. osetio sam da su mi otkucajisrca bili jaki, ali sam to pokusao da smirim tako sto sam disao duboko.... i smirilo se..
e od tad su krenuli problemi sa kojima se sada borim:
ponekad osetim stezanje u grudima, iliprobode skroz levo.... puls ume da varira, i ponekad ode do 120/min. hvatao sam ga kad sam radio ekg-e obichno izmedju 100-115, a ekg-e sam radio najcesce kad osetim tegobe i tad otrchim kod keve na posao...
e sad fora je sto mi te ekg nalaze gledala jednom internista, i par puta ljudi koji su pulmolozi. usput mi je jedna doktorica rekla da oni mogu da prepoznaju vece komplikacije, ali bas da detaljno gledaju te nalaze ne mogu adekvatno...
e onda su mi oni zakazali i pregled na kardiologiji, pa me je tamo doktorica slushala, gledala ekg, i uradila exo srca. (nisam dobio nista na papiru sem jednog specijalistichkog izvestaja gde je odredila terapiju konkorom, zbog tahikardija i usput mi je rekla kako ce mi on mimo tahikardije regulisati i krvni pritisak koji je tada iznosio 150/90 (za 90 nisam siguran)

zbog toga sam odlucio da ne uzimam konkor... tahikardije se inache javljaju s vremena na vreme, ne stalno.. a pritisak je skroz normalan...
e posle tog pregleda sam putovao u ohrid, tamo mije uglavnom bilo ok, sem sto sam jednom imao ta preskakanja, ali je sve bilo ok.
medjutim, drugi put isto na ohridu su mi se jos prve veceri javila ta preskakanja, a sutradaan sam usao u vreo auto i umalo se nisam onesvestio. tada mi se po prvi put javio i jak bol u grudima, koji je trajao ne vishe od 5 min. (dok nismo klimatizovali auto)...bol tog intenziteta sam osetio samo tada.
blovi koji mi se ovako jave su malog intenziteta, ali uzmenoravaju me...
e da, negde pocetkom aprila sam se jednom probudio u panici, sa tahikardijom, i sitnim probodima, uzeo mobilni da se zabavljam dok me ne savlada san, i slucajno pozalio nekom liku koji je student medicine koji mi je rekao lagano da je infarkt u toku, i to me je jako uznemirilo... ali sam prevazishao i taj strah,,,
sada povremeno osetim uznemirenost, i to stezanje u grudima, kao i to da cu ostati bez daha. a da, kad osetim da cu ostati bez daha pocnem namerno da kasljucam, i da udishem duboko,,,
usput sam poceo da vodim racuna o ishrani, (mada ne propustam slave

jednom prilikom mi je doktorica rekla da je na ekg-u vidi nesto malo negativno na nekom talasu, i savetovala da uradim test opterecenja. to cu i uskoro i da zakazem,,,
e zato molim nekog od kardiologa da mu posaljem par ekg nalaza radi uporedjenja i analize.
jednostavno zelim da otkrijem uzrok i uklonim ga, naravno...
majka je ubedjena da ja samo bespotrebno panicim, a to isto mi je govorila i njena nacelnica rekla, no one dve su vec prichale o tome, pa ja njih i ne razmatram jer ne mogu da budem siguran dok ne iskljucim sve uzroke sem tih psihosomatskih.
test opterecenja cu zato zakazati ja sam

e to bi ovako laichki bilo sve ono sto mogu da napishem ,,, i znaci ono sto zelim jeste da mi neko prochita te ekg nalaze.... sve dok ne odem ponovo kod kardiologa i odradim test opterecenja, mozda i exo ponovo... taze laboratoriju cu raditi u ponedeljak... i eto, savet moze da bude i to gde da zakazem taj test:
Klinika za kardiologiju u KC Nis, Niska Banja ili neka privatna ordinacija?
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Jan 09, 2011 12:54 am
Re: Pomoc oko citanja nalaza.
Ja sam nova na forumu, ali iz svega procitanog, ovako laicki, meni lici na anksiozni poremecaj, i mislim da su svi simptomi posledica stresa i straha za zdravlje.
Pozdrav!
Pozdrav!