Zovem se Dušan, imam 23 godine i želeo bih da vam postavim nekoliko pitanja. Pre 4 godine, osjetio sam bolove u grudima(stezanje) i time sam šokirao svoje roditelje. Odma sam uradio krvne analize koje su sve bile u redu. Posle toga mi je preporučen kardiolog, da odradim ultrazvuk i ekg. I na najsavremenijem dopleru(koliko sam mogao da ustanovim, laik sam po tom pitanju, al aparat radi posao) sam dobio par malih tehničkih problema(da malo udarim po metaforama) koji nisu značajnije prirode. I idem svake godine na kontrolu. Zadnji nalaz pokazuje sledeće:
levi ventrikul dijastola 52 mm
levi ventrikul sistola 34 mm
desni ventrikul dijastola 23 mm
levi atrij 33 mm
koren aorte 33 mm
intreventrikularni septumi 8 mm
zadnji zid 7.5 mm
ejakciona frakcija 64 procenta.
Leva pretkomora je normalne dimenzije. Mitralni kuspisi su pokretni. Transmitralni protok je uredan. Uočena je regurgitacija 1+ u mezistoli.
Leva komora je normalnih dimenzija, snažnih zidova, dobre kontraktilnosti. Nije uočen segmentni ispad u kinetici.
Aorta je normalne dimenzije. Velumi su dobre separacije. Nije uočena regurgitacija.
Desna komora je uredna. Uočena je manja triskupidalna regurgitacija sa maksimalnim gradijentom do 12 mmhg(u nalazima ranijim bilo je do 15 mmhg te je to jedina razlika od prethodnih nalaza UZ).
Perikardni izliv nije uočen. Uočena manja priraslica na leteralnom zidu pri vrhu.
EKG: Sinusni ritam, normogram, bez osobitih promena u ST segmentu i T talasu.
Nisu registrovane ekstrasistole.
Objektivno. Afebrilan, eupnoičan, leptosoman.
Pulmo: perkutorno daju sonoran zvuk. Auskultatorno daju normalan disajni šum.
Cor: Akcija je ritmična, tonovi jasno, diskretan sistolni šum(za ovo je rekao da se jedva čuje i da je verovatno to zbog toga jer imam tanak grudni koš)
Ta: 110/80 mmHg C je 80/min.
Jetra i slezina se ne palpiraju. Lumbalne lože nisu osetljive na sukusiju. Ekstremiteti su bez otoka.
Dg -Prolapsus V.Mitralis
-Adhesio pericardialis.
Th. prevencija infektivnog endokarditisa.
-Brufen 400 mg po potrebi.
On mi je rekao sledeće: Da mi je srce relativno dobro. da od 1-10 ocena mu je 8. Minusi su ove male regurgitacije i da mi je problem anskioznost. I otišao sam dalje kod psihijatra i on je to nakon pregleda i redovnih kontrola ustanovio da imam Generalni anksiozni poremećaj i dao mi je terapiju za to(cipralex i leksilijum i to mi lepo radi posao, počeo sam da smanjujem) E sad ide srž mog pitanja. Pre par godina lečio sam se u Beogradu od kičme... Torakalna hiperkifoza i skolioza(jer sam previše izrastao pa pa ne mogu mišići da mi izdrže teret kičme) Dr koji mi je tad rekao nešto me je zauvek ostavilo u nedoumici. Pogledao me je malo po zubima i po prstim pete i rekao da imam blaži oblik Marfanovog sindroma. Kičmu sam hvala bogu popravio nakon nosanja midera i vežbi za skoro 2 g. i kilažu sam popravio. Od simptoma je naveo da imam izdužene prste na rukama, slabiji vid(nosim naočare). Ostale kao povećana pokretljivost zglobova i tabana , aortnu dilataciju, nekakvo gotsko nepce(to sam pronašao kasnije da su simptomi marfana)nemam. Moj kardiolog je rekao da po aorti koja je veličine(26.9 mm) nemam Marfanov sindrom i da je sve u redu. Samo mi je rekao da treba da dolazim svake 2 godine na kontrolu čisto radi preventive.( ne više jednu, jer smatra da na to dolazim jer previše paničim a nema nikakve potrebe)
Sad nakon ovog preopširnog izlaganja, želim da me neko, naravno ako je u mogućnosti, posavetuje po pitanju Marfanovog sindrom(jer varira taj sindrom, od šanse za brzu smrt, do sasvim normalnog života sa njim), jer ne znam šta da mislim. Zasad se dobro lečim od anskioznosti, ali opet imam neka nerešena pitanja. Ako vam šta dodatno znači, nijedno od roditelja nije marfan. i niko mi u porodici nije umro od srčanih problema. Nadam se da ćete smoći vremena da mi odgovorite na ovo moje preopširno pitanje, kako bi konačno zatvorio jedan period svoj života koji je po meni bio jako neugodan. Hvala puno, i nadam se vašem odgovoru. Dušan