PLAVIX ILI ZILLT

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
lugi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 28, 2009 1:55 pm

PLAVIX ILI ZILLT

Post od lugi »

Postovani,
kao pacijent se nalazim pred jednom dilemom,pa Vas molim da mi pomognete savetom.
Pre godinu dana sam preziveo infarkt,ugradjen mi je stent / u Nisu /,pusten sam iz bolnice sa terapijom koju redovno uzimam .Osecam se dobro.
Imao sam redovne kontrole,uvek je bilo stanje dobro,tegobe nemam.
Moje pitanje Vama je do kada se pije PLAVIX?
Molio bih Vas da moje pitanje shvatite kao moju dilemu,jer sam dobio odgovore do sada koji me zbunjuju.
Lekar koji me vodi kaze da je njegovo iskustvo iz prakse,da pacijenti koji prekinu nakon nekog vremena/6-12 meseci/u velikom broju dozive ponovno infarkt.
Drugi takodje strucnjak kardiolog na isto pitanje kaze da je sasvim dovoljno uzimati lek 12 meseci.
Cak u razgovorima sa vise strucnjaka kardiologa dolazim do misljenja koje su suprotna/mislim jedno od ova dva u osnovi/.
Ja kao pacijent ne zelim da ovde pricam o strucnosti Vasih kolega,pa Vas molim da mi odgovorite samo na moje pitanje,jer mi je to od zivotne vaznosti.
Zahvaljujem Vam se na odgovoru unapred,
moj mail je [email protected]
S postovanjem,Vlada
Guevara
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 26, 2008 8:31 am

Post od Guevara »

Europske smernice su 12 meseci.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Pojedini centri u Srbiji koji rae PCI i stentovanje imaju razlicit pristup, koji prevdaju razlicitim duzinama i vrstama stentova. Kao sto je kolega napisao, 12 meseci je preporucena duzina, a to sto pojedini smanjuju upotrebu na 6, to je ponekad i zato sto se u pojedinim centrima re-koronarografija radi rutinski na 6 meseci. Inace, postoje veoma ozbljne studije koje govore u prilog tome da se procenat infarkta smanjuje za vise nego duplo kod osoba koje kontinuirano koriste i Aspirin i Plavix.

Nije u pitanju strucnost kardiologa kada donose ovakve odluke o terapijama, vec jednostavno licna odluka za odabir strategije u paleti razlicitih opcija koje imaju manje ili vise slicna opravdanja, odnosno naucnu-statisticku-iskustvenu podlogu.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Chiara
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 13, 2006 6:12 pm

Post od Chiara »

Nadovezacu se posto je rec o lekovima, da ne bih otvarala novu temu....

Rec je o mojoj majci, njena trenutna terapija je: Nebilet 5mg ujutru, uvece Prexanol 8mg i Cardiopirin, a Monopril plus po potrebi, uz to pije i Tivoral jer je odstranjen veci deo stitne zlezde. Poslednjih godina joj na svake 2-3 godine doktori menjaju terapiju, a dijagnoze variraju od toga da je angina pektoris, do toga da nije, i u skladu s tim se menja i terapija. Za 15ak dana treba da radi koronografiju da bi se konacno ustanovilo sta je u pitanju. Posto joj je sadasnja terapija data pre 2-3 meseca, a od tad je pocela i nenormalno da kaslje (isla je na preglede, pila antibiotike, inhalirala se, i nista se nije promenilo, i dalje nenormalno kaslje u naletima), da li je moguce da je to reakcija na Nebilet?I pre dve godine joj je na kratko Nebilet bio ukljucen u terapiju, takodje je kasljala i tada su joj skroz promenili terapiju.
Da li je moguce da je kasalj povezan s tim, i da li moze da pokusa da zameni Nebilet drugim lekom , bar dok ne uradi koronografiju (iskreno, plasim se da u ce u sred snimanja dobiti napad kaslja)? Tj ona je vec resila da pije Monopril umesto Nebileta, ali se ja ne slazem da to radi na svoju ruku, a njen doktor ne pristaje na to da zameni Nebilet drugim lekom jer je "Nebilet ODLICAN lek" kako on kaze.
Negde sam pronasla da Presolol pripada istoj grupi lekova, pa moze li s njim da pokusa?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

kasalj je od ACE-inhibitora, i kada se oni ne podnose, kao u slucaju vase majke uvodi se lek iz grupe sartana (npr. losartan).
kombinacija slabog ACE-inhibitora (prexanil) i "po potrebi" jaceg (monopril) NIJE u skladu sa preporukama!!! ali s obzirom na kasalj zbog kojeg lek treba zameniti sartanom necu ovo da dalje komentarisem.
nebivolol treba da ostane, jer su beta blokatori stub kardioloske terapije.
Chiara
Novi član
Novi član

Post od Chiara »

drbgd napisao:kasalj je od ACE-inhibitora, i kada se oni ne podnose, kao u slucaju vase majke uvodi se lek iz grupe sartana (npr. losartan).
kombinacija slabog ACE-inhibitora (prexanil) i "po potrebi" jaceg (monopril) NIJE u skladu sa preporukama!!! ali s obzirom na kasalj zbog kojeg lek treba zameniti sartanom necu ovo da dalje komentarisem.
nebivolol treba da ostane, jer su beta blokatori stub kardioloske terapije.
Hvala Vam na odgovoru, ali sta znaci to da necete dalje da komentarisete? Da li da pita lekara da joj zameni prexanil drugim lekom? U medjuvremenu joj je doktor izbacio monopril, a duplirao dozu prexanila, zadrzao nebilet i kardiopirin.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

prexanil zameniti loristom
Chiara
Novi član
Novi član

Post od Chiara »